Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2.   18

    Stöd till anhöriga till familjemedlemmar med beroendeproblematik

  3.   30

    Anmälan av delegationsbeslut

  4.   33

    Nämndens och förvaltningens frågor

  5.   34

    Upphandling av restaurangdriften vid Fruängsgårdens servicehus

  6.   35

    Upphörande av umgängsförbud

  7.   36

    Nedläggning av faderskapsutredning

  8.   37

    Nedläggning av faderskapsutredning

  9.   38

    Nedläggning av faderskapsutredning

  10.   39

    Nedläggning av faderskapsutredning

  11.   40

    Nedläggning av faderskapsutredning

  12.   41

    Nedläggning av faderskapsutredning

  13.   42

    Nedläggning av faderskapsutredning

  14.   43

    Nedläggning av faderskapsutredning

  15.   45

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

  1. § 1

    Val av justerare och dag för justering

  2. Medborgarförslaget innehåller önskemål om en samlingslokal vid Liljeholmstorget för invånare i närområdena runt Liljeholmen för aktiviteter och social samvaro. Förvaltningen delar synpunkterna om att samlingslokaler för aktiviteter och social samvaro fyller en viktig funktion för äldres välmående och hälsa och kan bidra till att minska känslan av ensamhet och isolering. I Hägersten-Älvsjö stadsdelsområde erbjuds ett brett utbud av olika aktiviteter och möjligheter till social samvaro, såväl i stadsdelsnämndens regi genom Seniorhälsans verksamhet som av pensionärsorganisationerna, andra föreningar och organisationer.

    Bilagor

  3. Medborgarförslaget innehåller önskemål om att anlägga tre kompisgungor (även kallat fågelbogungor) invid skolgården på Herrängens skola. Eleverna önskar även att träd och växter planteras samt att stockar och stenar utplaceras på platsen. Förvaltningen ser fördelar med att grusytan bevaras eftersom den vintertid fungerar som skridskois. Under året rustar förvaltningen upp den närbelägna lekplatsen vid Svartlösavägen med bland annat en kompisgunga.

    Bilagor

  4. Förvaltningen bedömer att samtliga av kommunfullmäktiges tolv mål för stadsdelsnämndens verksamhetsområden kommer att uppnås helt under året. Merparten av indikatorerna bedöms uppnås liksom samtliga av nämndens mål. Såväl före som efter resultatöverföringar redovisas ingen avvikelse mot budget.

    Bilagor

  5. Revisionskontorets årsrapport 2021 för Hägersten-Älvsjö visar att stadsdelsnämnden i allt väsentligt har bedrivit verksamheten på ett från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, att den interna kontrollen är tillräcklig samt att bokslut och räkenskaper är rättvisande. Revisionskontoret bedömer dock att det finns en del utvecklingsområden och har tagit fram rekommendationer som finns angivna i bilaga 1 och 2. Nämnden delar revisionskontorets bedömningar i rapporten och arbetar med de utvecklingsområden som revisionen anger.

    Bilagor

  6. Behovet av bostäder med särskild service är stort i hela stadsdelsområdet. Hägersten Älvsjö stadsdelsförvaltning avser att tillskapa sex lägenheter inom LSS och två lokaler för boendets gemensamhetsytor. Boendet är placerat i ett flerfamiljshus i stadsdelen Älvsjö. Lägenheterna och gemensamhetsutrymmena upplåts som hyresrätter med en total yta om 418 kvm. Den totala årshyran för gruppboendet är c:a 1,05 mnkr. År 1 till 3 uppgår nettohyreskostnaden till 335 kr per lägenhet per dygn för att därefter minska till motsvarande 160 kr per lägenhet per dygn. Beräknat tillträde till gruppboendet är 1 mars 2023.

    Bilagor

  7. Kvalitetsutmärkelsen är Stockholms stads årliga pris för att uppmärksamma och belöna framgångsrik verksamhet i staden. Den är också ett verktyg som enheterna kan använda för egen utvärdering av sitt systematiska kvalitetsarbete. Utmärkelsen ger samtidigt staden möjlighet att lyfta fram förebilder och goda exempel. Förvaltningen föreslår att Telefonplans förskolor deltar i Stockholms stads kvalitetsutmärkelse 2022.

