Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2.   23

    Anmälan av delegationsbeslut

  3.   26

    Nämndens och förvaltningens frågor

  4.   27

    Anmälan av behov av särskild vårdnadshavare enligt 6 kap. 9 § föräldrabalken (FB)

  5.   28

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  6.   29

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  7.   30

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  8.   31

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

  1. § 1

    Val av justerare och dag för justering

  2. Medborgarförslaget innehåller önskemål om att anlägga en hundrastgård i Mälarhöjden och föreslår flera platser. Förvaltningen har undersökt platserna och inhämtat synpunkter från invånarna på en plats som bedömdes som tänkbar. Under utredningen har ytan inte visat sig lämplig eftersom den kommer att användas som evakueringshagar för Eolshälls 4H-gård under byggnationen av nya bostadshus vid Henriksbergshamnen. Övrig park- och naturmark i området bedömer förvaltningen är mindre lämplig, eftersom flera projekt pågår och planeras som innebär dels att befintliga grönytor tas i anspråk, dels att området får fler invånare som behöver utrymme för rekreation.

    Bilagor

  3. Medborgarförslaget innehåller önskemål om att sätta upp belysning i den sydvästra delen av Svandammsparken i Midsommarkransen, där det finns en större klätterställning. Förvaltningen anser att medborgarförslaget kan genomföras under 2023, under förutsättning att tillräckliga investeringsmedel tilldelas nämnden.

    Bilagor

  4. Medborgarförslaget innehåller önskemål om att anlägga ett utegym i Solberga, helst anpassat för äldre. Föreslagen placering är på parkmark i anslutning till Solberga bollplan. Förvaltningen konstaterar att det finns tre andra utegym inom 500-800 meter. Istället för att anlägga ett nytt utegym för äldre ska förvaltningen se över möjligheten att komplettera befintliga utegym med sådana redskap. Förvaltningen kommer skicka önskemålet till idrottsförvaltningen för att utreda om de har plats inom sin fastighet vid Solberga bollplan.

    Bilagor

  5. Nämnden har i underlaget redovisat en övergripande och sammanfattande analys av verksamhetens utveckling de kommande åren. Underlaget beskriver trender, utvecklingstendenser, lagförslag, strukturella frågor och demografiska förändringar, effekterna av dessa samt eventuella åtgärder.

    Bilagor

  6. Förskolan Trollsländan är i behov av renovering där bland annat ventilationen byts ut och ytskiktsrenovering genomförs. För att arbetet ska kunna utföras behöver nämnden godkänna den budgetoffert som Sisab tagit fram. Den totala kostnaden för stadsdelsförvaltningen beräknas till 5 500 000 kr som ska betalas genom ett hyrestillägg på cirka 316 000 kr per år under 20 år. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner budgetofferten och att renoveringen därigenom kan påbörjas.

    Bilagor

  7. Stadsdelsnämnden har sedan 2013 upphandlat entreprenaddriften av öppna förskolan i Fruängen. Det senaste avtalet skrevs med Alla Barnen AB och gällde från augusti 2017 till 31 juli 2020 med möjlighet till förlängning i två år. I september 2019 beslutade nämnden att förlänga avtalet till och med 31 juli 2022. Förvaltningen föreslår att ingen ny upphandling av driften ska genomföras, utan att driften ska från och med den 1 augusti 2022 återtas i egen regi.

    Bilagor

  8. En skrivelse från Henrik Åkerlund (SD) önskas svar på hur buller upplevs på förskole- och skolgårdar. Förvaltningen redogör för ansvarsfördelning vid buller och att förskolegårdarnas miljö är en del av arbetsgivaransvaret. Det finns väl fungerande rutiner för att förebygga, upptäcka och åtgärda buller.

    Bilagor

  9. Storstockholm och Region Stockholm har gemensamt tagit fram ett förslag till en huvudöverenskommelse (HÖK) om länsövergripande samverkan kring hälsa, vård och omsorg. Huvudöverenskommelsen beskriver mål och organisation för den övergripande samverkan mellan Region Stockholm och kommunerna i Stockholms län. Det övergripande målet är att den enskilde ska få en god och personcentrerad vård och omsorg, samt att befolkningens hälsa ska förbättras. Förvaltningen ställer sig positiv till huvudöverenskommelsen, som tydliggör och fastställer principer för ansvarsfördelningen mellan parterna och samverkan på olika nivåer och hur den ska ske och följas upp. Detta kan stärka och bidra till att utveckla en effektiv samverkan.

    Bilagor

  10. Ärendet gäller en remiss från kommunstyrelsen om stadens strategi för mötesplatser för unga, kallat ”fritids- och ungdomsgårdar”. Strategin är ett styrdokument som ger riktning för hur verksamheterna ska arbeta för att fler unga ska få en rik och meningsfull fritid. Förvaltningen är i huvudsak positiv till att staden tar fram en övergripande strategi, men vill påtala behovet av att det i strategin behöver förtydligas att fritidens verksamhet inte bara ska vara främjande utan också socialt förebyggande. Förvaltningen är kritisk till att strategin gör gällande att alla stadsdelsförvaltningar ska ta fram egna utvecklingsplaner som visar hur strategin ska realiseras. Förvaltningen föreslår att strategin realiseras och följs upp genom styrning i ordinarie styrsystem.

