Hoppa över navigering
  1.   19

    Frågestund

  2.   20

    Mötet öppnas

  3.   21

    Närvaro

  4.   22

    Justering

  5. Ärendet delas ut på sammanträdet.

  6. Kommunfullmäktige har i kommunal författningssamling 2023:13 fastställt regler om lokalt partistöd för Stockholms stad. Enligt 4 § ska en mottagare av partistöd årligen, senast den 30 juni, lämna en skriftlig redovisning som visar att partistödet har använts för det ändamål som anges i 4 kap. 29 § första stycket i kommunallag (2017:725). Till redovisningen ska fogas ett granskningsintyg.

    Enligt prop. 2013/14:5, sid 96 gäller att om kommunfullmäktige tar in kraven på redovisning och granskning i ett reglemente måste kraven även anges i ett beslut som är riktat till mottagarna av partistödet. Det kan ske genom att det i ett sådant beslut görs en hänvisning till reglementets bestämmelser. Detta tydliggörs i avsnittet om partistöd i Stockholms stads budgetärende.

    Samtliga åtta partier representerade i kommunfullmäktige har lämnat redovisning av partistöd för 2023 och bifogat granskningsintyg. I budgetärendet fattas beslut om partistöd ska utbetalas för kommande år.

    Bilagor

  7. Kommunfullmäktige ska enligt kommunallag (2017:725) 5 kap. 12 § besluta om när ordinarie sammanträden ska hållas. Enligt 4 § arbetsordningen för Stockholms kommunfullmäktige (dnr KS 2020/443) bestämmer kommunfullmäktige senast i oktober varje år dagar för det kommande årets sammanträden. Om det föreligger särskilda skäl får ordföranden efter samråd med vice ordförandena ställa in ett sammanträde, ändra dag, tid eller plats för sammanträdet. Ordföranden ska då låta underrätta varje ledamot och ersättare om beslutet, som snarast och minst en vecka före den bestämda sammanträdesdagen ska anslås på kommunens anslagstavla. Extra sammanträde hålls på den tid som ordföranden bestämmer efter samråd med vice ordförandena.

    Kommunfullmäktige sammanträder vanligen mellan kl. 16.00 och cirka kl. 22.00. Mellan kl. 16.00 -18.00 behandlas interpellationer och frågor. Med början kl. 18.00 behandlas beslutsärenden. I mån av tid behandlas därefter eventuellt återstående frågor och interpellationer. De sista ordinarie sammanträdena före sommar- och juluppehåll börjar kl. 14.00. Särskilda sammanträdestider fastställs för kommunfullmäktiges budgetdagar i november. Kommunfullmäktiges sammanträden hålls i Rådssalen i Stockholms Stadshus.

    Kommunstyrelsen sammanträder i regel kl. 15:30.

    Bilagor

  8. I rese- och mötespolicy för Stockholms stad beskrivs gemensamma rutiner och förhållningssätt som styr mot klimatsmarta resor och möten för alla stadens förvaltningar och bolag efter antagande av Stockholms Stadshus AB.

    Bilagor

  9. Stockholms stads översiktsplan anger att Bromma flygplatsområde har stor potential för stadsutveckling och kan omvandlas till en stadsdel med blandad bebyggelse efter år 2038 när flygplatsen avvecklats. I budget 2024 har exploateringsnämnden i uppdrag att bidra till avvecklingen av Bromma flygplats, i syfte att omvandla området till en ny stadsdel.

    Ett antal statliga utredningar, och en konsekvensanalys från Swedavia AB, har visat att den kommersiella trafiken på Bromma kan inrymmas på Arlanda utan att betydande investeringar behöver tidigareläggas. Swedavia anger i sin analys att det affärsmässigt inte är motiverat att driva flygplatsen vidare. I linje med översiktsplanen framgår det av utredningarna att Arlanda behöver utvecklas, och att det behövs åtgärder för att bygga ut infrastruktur för transporter till Arlanda med ökad andel kollektivtrafik. Därutöver behöver kapacitet för samhällsviktigt flyg och en ny lokalisering för den helikoptertrafik som idag finns på Bromma säkras.

