Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2.   2

    Förbud att utöva umgänge enligt LVU

  3.   3

    Förbud att utöva umgänge enligt LVU

  4.   4

    Upphandling av vinterväghållning på parkmark

  5.   5

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

  6.   32

    Nämndens frågor

  1. § 1

    Val av justerare och dag för justering

  2. § 2

    Förbud att utöva umgänge enligt LVU

  3. § 3

    Förbud att utöva umgänge enligt LVU

  4. § 4

    Upphandling av vinterväghållning på parkmark

  5. § 5

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

  6. Nämnden har i underlaget redovisat en övergripande och sammanfattande analys av verksamhetens utveckling de kommande åren. Underlaget beskriver trender, utvecklingstendenser, lagförslag, strukturella frågor och demografiska förändringar, effekterna av dessa samt eventuella åtgärder.

    Bilagor

  7. Skärholmen och Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltningar har enligt uppdrag från äldreförvaltningen reviderat den gemensamma äldreboendeplanen för region västra söderort. I tjänsteutlåtandet benämns region västra söderort som regionen. Förvaltningarnas samlade bedömning är att utbudet av vård- och omsorgsboende kan tillgodose behovet under de närmaste åren. På sikt behövs fler platser i vård- och omsorgsboende och seniorboenden i regionen.

    Bilagor

  8. Inför övergången till egen regiverksamhet för parkskötsel i stadsdelsområdet behöver förvaltningen upphandla flera olika parkfordon. Bland annat behövs en lätt lastbil med flak för renhållning. Den föreslagna flakbilen finns som elbil, men förvaltningen behöver ett parkfordon som även fungerar som beredskapsbil i händelse av reducerad tillgång på elektricitet. Av den anledning föreslås en motordriven flakbil som drivs med det förnybara drivmedlet HVO100.

    Bilagor

  9. I stadens boendeplan 2024-2034 noteras en betydande brist på bostäder för personer med funktionsnedsättningar enligt SoL och behovet förväntas öka. Socialförvaltningen planerar att beställa en ny gruppbostad på fastigheten Violen 8, som ska hyras av stadsdelsförvaltningen. Boendet är en gruppbostad med 12 lägenheter och gemensamhetsytor med en total yta på 723 kvadratmeter. Hyresvärden Balder beräknar tillträde till gruppbostaden kvartal tre år 2026. Den totala årshyran för gruppbostaden är cirka 2,9 miljoner kronor. Nettohyreskostnaden för gruppbostaden uppgår år 4 till cirka 295 kronor per lägenhet per dygn.

    Bilagor

  10. Ärendet avser beslut om förlängning av avtalet med den nuvarande driftentreprenaden ISS Facility Services AB för driften av Älvsjögårdens restaurang samt leverans av kost till Älvsjögårdens vård- och omsorgsboende. Avtalsuppföljning mellan parterna genomförs två gånger per år. Vid senaste avtalsuppföljningen, 2 april 2025, framgick det att avtalskraven uppfylls på ett tillfredsställande sätt av leverantören. Älvsjögårdens vård- och omsorgsboende samt Älvsjö servicehus följer löpande upp och återkopplar till restaurangchef på ISS. Förvaltningen föreslår förlängning av avtalet med ett år från den 1 november 2025 till 31 oktober 2026.

    Bilagor

  11. I en skrivelse önskar Johan Nilsson m.fl. (M) ett förtydligande av förvaltningens hantering av medborgarförslag där det har beslutas att förslaget ska genomföras när investeringsbudget finns. Förvaltningen har en dokumentation över platser, ytor och funktioner som är i behov av upprustning. Medborgarförslag förs in i dokumentationen. Inför kommande års budgetplanering utgår förvaltningen från förslagen när prioriteringar görs.

    Bilagor

  12. Stockholms stads program för barns rätt till kultur ska ge alla barn och ungdomar goda möjligheter att upptäcka, uppleva och skapa många olika sorters kulturuttryck. Programmet har tre mål som konkretiserar stadens ambition för barns rätt till kultur i förskolan och skolan, på fritiden och i den nära stadsmiljön. Förvaltningen är positiv till förslaget och särskilt till den höjda ambitionsnivån och dess stärkta barnrättsperspektiv. Synpunkter lämnas framförallt för genomförandeorganisationen samt önskemål om förtydligande kring arbetet med barnkonsekvens- och barnrättsanalyser.

    Bilagor

  13. Program för barnhälsa i Stockholms stad innehåller övergripande mål att minska skillnader i stadens barns livsvillkor och skapa hållbara förutsättningar för att främja barns fysiska, psykiska och sociala utveckling. Programmet har tre strategiska inriktningsområden som tillsammans med fem fokusområden ska vägleda stadens arbete med barnhälsa. Förvaltningen välkomnar en stadsövergripande satsning på området barnhälsa och ställer sig positiv till framtagandet av program för barnhälsa. Förvaltningen anser dock att programmet är väldigt omfattande avseende såväl form som innehåll. Behov finns av översyn av delar av programmets språkliga formuleringar och önskvärt vore att komprimera vissa texter och på så sätt öka programmets tydlighet.

