Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2.   27

    Nämndens och förvaltningens frågor

  3.   28

    Upphandling av städtjänster inom hemtjänsten

  4.   29

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken

  5.   30

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken

  6.   31

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken

  7.   32

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

  1. § 1

    Val av justerare och dag för justering

  2. Åsengårdens vård- och omsorgsboende drivs på entreprenad av Humana Omsorg AB enligt avtal sedan 16 januari 2018. I juni 2021 genomfördes en avtalsuppföljning som visar att Humana Omsorg AB i huvudsak följer gällande avtal på samtliga punkter. I uppföljningen ingår också att följa upp de mervärdespoäng som entreprenören erhöll vid utvärderingen av anbudet. På grund av rådande pandemi har inte entreprenören haft möjlighet att genomföra vissa åtaganden såsom planerade utbildningsinsatser och rekrytering av personal. Avtalet är förlängt till och med 30 september 2023. Nästa avtalsuppföljning kommer att göras 2022.

    Bilagor

  3. Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd har genom ett leasingavtal två anpassade bussar för både transport av funktionsvarierade brukare mellan boendet och den dagliga verksamheten och för transporter inom stadsdelen. Leasingavtalet har gått ut. Miljöförvaltningen har lämnat förslag på bästa möjliga miljöfordonen som uppfyller verksamhetens kravprofil. De valda fordonen uppfyller inte stadens miljökrav, varför fordonen behöver kategoriseras som specialfordon för att kunna köpas eller leasa. Inköp eller leasing av specialfordon ska enligt riktlinjerna fattas av nämnd.

    Bilagor

  4. I en skrivelse från Maria Ljuslin m.fl. (V) lyfts frågan om våld i nära relationer när det gäller äldre och om vikten att personalen inom äldreomsorgen har kunskaper inom detta område.  förvaltningen redovisar hur äldreomsorgen arbetar med frågan om våld i nära i relationer när det gäller äldre, där en viktig del är kontinuerlig kompetensutveckling, genomgång av rutiner och diskussion på arbetsplatsträffar, så att all personal har kunskap om och känner sig trygg i denna fråga. Förvaltningens bedömning är det behövs ökad kompetens kring våld i nära relationer med särskilt fokus på äldre och att detta är ett fortsätt prioriterat utvecklingsområden inom äldreomsorgen.

    Bilagor

  5. I en skrivelse från Maria Ljuslin m.fl. (V) framförs önskemål om att förvaltningen redovisar för hur samverkan beträffande utskrivningsklara patienter från slutenvården fungerar. I en granskningsrapport från Revisionskontoret framställs ett antal brister som de har uppmärksammat.

    Förvaltningen redovisar förekomst och omfattning av bristerna som förvaltningen fått erfara samt det som förvaltningen anser är en viktig åtgärd för att förbättra samverkan mellan kommun, slutenvård och primärvården. Förvaltningen arbetar aktivt med att förbättra samverkan genom att själva ta initiativ till att skapa samt medverka i samverkans forum med slutenvården och primärvården.

    Bilagor

  6. Maria Ljuslin m.fl. (V) framför i en skrivelse frågor kring de allvarliga brister som rapporterats i media på Attendo Långbrobergs vård och omsorgsboende.  Förvaltningen har tagit del av inspektionsrapporten från äldreförvaltningen och rapporten kommer att vara ett bland flera underlag inför nästkommande verksamhetsuppföljning av boendet.

    Bilagor

  7. I en skrivelse från Henrik Åkerlund (SD) ställs frågor om otrygghet och droghandel i stadsdelsområdet. Förvaltningen har ett samordnat brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete med tidiga förebyggande insatser, riktade insatser och insatser i den offentliga miljön och insatser i samband med stadsutveckling. På platser som upplevs som otrygga och där det bland annat kan förekomma narkotikaförsäljning samverkar förvaltningen och Polisen tillsammans med övriga aktörer för att öka tryggheten och förebygga brott inom ramen för exempelvis platssamverkan. Där det förekommer narkotikaförsäljning ansvarar polisen för polisiära insatser och socialtjänsten jobbar med förebyggande insatser samt att erbjuda stöd och hjälp till enskilda individer utifrån behov.