    Nuvarande arrendeavtal löper till den 31 december 2038, med tre års uppsägningstid. Swedavia har ensidig rätt att säga upp avtalet tidigare. En uppsägning från staden idag innebär att staden fullföljer avtalet från 2008, och att arrendeupplåtelsen upphör den 31 december 2038.

    Genom att säga upp arrendeavtalet nu, till upphörande vid avtalstidens utgång år 2038, kan staden entydigt och i god tid klargöra stadens avsikt och långsiktiga inriktning för Bromma flygplats. Det ger ansvariga myndigheter och andra berörda tid att planera för och genomföra de åtgärder som erfordras för att avveckla Bromma flygplats. Det ger också goda förutsättningar för stadens planering av kommande stadsutveckling, och långsiktighet för andra aktörer som ska medverka i utbyggnad av kommunikationer och teknisk försörjning för den nya stadsdelen.

    Bilagor

  10. Bällsta hamn i Ulvsunda är ett av Stockholms stads stadsutvecklingsområden och ska utvecklas från industriområde till blandstad. Staden äger en stor del av marken, med undantag av ett fåtal enskilt ägda tomträtter. För att öka stadens rådighet i den pågående och kommande stadsutvecklingen har exploateringsnämnden framfört önskemål till S:t Erik Markutveckling AB att förvärva det aktiebolag som äger tomträtterna till Valsverket 8 och Valsverket 9.

    Styrelsen för S:t Erik Markutveckling AB beslutade den 30 maj 2024 att föreslå Stockholms Stadshus AB och kommunfullmäktige förvärv av bolagen som innehar tomträtterna till Valsverket 8 och Valsverket 9, se bilaga 1 och 5 till utlåtandet.

    Förvärvet av tomträtterna till Valsverket 8 och Valsverket 9 är i linje med S:t Erik Markutveckling AB:s uppgifter och ägardirektiv, eftersom tomträtterna finns i ett område som står inför stadsutveckling.

    Bilagor

  11. I Strategi för idrottsanläggningar 2022-2026 finns ett konstaterat behov av ytterligare is- och idrottshallar i stadsdelsnämndsområdet Enskede-Årsta-Vantör.

    Idrottsnämnden och fastighetsnämnden har drivit ett projekt som syftar till att tillgodose delar av behovet genom att bygga en ny is- och idrottshall på Hagsätra IP.

    Den nya is- och idrottshallen på Hagsätra IP kommer innehålla en fullstor idrottshall, ishall, motionsrum samt tillhörande funktioner såsom läktare, uppehållsytor, skottramp, off-ice, förråd samt drift- och teknikytor. Parkering för rörelsehindrade samt driftsfordon kommer skapas intill anläggningen.

    Projektet väntas vara färdigställt till det fjärde kvartalet 2026.

    Bilagor

  12. AB Svenska Bostäder föreslår, som ett led i arbetet med att uppfylla stadens bostadsmål och ägardirektiv, en inriktning för ett projekt om att bygga nya hyreslägenheter i Bredäng i ett naturnära läge intill Mälaren. Projektet omfattar totalt nyproduktion av 175 hyreslägenheter samt en lokal fördelade på två punkthus och två lamellbyggnader, med tak som möjliggör både växtlighet och solceller.

    Projektet är att definiera som stort projekt (större än 300 mnkr) enligt Stockholms Stadshus AB:s och kommunfullmäktiges investeringsregler, varför ärendet ska beslutas av Stockholms Stadshus AB och kommunfullmäktige.

    AB Svenska Bostäder har i juni 2024 beslutat om och därefter hemställt hos Stockholms Stadshus AB och kommunfullmäktige att godkänna inriktningen för projektet, med en total investeringsutgift om 614 mnkr inklusive förväntad kostnadsutveckling.

    Bilagor

  13. AB Familjebostäder föreslår, som ett led i arbetet med att uppfylla stadens bostadsmål och ägardirektiv, en inriktning för ett projekt om att bygga nya hyreslägenheter vid Lisebergsvägen i Älvsjö. Projektet omfattar totalt nyproduktion av 127 hyresbostäder med mellan ett och fyra rum och kök i lamellhus med mellan fyra och sex våningar.

    Projektet är att definiera som stort projekt (större än 300 mnkr) enligt Stockholms Stadshus AB och kommunfullmäktiges investeringsregler, varför ärendet ska beslutas av koncernstyrelsen och kommunfullmäktige.