    Bilagor

  14. En ny socialtjänstlag föreslås träda i kraft den 1 juli 2025. Förslagen i propositionen ”En förebyggande socialtjänstlag – för ökade rättigheter, skyldigheter och möjligheter” (prop. 2024/25:89) syftar bland annat till att socialtjänsten ska kunna arbeta mer förebyggande och vara lätt tillgänglig. I propositionen föreslås att socialnämnden ska erbjuda insatser i form av rådgivning, omsorg, vård, stöd och annan hjälp till enskilda som behöver det. Förvaltningen ställer sig sammantaget positiv till förslaget.

    Bilagor

  15. I slutbetänkandet Hållbar socialtjänst – en ny socialtjänstlag (SOU 2020:47) föreslås en ny socialtjänstlag. I propositionen En förebyggande socialtjänstlag - för ökade rättigheter, skyldigheter och möjligheter (prop. 2024/25:89) föreslås att den nya socialtjänstlagen ska träda i kraft den 1 juli 2025. Förutsatt att riksdagen fattar beslut om ny lag enligt prop. 2024/25:89 kommer den nya socialtjänstlagen innebära en rad förändringar för stadens socialtjänstverksamheter. Förvaltningen ställer sig sammantaget positiv till förslaget.

    Bilagor

  16. I slutbetänkandet Hållbar socialtjänst – en ny socialtjänstlag (SOU 2020:47) föreslås en ny socialtjänstlag. I propositionen En förebyggande socialtjänstlag - för ökade rättigheter, skyldigheter och möjligheter (prop. 2024/25:89) föreslås att den nya socialtjänstlagen ska träda i kraft den 1 juli 2025. Förutsatt att riksdagen fattar beslut om ny lag enligt prop. 2024/25:89 kommer den nya socialtjänstlagen innebära en rad förändringar för stadens socialtjänstverksamheter.

    Bilagor

  17. Om kommunala angelägenheter utförs av privata utförare ska kommunfullmäktige för varje mandatperiod anta ett program med mål och riktlinjer som gäller för samtliga utförare av sådana angelägenheter. Kommunstyrelsen har tagit fram ett reviderat förslag på nytt program anpassat efter lagändring som infördes 2024. Syftet med programmet är att förbättra kontroll och uppföljning av verksamheter där det förekommer privata utförare samt att stärka allmänhetens insyn i offentligt finansierad verksamhet. Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget av de reviderade riktlinjerna.

    Bilagor

  18. Stadsledningskontoret bedömer att förslaget till program för inköp för yttrande är i linje med kommunfullmäktiges inriktningsmål. Programmet har även reviderats med utgångspunkt i olika händelser i omvärlden, såsom ett förändrat säkerhetsläge, klimatförändringar och behov av resurseffektivitet, samt behov av uppföljning och kontroll. Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget av de reviderade riktlinjerna.

    Bilagor

  19. Region Stockholms årliga översyn av kollektivtrafikens struktur och turtäthet innehåller inga förslag till neddragningar för 2025/2026 inom de delar som berör Hägersten-Älvsjö stadsdelsområde. Vissa mindre förstärkningar planeras inom trafiken på tunnelbanans röda linje. Förvaltningen är positiv till det, men vill lyfta fram att även insatstågen på röda linjen och turtätheten på områdets bussar behöver återställas, när nu antalet resenärer snart är uppe på samma nivåer som före pandemin.

    Bilagor

  20. Programmet syftar till att utveckla Södertäljevägen till ett urbant och tryggt stadsrum med nya bostäder, arbetsplatser, handel, service och mötesplatser. Förvaltningen anser att förslaget kan skapa stadskvaliteter med nya trygga miljöer av ett idag storskaligt trafikrum som utgör en kraftig barriär. Exploateringen behöver dock balanseras för att inte mörka och otrivsamma gatumiljöer istället ska öka otryggehten. Syftet med ett program är att det ska följas av detaljplaner, och här lyfter förvaltningen behovet av att ytterligare studera föreslagna förskolors miljöer, att se över möjligheten till ytterligare parkytor och att begränsa intrånget i den ekologiskt viktiga naturmarken vid Hägerstensvägen.

    Bilagor

  21. Detaljplanen består av fem hus med ca 65 lägenheter uppdelade i två kvarter vid Slättgårdsvägen i Mälarhöjden. Husen föreslås bli fem våningar höga, med de två översta våningarna indragna. Projektet innehåller även en trottoar på den västra sidan av vägen. Förvaltningen är positiv till att området kompletteras med lägenheter, men är tveksam till placeringen i naturområdet Branterna som har påtagliga naturvärden. Förvaltningen redovisar bland annat synpunkter på kvarterens anslutning till omgivande naturmark, förvaltningens möjlighet att genomföra långsiktig skötsel med artskyddsåtgärder, samt föreslagna skyfallsåtgärder.

    Bilagor

  22. Stadsbyggnadskontoret har bjudit in till samråd om förslag till inrättande av biotopskyddsområde i Vinterviken. Förvaltningen anser att förslaget till beslut om biotopskyddsområde är välskrivet och ställer sig positiva till att Vinterviken inrättas som biotopskyddsområde i enlighet med förslaget.

    Bilagor

  23. Anmäldes svar på medborgarförslag om busslinje mellan Älvsjö och Flemingsberg, daterat 3 april 2025. Dnr HÄ 2025/110
    Nämndbeslut från 20 mars 2025.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.