    Bilagor

  8. Marco Rossi (L) har avsagt sig sitt uppdrag i Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd och därmed uppdraget som ledamot i sociala delegationen. Kommunfullmäktige utsåg 30 maj Inger Swahn (L) till ny ersättare i stadsdelsnämnden. Förvaltningen föreslår att Inger Swahn (L) utses till ny ledamot för Liberalerna i sociala delegationen året ut.

    Bilagor

  9. Förvaltningen räknar med att samtliga åtgärder inom ramen för tilläggsavtalet ska vara utförda före utgången av innevarande år och eventuella kostnadsförändringar jämfört med ovan kommer att redovisas i verksamhetsberättelse 2022. Med hänsyn till det föreläggande som Arbetsmiljöverket utfärdat föreslår förvaltningen att stadsdelsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att slutligt förhandla och teckna ett tilläggsavtal.

    Bilagor

  10. Nämndens delegationsordning ses över regelbundet för att beslutsfattandet ska vara så effektivt som möjligt. I detta ärende föreslår förvaltningen ändringar av lägst delegat inom familjerätten och barn och unga inom avdelningen för social omsorg, tillagd delegation för medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) samt ett tillägg under ärendegruppen arkiv.

    Bilagor

  11. Enligt EU:s vattendirektiv ska samtliga vattenförekomster inom unionen skyddas och återställas så att de uppnår god ekologisk och kemisk status. Bestämmelser om miljön i en vattenförekomst benämns som miljökvalitetsnormer och ansvaret för att en miljökvalitetsnorm följs åvilar kommuner och övriga berörda myndigheter. Enligt Stockholms stads handlingsplan för god vattenstatus ska lokala åtgärdsprogram tas fram.

    Ärendet är framtaget i ett gemensamt tjänsteutlåtande från Miljöförvaltningen, Stockholm Vatten AB, Exploateringskontoret, Trafikkontoret, Stadsbyggnadskontoret, Fastighetskontoret, Idrottsförvaltningen och Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning.

    Bilagor

  12. Enligt EU:s vattendirektiv ska samtliga vattenförekomster inom unionen skyddas och återställas så att de uppnår god ekologisk och kemisk status. Bestämmelser om miljön i en vattenförekomst benämns som miljökvalitetsnormer och ansvaret för att en miljökvalitetsnorm följs åvilar kommuner och övriga berörda myndigheter. Enligt Stockholms stads handlingsplan för god vattenstatus ska lokala åtgärdsprogram tas fram.

    Ärendet är framtaget i ett gemensamt tjänsteutlåtande från Miljöförvaltningen, Stockholm Vatten AB, Exploateringskontoret, Trafikkontoret, Stadsbyggnadskontoret, Fastighetskontoret, Idrottsförvaltningen samt Södermalm, Enskede Årsta Vantör och Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltningar.

    Bilagor

  13. I en skrivelse från Maria Ljuslin m.fl. (V) och Eva Fagerhem m.fl. (S) önskar en redogörelse hur tillgången är på lämpliga lokaler för pensionärsföreningarnas verksamhet i stadsdelsområdet och vad som kan göras för att förbättra situationen samt vad som gjorts för PRO och Seniorhälsans verksamheter som håller till på Hövdingagården. Förvaltningen redovisar arbetet som görs för att förbättra tillgången av tillgängliga samlingslokaler.

    Bilagor

  14. I en skrivelse från Maria Ljuslin m.fl. (V) och Eva Fagerhem m.fl. (S) önskas information om hur det fungerar när det gäller boende i LSS-boenden, boende i vård-och omsorgsboende, men även andra röstberättigade som kan ha svårt att använda sin demokratiska rätt att rösta i höstens val. Förvaltningen besvarar frågorna i tjänsteutlåtandet.

    Bilagor

  15. I en skrivelse från Maria Ljuslin m.fl. (V) och Eva Fagerhem m.fl. (S) önskas information om beslutsdokumentation och rutiner för dialog med andra förvaltningar och intressenter som berörs av beslut. Förvaltningen besvarar frågorna i tjänsteutlåtandet.