    Bilagor

  11. Trafikförvaltningens förslag till förändringar i kollektivtrafiken 2023 innebär att stadsdelsområdet får trafikförändringar för två busslinjer samt ett planerat avbrott i tunnelbanans linje 14. Förvaltningen har inga synpunkter på årets förslag till trafikförändringar.

    Bilagor

  12. Stadsdelsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över remissen om Kajstrategi för Stockholms stad. Staden har i sin nya strategi för kajer fem fokusområden för att bättre nyttja stadens kajer. Förvaltningen är positiv till idéerna men anser att nya arbetssätt måste tas fram utöver strategidokument.

    Bilagor

  13. Idrottsförvaltningen har tagit fram en ny strategi för fritidsbåtsliv. I strategin finns tre områden där stadsdelsförvaltningen väntas bidra. Förvaltningen är positiv till strategin, men vill understryka att det är idrottsförvaltningen som behöver driva processen med detaljplaneändringar.

    Bilagor

  14. Maria Ljuslin (V) föreslår i en motion att staden ska anamma konceptet 15-minutersstaden, som innebär en multipolär stadsstruktur där gång, cykel eller kollektivtrafik ska ta dig till alla dina målpunkter inom 15 minuter. Förvaltningen är positiv till idén om en multipolär stad.

    Bilagor

  15. Aspudden Mat & Kultur AB ansöker om tillstånd för alkoholservering vid restaurang Aspen, Hägerstensvägen 100A i Hägersten. Sökande avser att servera spritdrycker, starköl, vin och andra jästa alkoholdrycker till allmänheten med serveringstid 11:00-22:00 måndag till söndag. Serveringstillståndet avser både till restaurangdelen och till pausservering i foajé och under pågående föreställning.

    Bilagor

  16. Sicilia Kitchen and Lounge AB ansöker om utökat serveringstillstånd för restaurang O`Learys Liljeholmen, Liljeholmstorget 7. Det utökade serveringstillståndet gäller fredagar och lördagar från kl. 01:00-03:00 när restaurangen har dans/salsakvällar och sökande avser att servera spritdrycker, starköl, vin och andra jästa alkoholdrycker. Förvaltningen har inget att invända mot att serveringstillstånd meddelas enligt ansökan.

    Bilagor

  17. § 23

    Anmälan av delegationsbeslut

  18.  

    Anmäldes följande skrivelser

     

    1 Förslag om cykelinformation i Älvsjö naturreservat
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 8 mars 2022, dnr HÄ 2022/186
    Förvaltningens svar daterat 9 mars 2022 bilades.

     

    2 Förslag om Kämpetorpsskolan och föreningsverksamhet
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 10 mars 2022, dnr HÄ 2022/190
    Översänt till Utbildningsförvaltningen.

     

    3 Förslag om räcke längs med strandpromenaden vid Liljeholmskajen
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 30 mars 2022, dnr HÄ 2022/251
    Översänt till trafikkontoret.

     

    4 Förslag över en trafiklösning i slutet av Broddgränd i Västertorp
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 1 april 2022, dnr HÄ 2022/254
    Översänt till trafikkontoret.

     

    5 Synpunkter över kor på Sjöängen - en befängd idé 
    Inkom 4 april 2022, dnr HÄ 2022/255

     

    6 Förslag om skolparken Mälarhöjden skola (Johannisdalsparken)
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 5 april 2022, dnr HÄ 2022/260
    Förvaltningens svar daterat 5 april 2022 bilades.

     

    7 Förslag om gratis hälsokontroll på vårdcentralen
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 9 april 2022, dnr HÄ 2022/282
    Hänvisning till Region Stockholm

    Bilagor

  19.  

    Skrivelse om stöd till anhöriga till familjemedlemmar med beroendeproblematik

    Maria Ljuslin m.fl. (V) lade fram en skrivelse om stöd till anhöriga till familjemedlemmar med beroendeproblematik. Dnr HÄ 2022/310


    Beslut

    Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd överlämnar skrivelsen till förvaltningen för beredning.

    _____________________________


     

     

    Skrivelse om missförhållanden inom kommunala hemtjänsten

    Henrik Åkerlund (SD) lade fram en skrivelse om missförhållanden inom kommunala hemtjänsten. Dnr HÄ 2022/311


    Beslut

    Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd överlämnar skrivelsen till förvaltningen för beredning.

    _____________________________

     

     

     

    Skrivelse om brott mot äldre

    Henrik Åkerlund (SD) lade fram en skrivelse om brott mot äldre. Dnr HÄ 2022/312


    Beslut

    Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd överlämnar skrivelsen till förvaltningen för beredning.

    _____________________________

     

     

     

    Stadsdelsdirektörens information

    Gunilla Davidsson informerade om

     

    • Nuläget i stadens flyktingmottagande
    • Insamling – Hägersten för Ukraina
    • Lokala mötesplatser för flyktingar från Ukraina
    • Axelsbergs vård- och omsorgsboende Silviahemscertifierat
    • Sommartorg i Älvsjö och Liljeholmen i år igen  
    • Ny avdelningschef för äldreomsorgen
    • Tips från Seniorhälsan i april-maj

    Bilagor

  20. § 27

    Anmälan av behov av särskild vårdnadshavare enligt 6 kap. 9 § föräldrabalken (FB)

  21. § 28

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  22. § 29

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  23. § 30

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

  24. § 31

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.