    AB Familjebostäder har i maj 2024 beslutat om och därefter hemställt hos Stockholms Stadshus AB kommunfullmäktige att godkänna inriktningen för projektet, med en total investeringsutgift om 479 mnkr inklusive förväntad kostnadsutveckling.

    Bilagor

  14. Den äldre befolkningen i Stockholm ökar och det finns ett stort behov av vård- och omsorgsboenden. Micasa Fastigheter i Stockholm AB (Micasa Fastigheter) står inför flertalet upprustningar, vilket kräver noggrann samordning, strategisk planering och systematisk uppföljning samt ett stadsövergripande perspektiv. Micasa Fastigheter och Kungsholmens stadsdelsnämnd föreslår att upprusta fastigheten Trossen 13 på Kungsholmen. Syftet med projektet är att upprusta och anpassa fastigheten till ett modernt och ändamålsenligt vård- och omsorgsboende samt erbjuda seniorbostäder med fokus på trygghet och tillgänglighet. Byggstart sker under 2026 och upprustningen bedöms pågå fram till inflyttning 2029.

    Förslaget innebär en investeringsutgift om 902 mnkr i nominellt penningvärde och en årshyra för stadsdelsnämnden första året om 41,5 mnkr. Evakueringskostnader kvarstår att redovisa och arbete pågår för att säkerställa stadsdelsnämndens finansiering av vård- och omsorgsboendet.

    Ett effektivt samarbete mellan bolag och förvaltningar är nödvändigt, särskilt gällande stadens evakueringskapacitet. Varje projekt är avgörande för stadens förmåga att tillhandahålla högkvalitativ äldreomsorg och måste genomföras enligt plan. Efter upprustningen kommer Trossen att vara ett värdefullt tillskott för att möta stadens äldreboendebehov.

    Bilagor

  15. Gabriel Kroon m.fl. (alla SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige där de anför att bristen på hyresrätter försvårar rekryteringen av poliser och anställda inom kritiska välfärdsyrken, och att en trygg bostadssituation för dessa yrkesgrupper är nödvändig för att de ska kunna fokusera på sitt arbete och bidra till stadens utveckling. Mot denna bakgrund föreslås att förtur införs till hyresrätter i den kommunala bostadskön för dessa yrkesgrupper.

    Bilagor

  16. Jonas Naddebo och Claes Nyberg (båda C) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att staden ska införa ett gemensamt system för skolval där familjer kan söka till alla skolor, inklusive friskolor, vid samma tillfälle inom en angiven period.

    Bilagor

  17. Linnéa Vinge och Gabriel Kroon (båda SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionärerna framför att staden bör verka för en stärkt polisiär närvaro vid skolor, som en del i det brottsförebyggande arbetet. I motionen föreslås att kommunfullmäktige ger berörda nämnder i uppdrag att införa kostnadsfria luncher för blåljuspersonal på Stockholms stads skolor samt tar fram ett system för att kompensera skolorna för de eventuella merkostnader som detta kan innebära.

    Bilagor

  18. Dennis Wedin och Torbjörn Erbe (båda M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionärerna föreslår att uppdra åt trafiknämnden att redovisa en konsekvensanalys av hur stängningar av några av stadens tunnlar påverkar trafiksituationen för biltrafiken samt att uppdra åt trafiknämnden att återkomma med en fördjupad utredning om hur trafiken i Söderledstunneln kan öppnas upp.

    Bilagor

  19. Gabriel Kroon (SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen framhålls att många migranter frivilligt vill återvandra. Motionären föreslår därför att ge berörda nämnder i uppdrag att vara en aktiv part med ambitionen att delta i gemensamma projekt med Migrationsverket kring frivillig återvandring.

    Bilagor

  20. Elin Hjelmestam (L) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen beskrivs hur Taiwan påverkas av försämrade internationella relationer med Kina samtidigt som Sveriges relationer med Taiwan sedan många år tillbaka är goda. Motionären föreslår därför att kommunstyrelsen ska utreda möjligheten för Stockholm att fördjupa relationen med Taiwan genom ett tematiskt partnerskapsprojekt med Taipei samt att kommunstyrelsen ska utreda möjligheten att fördjupa relationen med Taiwan genom ett vänortsavtal med Taipei.