    Bilagor

  16. I en skrivelse från Eva Fagerhem m.fl. (S) önskas svar om tidplanen för förbättringar i verksamhetssystemet Paraplyet samt hur förvaltningen arbetar med arbetsmiljön för socialsekreterare. Förvaltningen besvarar frågorna i tjänsteutlåtandet.

    Bilagor

  17. § 18

    Stöd till anhöriga till familjemedlemmar med beroendeproblematik

  18. I en skrivelse från Maria Ljuslin m.fl. (V) önskas att förvaltningen ska inventera och utreda förutsättningarna för att tillsammans med det lokala föreningslivet starta ett fritidsbibliotek/sportotek på en lämplig plats i stadsdelsområdet. Förvaltningen är positiv till att etablera ett fritidsbibliotek och är klar med utredningen, men återkommer i frågan hur arbetet kommer realiseras när de praktiska och ekonomiska förutsättningarna medger detta.

    Bilagor

  19. En skrivelse från Maria Ljuslin m.fl. (V) föreslås att det startas ett länsövergripande hjälpmedelsbibliotek i regionens regi, för hjälpmedel som används mer sällan. Förvaltningen anser att en fritidsbank som även innehåller vissa fritidshjälpmedel skulle bidra till att uppnå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. En fritidsbank kan särskilt bidra till att barn och ungdomar samt vuxna med funktionsnedsättning bättre kan delta i sport- och fritidsaktiviteter på lika villkor. Förvaltningen har ett pågående arbete kring om och hur en fritidsbank kan realiseras och tar med frågan om att det även kan inrymmas fritidshjälpmedel. Vad gäller frågan om ett länsövergripande fritidshjälpmedelsbibliotek, tar förvaltningen med sig frågan till den samverkan som finns med regionen.

    Bilagor

  20. En skrivelse från Henrik Åkerlund (SD) önskas information om tystnadskultur och otillåten påverkan inom stadsdelsförvaltningen. Förvaltningen bedriver ett aktivt arbete om ämnet i stadsdelen. Medarbetare har deltagit och kommer att delta även framöver i kompetenshöjande insatser. Inom förvaltningen har en ny funktion inrättats, en säkerhetsstrateg, som inom ramen för sitt uppdrag ska ta fram utbildning och kunna ge stöd kring ämnesområdet. Förvaltningen arbetar även enligt stadens Handlingsplan för en förbättrad arbetssituation för socialsekreterare och biståndshandläggare 2019-2022. Planen har som en viktig del, ett tydligt fokus på att förebygga och motverka otillåten påverkan, hot och våld mot tjänstepersoner.

    Bilagor

  21. Rysslands invasion av Ukraina har medfört att en relativt stor del av den ukrainska befolkningen har varit tvungen att lämna sitt land och befinner sig nu på flykt. Migrationsverket har lämnat en prognos som enligt huvudscenariot innebär att cirka 76 000 personer från Ukraina komma att söka skydd i Sverige under perioden mars till juni. Stadsledningskontoret bedömer att det finns ett antal verksamheter som behöver utökade anslag redan i detta skede. Bland annat föreslås stadsdelsnämnderna få en budgetjustering om totalt 13 mnkr för att anpassa och förstärka öppen verksamhet riktat till målgruppen. Förvaltningen är positiv till förslaget.

    Bilagor

  22. Samrådsförslag för Örnsbergs industriområde, kvarteret Pincetten möjliggör för cirka 1 400 bostäder, kontor, förskola, park och lokaler för centrumändamål i vad som i dagsläget är Örnsbergs industriområde. Förvaltningen är positiv till att planförslaget innebär tillräckligt stora förskolegårdar och en ny park. Förvaltningen vill också belysa vikten av att staden på ett strategiskt plan värnar om platser för störande verksamhet, även om detta inte lämpar sig i just detta planförslag.

    Bilagor

  23. Brödernas Telefonplan AB ansöker om tillstånd för alkoholservering vid restaurang Brödernas Telefonplan, LM Ericssons väg 24, 126 26 Hägersten. Sökande avser att servera spritdrycker, starköl, vin och andra jästa drycker till allmänheten med serveringstid i restaurangen mån – sön kl. 11:00-01:00 och på uteserveringen mån-sön kl. 11:00-23:00. Förvaltningen har inget att invända mot att serveringstillstånd meddelas enligt ansökan.