    Bilagor

  8. Handlingsplanen för klimatanpassning belyser vikten av att anpassa Stockholm för de klimatförändringar som sker och kommer att fortsätta ske. Handlingsplanen fokuserar på skyfall och värmeböljor och föreslår en lång rad åtgärder som ska hantera detta. Det handlar både om åtgärder i nuvarande anläggningar, byggnader och infrastruktur, men också i framtida sådana. Förvaltningen är positiv till handlingsplanen men önskar att antalet genomförandeansvariga nämnder minskas något för att tydliggöra ansvarsfrågan. Det vore också bra att tydliggöra vilken nämnd som har huvudansvaret för aktiviteterna.

    Bilagor

  9. Kvalitetsprogrammet lyfter fram digitalisering och innovation som viktiga delar i kvalitetsarbetet. Kvalitetsprogrammet identifierar sex fokusområden som är särskilt viktiga att beakta i den fortsatta kvalitetsutvecklingen samt beskriver hur programmet ska implementeras i Stockholms stads organisation.

    Förvaltningen anser att kvalitetsprogrammet är tydligt och bra och ger ett ramverk för de frågor som förvaltningen redan arbetar med genom uppdrag i budget. Förvaltningen ser en koppling mellan kvalitetsprogrammet och personalpolicyn och anser att det finns fördelar att säkerställa att de två dokumenten samordnas. Stockholms stads riktlinje för informationssäkerhet ger god vägledning framåt i arbetet med informationssäkerhet och en bra grund för att förankra arbetet internt i förvaltningen.

    Bilagor

  10. Salar Rashid och Karin Gustafsson båda (S) föreslår i en motion att kommunfullmäktige beslutar att Stockholms stad ska erbjuda juridisk rådgivning vid medborgarkontoren. Förvaltningens uppfattning är att rådgivningen är väl fungerande och uppskattad av medborgare. Vid Älvsjö medborgarkontor erbjuds juridisk rådgivning till medborgare i samarbete med advokatjouren. Det finns i dagsläget varken uppdrag eller finansiering av ytterligare juridiska tjänster.

    Bilagor

  11. I en motion från Anders Göransson (S) föreslås att nämndernas parkplaner digitaliseras och koppas till sociala medier och Wikipedia. Stockholms stad arbetar på flera olika sätt med att göra informationen på stadens webbplatser mer tillgänglig och en webbplats som presenterar stadens större parker är under uppbyggnad. Arbetet med att utveckla stadens information om parker bör även fortsättningsvis ske inom stadens beslutade webborganisation. På så sätt kan staden säkerställa att webbplatserna är tekniskt stabila och informationen är tillgänglig för personer med funktionsnedsättning.

    Bilagor

  12. I en motion från Emilia Bjuggren och Salar Rashid båda (S) föreslås att Stockholms stad sätter upp kulturskyltar i Fruängen som innehåller kortare beskrivning av personen som gatan är döpt efter. Förvaltningen ställer sig positiv till förslagen om skyltar och kulturevenemang som uppmärksammar kvinnorna bakom namnen på gatorna i Fruängen.

    Bilagor

  13. Ärendet avser en motion från Fredrik Pettersson (S) om att inrätta en visningsmiljö om välfärdteknik för att bidra till trygghet och säkerhet. Förvaltningen delar motionärens syn och anser att det är ett viktigt område som även behöver prioriteras. Välfärdsteknik samt välfärdstjänster är inte bara är aktuellt för målgruppen äldre utan ska kunna erbjudas alla Stockholms stads invånare som är i behov av vård och omsorg.

