Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2.   31

    Anmälan av delegationsbeslut

  3.   33

    Nämndens och förvaltningens frågor

  4.   34

    Upphandling av nattpatrullinsatser för Hägersten-Älvsjö hemtjänst

  5.   35

    Överflyttning av vårdnad till särskild förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 a föräldrabalken (FB)

  6.   36

    Upphörande av umgängesbegränsning/ umgängesförbud enligt 14 § 3 st LVU

  7.   37

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  8.   38

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  9.   39

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  10.   40

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  11.   41

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  12.   42

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  13.   43

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  14.   44

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  15.   45

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  16.   46

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  17.   47

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

  1. § 1

    Val av justerare och dag för justering

  2. Svevia AB är upphandlad entreprenör som har hand om park- och naturskötsel samt renhållning och vinterväghållning på parkmark i stadsdelsdelarna Hägersten och Liljeholmen. Avtalet har gällt från oktober 2015 och går inte att förlänga längre än till 30 september 2022. Förvaltningen har påbörjat två upphandlingsprocesser som avbrutits på grund av flera ej kvalificerade anbud och bristfällig konkurrens. Nu föreslår förvaltningen att avtalet med Svevia AB förlängs till och med 30 september 2023 medan en tredje upphandlingsprocess genomförs.

    Bilagor

  3. Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd har efter sammanslagningen den 1 juli 2020 inte tagit fram något övergripande dokument som beskriver hur stadsdelens verksamheter systematiskt ska arbeta med kvalitet. Mot bakgrund av att Stockholms stads kommunfullmäktige och stadens nyligen antagna kvalitetsprogram anger att alla nämnder och bolagsstyrelser ska ha ett systematiskt kvalitetsarbete, har ett nämndövergripande system för kvalitetsledning tagits fram.

    Bilagor

  4. Pensionärsorganisationen SKPF har fyllnadsnominerat en ledamot till Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnds pensionärsråd. Förvaltningen föreslår att nämnden väljer den nominerade Kerstin Andersson att ingå i pensionärsrådet till och med 31 december 2022.

    Bilagor

  5. I en skrivelse tar Henrik Åkerlund (SD) upp att bedrägerier och rån i hemmet, speciellt riktade mot mycket gamla människor, ökat på kort tid i samhället. Förvaltningen redogör för det arbete som sker i samverkan med polisen m.fl. för att förebygga och motverka brott mot äldre. Det handlar bland annat om att sprida polisens information om varningar, bedragarnas tillvägsgängssätt och hur man som äldre kan skydda sig. Förvaltningen ser mycket allvarligt på ökningen av bedrägerier mot äldre i samhället. Det är därför viktigt att fortsätta utveckla förvaltningens samverkan med polisen tillsammans med äldreomsorgens verksamheter, pensionärsrådet och pensionärsföreningarna m.fl.

    Bilagor

  6. Stadsdelsnämnden har fått förslaget om uppdaterade ”Riktlinjer för arbetet med övergångar mellan olika skolformer” på remiss för yttrande. Förvaltningen ser det som positivt att det finns riktlinjer som bidrar till en gemensam målbild av arbetet med övergången mellan förskola och skola. Förvaltningen har, enligt riktlinjerna, lokala rutiner och lokal samverkan med skolorna i stadsdelen. De lokala rutinerna behöver nu kompletteras med en vägledning för hur samverkan kring det språkliga arbetet ska ske. Förvaltningen förordar att man framöver utvecklar de digitala arbetssätten med informationsöverföring exempelvis via Skolplattformen och digitala möten.

    Bilagor

  7. Utbildningsnämnden har i uppdrag från kommunfullmäktige att årligen ta fram en förskolerapport som en del av det systematiska kvalitetsarbetet. Förskolerapporten för år 2021 innehåller slutsatser utifrån huvudsakligen tre områden; Personalens utbildningsnivå och faktiska förutsättningar för uppdraget, Tillgång till förskola och tidigare förberedelser för fortsatt utbildning samt Fortsätt utveckla bilden av likvärdig kvalitet i stadens förskola. Förvaltningen delar i stort den övergripande bilden som presenteras i rapporten men ser utvecklingsmöjligheter i framtagandet av den och i analyserna av underlaget till rapporten. I ärendet belyser förvaltningen hur arbetar sker inom stadsdelen med de frågor som har fokus i rapporten och ger exempel på vilken typ av fördjupade analyser som skulle kunna bidra till en fördjupad analys.

