Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2.   2

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

  3.   20

    Nämndens frågor

  1. § 1

    Val av justerare och dag för justering

  2. § 2

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

  3. Medborgarförslag till nämnden inkomna under perioden 12 augusti till 6 september 2024. Förvaltningen föreslår förslag till beslut om medborgarförslagen ska beredas av förvaltningen, uppdras till förvaltningen att besvara förslagsställaren direkt eller att översändas till annan ansvarig nämnd.

    Bilagor

  4. Medborgarförslaget innehåller önskemål från en medborgare att anlägga en fristående cykel- och barnvagnsramp från en parkväg upp till Hägerstenåsens tunnelbanestation. Idag behöver personer med nedsatt funktion gå en omväg. Medborgarförslaget innehåller skissförslag på rampens utformning. Förvaltningen konstaterar att förslaget är tekniskt komplicerat att genomföra. Istället har förvaltningen utrett möjligheten att anordna en metallramp. Befintlig trappa är dock för smal för en ramp. När det finns utrymme i förvaltningens investeringsbudget planerar förvaltningen att rusta upp trappan och komplettera med en cykel- och barnvagnsramp.

    Bilagor

  5. Förvaltningen bedömer att samtliga av kommunfullmäktiges tolv mål för stadsdelsnämndens verksamhetsområden kommer att uppnås helt under året. Merparten av indikatorerna bedöms uppnås liksom samtliga av nämndens mål. Såväl före som efter resultatöverföringar redovisas ingen avvikelse mot budget.

    Bilagor

  6. Förvaltningen lägger stor vikt vid det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Förvaltningen använder sig av de konkreta och direkta åtgärder som förvaltningen har rådighet över och ser hela tiden över hur de kan utvecklas. I samverkan med övriga aktörer prioriteras arbetet med hur åtgärderna ska riktas för att på ett så effektivt sätt som möjligt för att motverka droghandel, gängkriminalitet och rekrytering. Förvaltningen beskriver de viktigaste konkreta insatser som har genomförts under 2024. Till det kommer det löpande arbete som ständigt pågår och som ligger till grund för förvaltningens uppdrag.

    Bilagor

  7. I en skrivelse från Runar Finnman (SD) ställs frågor om problematiken kring möjliggörare för kriminella nätverk inom kommunens verksamheter. Förvaltningen ser allvarligt på risken för missbruk av anställning och har en noggrann rekryteringsprocess och arbetar kontinuerligt utifrån gällande lagstiftning med olika formar av kontroller i verksamheten för motverka möjliggörare för kriminella nätverk inom förvaltningens verksamheter.

    Bilagor

  8. Stockholm stad har haft fyra program för de mänskliga rättigheterna och tar nu ett helhetsgrepp och samlar stadens arbete med mänskliga rättigheter i ett program (MR-programmet). Programmet ersätter programmen för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck, program för barns rättigheter och inflytande, program för ett jämställt Stockholm samt strategi för romsk inkludering. Programmets mål är att staden ska vara öppen, jämlik och jämställd, fri från alla former av diskriminering och rasism.

    Förvaltningen välkomnar att staden samlar sitt arbete kring mänskliga rättigheter i ett program och att programmet ger en mer utförlig beskrivning av hur stadens nämnder och bolag ska arbete med programmets intentioner.

    Bilagor

  9. Nuvarande riktlinjer för handläggning av ärenden gällande ensamkommande barn och ungdomar är tolv år gamla och behöver aktualiseras så att de överensstämmer med aktuellt regelverk. Förslaget till nya riktlinjer innehåller tydligare hänvisningar till föreskrifter, allmänna råd och handböcker för att vägleda till fördjupad information. En ny socialtjänstlag kommer att träda i kraft i juli 2025. Förvaltningen bedömer inte att den nya lagen kommer påverka handläggningsprocessen gällande målgruppen ensamkommande barn och unga. Däremot kommer lagparagrafer att ändras och kapitel få nya beteckningar, vilket medför justeringar i förslaget under 2025. Förvaltningen bedömer att riktlinjerna och handläggningsprocessen är tydlig och lätt att följa men att en del synpunkter finns och bör tas i beaktande.

    Bilagor

  10. I en motion föreslår Dennis Wedin (M) att företag som hyr ut elsparkcyklar ska få längre tillstånd, och att stadens regelverk för elsparkcyklar ska jämställas med reglerna för cyklar. Förvaltningen beskriver att den tidigare situationen med många felparkerade elsparkcyklar har förbättrats avsevärt, och har i övrigt inga synpunkter på förslagen.

    Bilagor

  11. Ärendet avser en motion från Jan Jönsson och Anne-Lie Elfvén (båda L) om att Stockholm ska gå före med införandet av metoden Treatment Foster Care Oregon (TFCO). Förvaltningen ställer sig positiv till vissa delar i motionen och lyfter förutsättningar kring dess förslag.

    Bilagor

  12. Jan Jönsson (L) föreslår i en motion till fullmäktige att arbetsmodellen skolsociala team sprids till samtliga stadsdelar, och att rutiner utvecklas så att de skolsociala teamen får en tätare koppling till utredningsenheterna inom socialtjänstens myndighetsida. De vill även att teamen ska kunna arbeta bredare med mer än skolfrånvaro. Exempelvis kan det handla om beteenden som är svåra för skolor att hantera själva och skapar oro i lärandemiljön, så som kriminalitet och våldsamt beteende. Sammantaget ställer sig förvaltningen positiv till motionens förslag, men ifrågasätter delvis förslaget om att utvidga skolsocionomernas uppdrag.

    Bilagor

  13. Årligen genomför Stockholms stad en medborgarundersökning som undersöker medborgarnas upplevelse av stadsmiljön. Enkätens 27 frågor rör renhållning, trygghet, kultur, trafik, idrott, demokrati samt en nytillkommen fråga om förtroende för stadsdelsförvaltningen. Årets svarsfrekvens i Hägersten-Älvsjö stadsdelsområde har ökat till 46 procent från förra årets resultat på 44 procent. Det var 418 personer av 910 tillfrågade som svarade på undersökningen i stadsdelsområdet. Det innebär att den statistiska säkerheten är +/- 4,8 procentenheter.

    Undersökningen visar en ökning av antalet invånare som är nöjda med parkskötsel och snöröjning. Likaså kan förvaltningen konstatera att medborgare är mer nöjda med trafiksäkerheten och kulturutbudet. Nöjdhet med möjligheten till idrott ligger kvar på snarlika nivåer som tidigare år. I staden som helhet ökar andelen invånare som upplever otrygghet, likaså i Hägersten-Älvsjö. Årets undersökning visar att fler medborgare känner sig delaktiga i beslutsprocesser, även om resultaten fortfarande är låga för staden generellt.

    Bilagor

  14. Följande svar på medborgarförslag som besvarats av förvaltningen anmäldes.

     

    Svar på medborgarförslag om ta tillvara-dag
    Nämndbeslut 29 augusti 2024
    Dnr HÄ 2024-472

     

    Svar på medborgarförslag om slyrensning
    Nämndbeslut 29 augusti 2024
    Dnr HÄ 2024-471

     

    Svar på medborgarförslag om utlåning av rullstolcyklar till personer med funktionsnedsättning
    Nämndbeslut 29 augusti 2024
    Dnr HÄ 2024-430

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.