    Bilagor

  21. Dennis Wedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionären anför att stadens nämnder inte ska bidra till ovarsam planering av flerbostadshus i stadens trädgårds-, villa och småhusområden. För att stärka den biologiska mångfalden i Stockholm föreslås i motionen att stadens nämnder ska se över möjligheterna till att instifta fler lokala naturreservat, varav Rissneskogen föreslås vara ett av dessa.

    Bilagor

  22. I en motion till kommunfullmäktige föreslår Dennis Wedin (M) att kommunstyrelsen, tillsammans med exploateringsnämnden, ges i uppdrag att utreda förutsättningar och möjligheter till, samt lämna förslag till, en ”hyrköpsmodell” för friköp av tomträtter.

    Motionären menar att detta möjliggör för fler ägda bostäder samtidigt som staden ges möjlighet till intäkter för de gemensamma tillgångarna som kan bidra till att öka stadens försäljningsinkomster och minska stadens skuldsättning, vilket frigör resurser till andra områden av stadens verksamheter, såsom exempelvis skola och äldreomsorg.

    Bilagor

  23. Leif Söderström (SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionären föreslår att Stockholms stad utreder möjligheten att upphandla en tjänst, som för stadens skolor tillhandahåller specialsökhundar för återkommande sökinsatser mot narkotika och vapen på överenskomna tider och platser.

    Bilagor

  24. Linnéa Vinge och Anders Lindman (båda SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige där de framför att bedrägerier mot äldre blir allt vanligare. Motionärerna föreslår att kommunfullmäktige ska ge berörda nämnder i uppdrag att genomföra en informationskampanj i syfte att motverka bedrägerier mot äldre.

    Bilagor

  25. Dennis Wedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige i vilken han föreslår att kommunstyrelsen, i samarbete med exploateringsnämnden, utarbetar en modell för avbetalning och hyrköp av mark vid upplåtelse för bostadsrätter och ägarlägenheter. Dessutom ska förutsättningar och möjligheter för ytterligare förändringar av stadens markprismodell undersökas, med målet att underlätta för byggaktörer av bostäder, särskilt under ekonomiskt svåra tider.

    Bilagor

  26. I en motion till kommunfullmäktige om återköp av Sätra centrum anför Gabriel Kroon m.fl. (SD) att bolaget som äger Sätra centrum har gått i konkurs. Motionärena föreslår att staden bör överväga att återköpa centrum och andra strategiska centrumfastigheter i utsatta områden för att ta ett långsiktigt ekonomiskt och socialt ansvar.

    Bilagor

  27. Jan Jönsson och Björn Ljung (båda L) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionärerna föreslår att gator och parken i anslutning till den ryska ambassaden i Stockholm ändrar namn som en tydlig markering på vår gemenskap med Ukraina och deras kamp. En del av Gjörwellsgatan, mellan Fyrverkarbacken och Wivalliusgatan, utanför ryska ambassaden föreslås ges namnet Fria Ukrainas Gata. Promenadvägen som startar vid Fria Ukrainas Plats och löper genom parken söderut, ner mot sjön och vidare västerut föreslås namnges Fria Ukrainas Promenad eller Fria Ukrainas Stig. Parken öster/sydost om ryska ambassaden föreslås namnges Fria U krainas Park.

    I motionen konstateras att det ukrainska folket kämpar för sin egen, vår frihet och sin rätt att få leva fredligt och vara en del av det demokratiska Europa. Motionärerna föreslår att, som en tydlig markering på vår gemenskap med Ukraina och deras kamp, gator och parken i anslutning till den ryska ambassaden i Stockholm ändrar namn.

    Bilagor

  28. Johan Nilsson (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen beskrivs att i Stockholms trädgårds-, villa- och småstugeområden regleras byggande och förtätning genom mycket gamla detaljplaner samt att vissa styrmedel gått förlorade när tomter har friköpts. Motionären anser att staden behöver göra en översyn av de gamla detaljplanerna, att de upphävs och att nya detaljplaner tas fram och föreslår att stadsbyggnadsnämnden ges i uppdrag att utarbeta en plan och organisation för en sådan översyn och påbörja arbetet.