    Bilagor

  14. I en motion från Lisa Palm och Malin Ericson båda (Fi) önskar se ett av stadens inriktningsmål formuleras om för att stryka målet om tillväxt för att istället fokusera på en hållbar klimatomställning. Förvaltningen har inga synpunkter på remissen. De politiska målen sätts av kommunfullmäktige och förvaltningen arbetar utifrån det uppdrag som ges.

    Bilagor

  15. Under våren 2021 gjordes verksamhetsuppföljningar av stadsdelens vård- och omsorgsboende, inklusive korttidsvård och dagverksamhet i egen regi. Uppföljningarna har gjorts enligt stadsgemensam modell. Utifrån de underlag som har legat till grund för uppföljningarna är förvaltningens bedömning att verksamheterna har kommit olika långt i sitt systematiska kvalitetsarbete. Verksamheterna bör i första hand utveckla sina respektive ledningssystem för att bättre möta kraven som ställs. Det skulle förbättra verksamheternas förutsättningar att ge en säker vård och omsorg av god kvalitet. Efter stadsdelssammanslagningen ser förvaltningen att det skulle finnas vinster med att verksamheterna har en gemensam struktur för kvalitetsledningssystemet. I stadsdelen pågår ett utvecklingsarbete som stöd för verksamheternas systematiska kvalitetsarbete.

    Bilagor

  16. Förslag om bibliotek - låna en person
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 7 september 2021, dnr HÄ 2021/620
    Översänt till Kulturförvaltningen.

     

    Förslag att bygga skateramp i Årstadal
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 15 september 2021, dnr HÄ 2021/629
    Översänt till Exploateringskontoret.

     

    Förslag på en förändring till trafikljuset och rondellen vid Älvsjövägen
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 21 september 2021, dnr HÄ 2021/640
    Översänt till Trafikkontoret.

     

    Installera belysning längs med gångvägen mellan Långsjö torg och Långsjöbadet
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 15 september 2021, dnr HÄ 2021/662
    Översänt till Trafikkontoret.

     

    Ta bort sly vid Trekantsstrandens nordöstra del
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 5 oktober 2021 2021, dnr HÄ 2021/685
    Förvaltningens svar daterat 6 oktober 2021 bilades.

    Bilagor

  17.  

    Skrivelse om lägesrapport för Ung Fritid och konsekvenserna av uppsägningen av Hövdingagården


    Maria Ljuslin m.fl. (V) och Eva Fagerhem m.fl. (S) lade fram en skrivelse om lägesrapport för Ung Fritid och konsekvenserna av uppsägningen av Hövdingagården. Dnr HÄ 2021/727
     

    Beslut

    Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd överlämnar skrivelsen till förvaltningen för beredning.

    _____________________________

     

     

    Stadsdelsdirektörens information

    Förvaltningen höll en information om budgetförslaget för 2022 från Stockholms stads majoritetspartier.

    Förvaltningsledningen inbjuder stadsdelsnämnden till seminarium om verksamhetsplan och budget för 2022 den 9 december 2021.
     

    Gunilla Davidsson informerade om
     

    • Förvaltningens hantering av covid-19
    • Medborgarundersökningen 2021
    • Arbetet med Solberga vård och omsorgsboende fortgår
    • Sammanslagningar inom socialpsykiatrin
    • Aktiviteter för barn och unga på höstlovet
    • Övertagande av två parklekar
    • Restaurang Glasade Gången öppnar igen 17 november

     

    Bilagor

  18. Dåvarande Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd ingick november 2009 ett entreprenadavtal med Adlersons Fönsterputs & städ AB. Avtalet har därefter förlängts och har omfattat städtjänster till hemtjänstens brukare. I samråd med entreprenören avslutas avtalet den 28 februari 2022. Syftet med att genomföra en ny upphandling är att det har kommit ny lagstiftning inom området och att stadsdelen har antagna miljöprogram att ta hänsyn till.

  19. § 29

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken

  20. § 30

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken

  21. § 31

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken

  22. § 32

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.