    Bilagor

  24. Seaside Telefonplan AB ansöker om tillstånd för alkoholservering vid restaurang Bistro Telefonplan, LM Ericssons väg 26, 126 26 Hägersten. Sökande avser att servera spritdrycker, starköl, vin och andra jästa drycker till allmänheten med serveringstid, för restaurangen mån-sön kl. 11:00-01:00 och på uteserveringen mån-sön kl. 11:00-23:00. Förvaltningen har inget att invända mot att serveringstillstånd meddelas.

    Bilagor

  25. § 30

    Anmälan av delegationsbeslut

  26. Anmäldes följande skrivelser

     

    Förslag om ön Rotholmen utanför Vinterviken
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 1 maj 2022, dnr HÄ 2022/315
    Översänt till exploateringskontoret

     

    Förslag om platsen under Essingeleden för aktiviteter
    (rubricerat som medborgarförslag)
    inkom 4 maj 2022, dnr HÄ 2022/348
    Översänt till exploateringskontoret

     

    Förslag om planteringar vid bropelarna Essingeleden
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 9 maj 2022, dnr HÄ 2022/362
    Översänt till exploateringskontoret

    Bilagor

  27.  

    Skrivelse om stadsodling och hur Aspuddsparken kan utnyttjas till rörelse och rekreation

    Ann-Marie Strömberg m.fl. (V) lade fram en skrivelse om stadsodling och hur Aspuddsparken kan utnyttjas till rörelse och rekreation. Dnr HÄ 2022/397

     

    Beslut

    Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd överlämnar skrivelsen till förvaltningen för beredning.

    _____________________________

     

     

    Skrivelse om behov av platser på vård- och omsorgsboende

    Henrik Åkerlund (SD) lade fram en skrivelse om behov av platser på Vård -och omsorgsboende. Dnr HÄ 2022/398

     

    Beslut

    Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd överlämnar skrivelsen till förvaltningen för beredning.

    _____________________________

     

     

    Stadsdelsdirektörens information


    Gunilla Davidsson informerade bland annat om
     

    Krishantering i samband med våldsdådet i Mälarhöjden 26 maj

    Sommarkickoff – Tillsammans för trivsel och trygghet 11 juni

    Sommaraktiviteter i Hägersten-Älvsjö

    Ny tunnelbanelinje Fridhemsplan och Älvsjö

    Bilagor

  28. Dåvarande Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd upphandlade entreprenaddriften av Fruängsgårdens servicehusrestaurang, leveranser av måltider till Axgårdens vård- och omsorgsboende, Axelsbergs vård- och omsorgsboende samt Fruängsgårdens vård- och omsorgsboende. Restaurangen levererar även måltider till Liljeholmens dagliga verksamheter och Fruängsgårdens servicehus. Avtalet har förlängts två omgångar och går ut den 30 november 2022 utan möjlighet att förlänga ytterligare. Syftet med upphandlingen är att med hänsyn tagen till alla de faktorer som bedöms viktiga i detta sammanhang åstadkomma en bra matsituation samt god och näringsrik mat till de äldre till ett fördelaktigt pris.

    Bilagor

  29. § 35

    Upphörande av umgängsförbud

  30. § 36

    Nedläggning av faderskapsutredning

  31. § 37

    Nedläggning av faderskapsutredning

  32. § 38

    Nedläggning av faderskapsutredning

  33. § 39

    Nedläggning av faderskapsutredning

  34. § 40

    Nedläggning av faderskapsutredning

  35. § 41

    Nedläggning av faderskapsutredning

  36. § 42

    Nedläggning av faderskapsutredning

  37. § 43

    Nedläggning av faderskapsutredning

  38. Stadsdelsnämnden ska enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) rapportera de gynnande beslut om insatser enligt respektive lagstiftning som inte har kunnat verkställas inom tre månader från beslutsdatum till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och stadens revisorer. Under första kvartalet 2022 har förvaltningen rapporterat 20 beslut som inte har verkställts inom tre månader. Därutöver har förvaltningen rapporterat om sex beslut som har avslutats utan att verkställas samt tio beslut som har verkställts.

    Bilagor

  39. § 45

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.