    Bilagor

  29. Gabriel Kroon (SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige i vilken han framhåller vikten av att medborgarna får möjlighet att göra sina röster hörda när staden planeras och utvecklas. Motionären anser att mer måste göras för att informera berörda närboende och föreslår att kommunfullmäktige ska ge stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att stärka samrådsprocessen genom ökad fysisk annonsering.

    Bilagor

  30. Anne-Christine Carlberg (SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionären skriver i sin motion att svenskspråkiga äldre som önskar ett äldreboende med svensktalande personal och svenska traditioner idag inte finns. Motionären föreslår att kommunfullmäktige ska ges i uppdrag att inrätta somatiska- och demensboenden med svenska språket och kulturen som profilinriktning.

    Bilagor

  31. Anette Hellström (M) anför i en motion till kommunfullmäktige att det idag råder en ojämn kunskapsnivå inom äldreomsorgen för de anställda vad gäller matlagning med och för de äldre. Det kan finnas en okunskap i exempelvis hur maten ska serveras och vilka tillbehör man bör servera för en fullgod måltid. Genom att utbilda personalen inom näringslära kan Matlyftet fortsätta att utvecklas för en bättre tillvaro för våra äldre.

    Bilagor

  32. Gabriel Kroon och Linnéa Vinge (båda SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige om att stoppa flytten av Medeltidsmuseet till nya lokaler i Börshuset, Gamla stan. I motionen anförs att Stockholms stad bör framställa en begäran till riksdagsförvaltningen om att Medeltidsmuseet ska fortsätta hyra lokalerna och verka på Helgeandsholmen. Motionärerna menar att Stockholms stad bör begära att Medeltidsmuseet ska få fortsätta verksamheten på Helgeandsholmen då flytten av museet skulle innebära att verksamheten kommer att sakna viktiga föremål och minska i attraktivitet.

    Bilagor

  33. Gabriel Kroon, Anders Lindman och Liliane Åkerlund (alla SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionärerna föreslår att berörda nämnder får i uppdrag att utveckla en modell för samfinansiering av bullerskydd mellan kommun och fastighetsägare samt att samordna arbetet mellan Trafikverket, fastighetsägare och staden själv för att minska bullernivåerna på Essingeleden.

    Bilagor

  34. Kristin Jacobsson (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionären framför att den organiserade brottsligheten är ett av Sveriges allvarligaste samhällsproblem och att det är allt vanligare att tjejer och kvinnor dras in i organiserad brottslighet och gängkriminalitet. Hotbilden för kvinnor som vill lämna kriminalitet beskrivs som komplex och svår och motionären anser att stadens avhopparverksamhet i mångt och mycket är riktad till män.

    Med anledning av ovanstående så föreslår motionären att kommunfullmäktige beslutar att inrätta en avhopparverksamhet med samlad specialkompetens för kvinnor som önskar att lämna gängkriminalitet samt att det säkerställs att den information som ges ut gällande stadens avhopparverksamhet även riktas till tjejer och kvinnor.

    Bilagor

  35. Andréa Hedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att Stockholms stad ska utreda och sätta in insatser vid varje öppen drogscen (ÖDS) som har en skola inom en radie av 500 meter för att undvika att barn och unga rekryteras av gängkriminella eller utsätts för brott.

    Bilagor

  36. Andréa Hedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås en rad åtgärder för att garantera och säkerställa skolgången för barn på skyddade boenden.

    Bilagor

  37. Andréa Hedin och Anna Cederschiöld Stuart (båda M) anför i en motion väckt i Stockholms kommunfullmäktige att ytterligare 4 500 timmar per månad i Stockholms skolidrottslokaler ska göras bokningsbara för idrottsföreningar utöver den tid som redan idag är möjlig att boka.

    Bilagor

  38. Jan Jönsson (L) föreslår i en motion till kommunfullmäktige ett antal åtgärder som han anser att staden behöver vidta i syfte att tydligt markera stadens ställningstagande mot Rysslands krig mot Ukraina samt för att säkerställa att stadens resurser inte går till aktörer som stödjer eller sponsrar kriget.