    Bilagor

  8. Delegationen för ökad tillgänglighet har haft i uppdrag att föreslå åtgärder för att stärka en nära och tillgänglig vård, med fokus på kortare väntetider. I detta slutbetänkande redogör utredningen förslag och bedömningar när det gäller uppdragen att utreda för- och nackdelar med en utökad vårdgaranti och att stödja regionernas och kommunernas arbete med utveckling av en nära vård. Sammantaget ställer sig förvaltningen positiv till betänkandets förslag.

    Bilagor

  9. Trafikkontoret har tagit fram riktlinjer för enklare hinder på gång- och cykelvägar för att förbättra framkomligheten, minska olycksrisken och öka den upplevda tryggheten för gående och cyklister. Stadsdelsförvaltningen är positiv till riktlinjer för hur hindren ska utformas och det är bra med en struktur för utredning av om hinder över huvudtaget ska placeras ut. Under förutsättning att stadsdelsnämnden får särskilda medel för utbyte av befintliga hinder till de nya typerna av pollare, kan utbytet ske relativt snabbt, annars kommer det att behöva göras efter hand när nämndens budget tillåter.

    Bilagor

  10. På uppdrag av kommunfullmäktige har trafiknämnden tillsammans med miljö- och hälsoskyddsnämnden tagit fram ett stadsövergripande trädmål. För varje träd som tas ned på gator, torg och i anlagda parker, ska staden plantera två nya träd.

    Förvaltningen är mycket restriktiv med att ta ner träd i både parker och natur, och arbetar aktivt med återplantering i parker. Däremot är förvaltningen tveksam till att ha återplantering av två träd som mål. Det riskerar att minska de rekreativa och ekologiska värdena genom att öppna ytor minskar i parkerna. Förvaltningen föreslår istället att särskilda medel för att uppdatera de lokala parkplanerna inklusive trädplaner avsätts i den centrala medelsreserven.

    Bilagor

  11. Planförslaget har tidigare varit på samråd, och därefter har stadsbyggnadskontoret reviderat förslaget och bland annat tagit bort en planerad byggnad och lagt till parkfunktioner. Förvaltningen är positiv till att exploateringsgraden har sänkts något och att naturmarken ska göras mer tillgänglig. Förvaltningens synpunkter gäller fastighetens avgränsning mot allmän plats, dagvatten från naturmark, sekundärentrén från fastigheten ut i parken, samt skyddsräcke vid angöringsgatan.

    Bilagor

  12. Restaurang Skybaren 360, topfloor på Sjövikskajen 48 i Liljeholmen har ansökt om utökat tillstånd för alkoholservering. Med hänvisning till restaurangens inriktning och närområdets karaktär finner stadsdelsförvaltningen inte att sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  13. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Lulu´s Sushi på Tellusborgsvägen 77 vid Telefonplan. Med hänvisning till restaurangens inriktning och närområdets karaktär finner stadsdelsförvaltningen inte att sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  14. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Slow hands café på Sedelvägen 35 i Hägerstensåsen. Med hänvisning till restaurangens inriktning och närområdets karaktär finner stadsdelsförvaltningen inte att sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  15. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Brisket & Friends på Upplagsvägen 18 i Västberga. Med hänvisning till restaurangens inriktning och närområdets karaktär finner stadsdelsförvaltningen inte att sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  16. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Ponte Simone på Sjövikskajen 56 i Liljeholmen. Med hänvisning till områdets karaktär finner stadsdelsförvaltningen inte att sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  17. Under våren 2022 gjordes en verksamhetsuppföljning av Älvsjö servicehus. Uppföljningen har gjorts enligt stadsgemensam modell. Syftet med uppföljningen är att bedöma verksamhetens sammantagna kvalitet samt följsamhet till lagar och författningar utifrån nedan angivna underlag. Uppföljningen belyser såväl verksamhetens styrkor som utvecklingsområden för att stödja verksamheten i utvecklingsarbetet. I bedömningen har resultat av följande underlag om verksamhetens kvalitet sammanvägts: Verksamhetsuppföljning 2022, Brukarundersökning 2020, Individuppföljning 2021.

    Utifrån de underlag som har legat till grund för uppföljningen är bedömningen att verksamheten sammanfattningsvis uppfyller de krav som ställs för att ha förutsättningar att ge en säker vård och omsorg av god kvalitet. För att öka förutsättningarna bör verksamheten förtydliga några lokala rutiner samt utveckla den sociala dokumentationen och hälso- och sjukvårdsdokumentationen.

