Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2. Bilagor

  3.   23

    Nämndens och förvaltningens frågor

  4.   24

    Upphörande av umgängesförbud enligt 14 § 3 st LVU

  5.   25

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  6.   26

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  7.   27

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  8.   28

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  9.   29

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

  1. § 1

    Val av justerare och dag för justering

  2. I kommunfullmäktiges budgetbeslut för 2021 med plan för 2022-2023 definieras uppdraget till stadens nämnder och bolagsstyrelser utifrån tre övergripande inriktningsmål:
     

    • En modern storstad med möjligheter och valfrihet för alla
    • En hållbart växande och dynamisk storstad med hög tillväxt
    • En ekonomiskt hållbar och innovativ storstad för framtiden


    I stadsdelsområdets perspektiv med en växande befolkning beskrivs i verksamhetsplanen genomförandet av uppdraget från kommunfullmäktige samt hur nytta skapas för respektive målgrupp. Nämnden har tagit fram 17 nämndmål med tillhörande aktiviteter och indikatorer. Nettobudgeten för nämndens driftverksamhet uppgår till 2 773,4 mnkr och för investeringar 24,8 mnkr.

    Bilagor

  3. Älvsjö servicehusrestaurang drivs på entreprenad av ISS Facility Services AB. Avtal är tecknat för perioden från och med 2019-08-01 till och med 2021-07-31 med möjlighet till förlängning i ett plus ett år. Förvaltningen föreslår att avtalet förlängs till 2022-07-31.

    Bilagor

  4. Stadsdelsnämnden har sedan 2010 upphandlat entreprenaddrift av Gruppbostaden Broder Pehr. Det senaste avtalet är tecknat med Mo LSS Aktiebolag för perioden 2018-02-01 till och med 2022-01-31 med möjlighet till förlängning två plus två år. Förvaltningen föreslår att avtalet förlängs med Mo LSS Aktiebolag till 31 januari 2024.

    Bilagor

  5. I en skrivelse från Eva Fagerhem m.fl. (S) och Ann-Marie Strömberg m.fl. (V) har de bett förvaltningen att se över den process som föregått att förvaltningen lämnar avtalet med bostadsrättsföreningen Trekanten. De önskar vidare att förvaltningen återkommer till nämnden med svar på frågor.

    Förvaltningen har sedan mars 2020 haft dialog med bostadsrättsföreningen och dess ombud om omförhandling av förskolelokalens hyreskontrakt som löpte ut den 30 september 2020. I mitten av augusti hade förvaltningen inte nått fram till ett avtal i viktiga delar för att kunna bedriva verksamhet i lokalen. En överenskommelse kort efter att bostadsrättsföreningen godkänt en klausul som möjliggjorde att förvaltningen kunde lämna det treåriga avtal som slöts i förtid, redan till den 30 september 2021. Möjligheten att lämna avtalet förutsatte att hyresavtalet sagts upp före utgången av december 2020. Den 4 december 2020 sades avtalet upp med bostadsrättsföreningen Trekanten.

    Bilagor

  6. I en skrivelse från Eva Fagerhem m.fl. (S) och Maria Ljuslin m.fl. (V) från 26 november 2020 önskas en redovisning av arbetsmiljön och frågeställningar efter sammanläggningen i den nya förvaltningen Hägersten-Älvsjö. Förvaltningen har sex månader efter sammanläggningen cirka 3 500 medarbetare varav 122 är chefer. Antalet underställda medarbetare för respektive personalansvarig chef inom verksamheterna utanför förvaltningshuset, är i stort sett oförändrat. Inom förvaltningshuset har antalet underställda medarbetare ökat för ett antal chefer. För respektive avdelningschef har antalet underställda chefer ökat då verksamheterna i och med sammanläggningen är större.

    Bilagor

  7. I en skrivelse från Henrik Åkerlund (SD) framförs två frågeställningar, vilka åtgärder görs för att förbättra språkkunskaperna samt hur säkerställs språkkunskaperna för att arbeta patientsäkert inom äldreomsorgen. Förvaltningen redovisar och besvarar frågorna i skrivelsen.

    Bilagor

  8. I Stockholms stads budget för 2019 anges att Stockholms stads trygg- och säkerhetsprogram 2018-2021 ska revideras. För att tydliggöra stadens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete samlas det nu i ett separat trygghetsprogram, Stockholms stads Trygghetsprogram 2020-2023. Programmet sätter ramar för det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet och ger stadens alla verksamheter en gemensam grund och struktur för arbetet. Förvaltningen ser inga hinder för att Stockholms stads trygghetsprogram 2020-2023 antas och ersätter Stockholms stads trygg- och säkerhetsprogram 2018-2021.

    Bilagor

  9. Sveriges nationella minoriteter omfattas av minoritetslagens grundskydd som innebär skydd av språk och kultur, rätten till information och delaktighet i frågor som berör minoriteten. Utöver grundskyddet finns ett förstärkt skydd i så kallade förvaltningsområden. Stockholm är förvaltningskommun för sverigefinnar, samer och tornedalingar. Regeringen gav den 20 november 2019 Sametinget i uppdrag att utarbeta ett samlat handlingsprogram för bevarande av de samiska språken. Syftet med uppdraget är att främja möjligheten för de samiska språken att revitaliseras och fortleva som levande språk i Sverige. Den övervägande delen av åtgärdsförslagen i handlingsprogrammet rör sådant som inte hör till stadsdelsnämndens verksamheter och ansvarsområden.