    Bilagor

  18. Under våren 2022 gjordes en verksamhetsuppföljning av Trekantens servicehus. Uppföljningen har gjorts enligt stadsgemensam modell. Syftet med uppföljningen är att bedöma verksamhetens sammantagna kvalitet samt följsamhet till lagar och författningar utifrån nedan angivna underlag. Uppföljningen belyser såväl verksamhetens styrkor som utvecklingsområden för att stödja verksamheten i utvecklingsarbetet. I bedömningen har resultat av följande underlag om verksamhetens kvalitet sammanvägts: Verksamhetsuppföljning 2022, Brukarundersökning 2020, Individuppföljning 2021.

    Utifrån de underlag som har legat till grund för uppföljningen är bedömningen att verksamheten sammanfattningsvis uppfyller de krav som ställs för att ha förutsättningar att ge en säker vård och omsorg av god kvalitet. För att öka förutsättningarna bör verksamheten bland annat förtydliga några lokala rutiner samt utveckla den sociala dokumentationen och hälso- och sjukvårdsdokumentationen.

    Bilagor

  19. Stockholm stad genomför årligen en förskoleundersökning i stadens förskolor. Årets resultat visar en ökning i nöjdhet inom samtliga indexområden för de kommunala förskolorna i Hägersten-Älvsjö jämfört med 2021. Förvaltningens resultat är marginellt högre än stadens totala resultat på fem av sex indexområden. Förvaltningen har gjort en första övergripande analys av resultaten. Under hösten kommer resultaten att användas som underlag för det fortsatta arbetet med att utveckla kvaliteten i verksamheterna.

    Bilagor

  20. I juni 2022 antog kommunfullmäktige en strategi för stadens fritids- och ungdomsgårdar som visar riktning för verksamhetsområdet och hur verksamheterna ska arbeta för att uppnå en trygg, jämställd, jämlik, attraktiv och stärkande verksamhet med hög grad av delaktighet av de unga. Förvaltningen redovisar vilka mötesplatser som erbjuds i stadsdelsområdet och hur förvaltningen arbetar för att följa den riktning som kommunfullmäktige har angivit.

    Bilagor

  21. För att säkerställa kvaliteten i nämndens verksamheter inom funktionshinderområdet inklusive socialpsykiatrin har förvaltningen tagit fram en plan för ett systematiskt uppföljningsarbete. I ärendet presenteras plan för uppföljning under 2022.

    Bilagor

  22. Anmäldes följande skrivelser.

     

    Förslag om ett bibliotek i Västertorp
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 19 och 25 maj 2022, dnr HÄ 2022/374
    Översänt till kulturförvaltningen.

     

    Ta hand om utomhusmiljön
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 8 juni 2022, dnr HÄ 2022/447
    Översänt till miljöförvaltningen.

     

    Förslag om pappers/skräpkorg vill Lillskogen
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 22 juni 2022, dnr HÄ 2022/446
    Förvaltningens svar daterat 4 augusti 2022 bilades.

     

    Staket mellan cykelbanan och Södertäljevägen
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 22 juni 2022, dnr HÄ 2022/448
    Översänt till trafikkontoret.

     

    Förslag att beskära höga träd vid Ödleparken
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 30 juni 2022, dnr HÄ 2022/467
    Förvaltningens svar daterat 4 juli 2022 bilades.

     

    Klimatkrisinformation
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 3 juli 2022, dnr HÄ 2022/506
    Översänt till miljöförvaltningen.

     

     

    Bilagor

  23. § 31

    Anmälan av delegationsbeslut

  24. Innan sammanslagningen av Hägersten-Liljeholmens- och Älvsjös stadsdelsnämnder hade de två stadsdelsnämnderna två olika lösningar för nattpatrullsinsatser för sin hemtjänst. Dåvarande Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd ingick ett avtal med Attendo Sverige AB som går ut 30 september 2022 och Älvsjö stadsdelsnämnd ingick september 2015 en överenskommelse med Enskede Årsta Vantörs stadsdelsnämnd om köp av hemtjänst nattetid, som nu sagts upp. Syftet med att genomföra en ny upphandling är att få en aktör som sköter nattpatrullsinsatser för stadsdelens behov.

    Bilagor

  25. § 35

    Överflyttning av vårdnad till särskild förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 a föräldrabalken (FB)

  26. § 36

    Upphörande av umgängesbegränsning/ umgängesförbud enligt 14 § 3 st LVU

  27. § 37

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  28. § 38

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  29. § 39

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  30. § 40

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  31. § 41

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  32. § 42

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  33. § 43

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  34. § 44

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  35. § 45

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  36. § 46

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  37. § 47

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.