    Bilagor

  10. Sveriges nationella minoriteter omfattas av minoritetslagens grundskydd som innebär skydd av språk och kultur, rätten till information och delaktighet i frågor som berör minoriteten. I juni 2019 gav regeringen Institutet för språk och folkminnen i uppdrag att utarbeta ett samlat handlingsprogram för bevarande av de nationella minoritetsspråken finska, jiddish, meänkieli och romani chib. Syftet med uppdraget är att främja möjligheten för de nationella minoritetsspråken att revitaliseras och fortleva som levande språk i Sverige. Den övervägande delen av åtgärdsförslagen i handlingsprogrammet rör sådant som inte hör till nämndens verksamheter och ansvarsområden.

    Bilagor

  11. Förslaget till detaljplan möjliggör nya byggnader med ca 30 lägenheter och lokaler i bottenvåningen på fastigheterna Johan Skyttes väg 212-214. Där finns idag en restaurang och en villa. Översiktsplanen beskriver denna del av Johan Skyttes väg som en villagata som succesivt bör utvecklas till en stadsgata genom ett tillskott av ny blandad bebyggelse. Ytterligare fem planprojekt är aktuella i området. Förvaltningen stödjer planerna på skapandet av en stadsmiljö utmed denna del av Johan Skyttes väg, som en fortsättning av Älvsjö centrum. Förvaltningen är också positiv till den upprustning av gatan som aviseras i samband med detta, och önskar en breddning av trottoarerna.

    Bilagor

  12. Detaljplanen Sothönan 3 föreslår att ett område som i dagsläget består av villatomter och naturmark ska göra plats för flerbostadshus med ca 270 bostäder, lokaler för centrumändamål, ett nytt torg och en ny gata. Förvaltningen är positiv till planförslaget men gör bedömningen att grönkompensation är lämplig då naturmark med påtagliga naturvärden kommer att tas i anspråk.

    Bilagor

  13. Planförslaget innebär att bygga två lamellhus om totalt ca 70 bostäder i Aspudden och med möjlighet för centrumändamål, på vad som idag är två villatomter. Planen innehåller inga förskolor, ingen förändring av allmän platsmark eller något annat som stadsdelsförvaltningen bevakar. Förvaltningen är positiv till planförslaget och har inga ytterligare synpunkter.

    Bilagor

  14. Region Stockholm har genom förvaltningen för utbyggd tunnelbana, FUT, bett Stockholms stad med flera att yttra sig gällande samrådsunderlag för tunnelbana Älvsjö-Fridhemsplan.

    Stadsledningskontoret, exploateringskontoret, stadsbyggnadskontoret, miljöförvaltningen, trafikkontoret, Södermalms stadsdelsförvaltning, Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning, Hägersten-Älvsjös stadsdelsförvaltning och Kungsholmens stadsdelsförvaltning är positiva till att en utbyggnad av tunnelbanan sker i enlighet med Sverigeförhandlingens ramavtal 6.

    Bilagor

  15. Sundbybergs stad ska bli giftfria till år 2030. Kommunen ska bland annat arbeta med barns giftfria miljö, fasa ut utfasningsämnen och riskminimeringsämnen samt hormonstörande ämnen. Kommunen ska också genom upphandling och exploateringsavtal verka för ett giftfritt Sundbyberg. Nämnden har fått remissen från kommunstyrelsen med kort svarstid, 5 januari 2021. Förvaltningen har inga synpunkter och anmäler förvaltningens tjänsteutlåtande som skickats till kommunstyrelsen.

    Bilagor

  16. Anmälan av kommunfullmäktiges beslut om val av ledamöter och ersättare i Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd för 2021.

    Bilagor

  17. Följande skrivelser anmäldes till stadsdelsnämnden.

     

    Förslag om belysning på bollplan i Fruängen
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 4 december 2020, dnr HÄ 2020/385
    Förvaltningens svar daterat 7 december 2020 bilades.

     

    Foodtrucks elförsörjning
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 4 december 2020, dnr HÄ 2020/386
    Hänvisning till trafikkontoret och miljöförvaltningen

     

    Utegym vid Mälarhöjdens idrottsplats
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 7 december 2020, dnr HÄ 2020/387
    Översänt till Idrottsförvaltningen.

     

    Kulturhus i Örnsberg
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 11 december 2020, dnr HÄ2020/419
    Översänt till Kulturförvaltningen.

     

    Belysning runt Trekanten och Fruktparken
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 19 december 2020, dnr HÄ 2020/431
    Översänt till Trafikkontoret

     

    Förslag om utegym vid Axelsbergs bollplan
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 26 december 2020, dnr HÄ 2020/443
    Översänds till idrottsförvaltningen

     

    Rädda förskolan Trekanten från nedläggning
    Inkom 8 januari 2021, dnr HÄ 2021/23
     

    Bilagor

  18. § 23

    Nämndens och förvaltningens frågor

  19. § 24

    Upphörande av umgängesförbud enligt 14 § 3 st LVU

  20. § 25

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  21. § 26

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  22. § 27

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  23. § 28

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  24. § 29

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.