    Bilagor

  39. Dennis Wedin och Therese Lindström (båda M) har i kommunfullmäktige väckt en motion om att utveckla Ringvägen till ett grönt alléstråk med liv och rörelse. Motionärerna framhåller att vackra och gröna stadsmiljöer har en positiv inverkan på människors hälsa och välbefinnande, att de förbättrar luftkvaliteten och är viktiga åtgärder för urban klimatanpassning. De anser att fler urbana grönytor behövs och har identifierat att Ringvägen, med sina trädalléer, har potential att utvecklas från en trafikdominerad gata till ett stråk med liv och rörelse. Mellan träden kan ett grönt alléstråk växa fram med exempelvis ny gångväg, parksoffor och blomrabatter.

    Bilagor

  40. Andréa Hedin och Sophia Granswed Baat (båda M) föreslår i en motion till kommunfullmäktige ett antal förslag för att motverka desinformationskampanjen mot socialtjänsten. Bland annat föreslås att stadsdelsförvaltningarna i samverkan med grundskolorna i sitt område ska ansvara för att vårdnadshavare till skolpliktiga barn ska få kunskap om socialtjänstens uppdrag och arbetssätt. Vidare föreslås det att socialtjänsten regelbundet ska närvara på föräldramöten i både förskolor och skolor. Motionärerna föreslår också att förskolesociala team ska utredas och testas genom en pilot.

    Bilagor

  41. Annika Elmlund (M) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att stadsdelsnämnderna ska ges i uppdrag att identifiera de områden och utsatta platser i Stockholms stad som upplevs som otrygga samt att staden tar fram ett åtgärdsprogram/handlingsplan för hur man bäst ska trygga dessa utsatta platser som också involverar civilsamhälle och näringsliv.

    Bilagor

  42. Dennis Wedin och Kristina Lutz (båda M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionärerna föreslår att Kungsträdgården ska bli en mer levande och grön mötesplats med fler träd, blommor, buskar, aktiviteter och uteserveringar. Motionärerna föreslår även att restaurangbyggnaden med tomträtt i norra delen av Kungsträdgården, med beteckningen Sju sekel 1, flyttas till en alternativ plats i parken, befintlig byggnad rivs och ny entré till Kungsträdgården skapas från Hamngatan.

    Bilagor

  43. Jan Jönsson (L) anför i en motion till kommunfullmäktige att det råder en hög grad av valfrihet inom Stockholms stad äldreomsorg som ska värnas samtidigt som formerna för denna valfrihet ska utvärderas och utvecklas. Motionären föreslår i motionen att utreda införandet och utformningen av ett valfrihetssystem enligt LOV som huvudregel för vård- och omsorgsboenden staden.

    Bilagor

  44. Andrea Hedin (M) har inkommit med en motion till kommunfullmäktige angående judiskt liv i Stockholm. I motionen framhålls att uppmärksammandet av judiskt liv i Stockholm är särskilt angeläget med anledning av samhällsutvecklingen och omvärldsläget. Det är enligt motionen av särskild vikt att uppmärksammandet och firandet av judiskt liv 250 år kommer många till del och därför bör vara tillgängligt i flertalet forum.

    Bilagor

  45. Anette Hellström (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige om att utreda behovet av en ny sporthall i Mälarhöjden.

    I motionen framförs att det kommer byggas 1 100 nya lägenheter i Mälaräng samt en ny skola och förskola. Tillgången på idrottshallar är begränsad vilket försvårar idrottsutövning. Därtill betonas idrottens positiva effekter för hälsa, social gemenskap och fostran.

    I motionen framförs en idé om att bygga en ny idrottshall på fotbollsplanen vid Mälarhöjdens skola. Fotbollsplanen kan därefter läggas på taket av nya idrottshallen. Ett annat alternativ är att bygga en ny fullstor idrottshall vid den nya skolan i Mälaräng.

    Bilagor

  46. I en motion till kommunfullmäktige anför Jan Jönsson och Isabel Smedberg-Palmqvist (båda L) att Stockholms ekonomi just nu befinner sig i en pressad situation vilket kräver hårdare prioriteringar i Stockholms stad och föreslår att kommunfullmäktige beslutar att:

    Stadsledningskontoret ska initiera en fördjupad kartläggning av stadens kostnader avseende kommunikationskonsulter och medieköp.

    Stadsledningskontoret ska initiera en översyn om hur stadens riktlinjer för mutor och representation efterlevs samt föreslå en uppdatering av rådande policy.

    Att kostnaderna för kommunikationskonsulter halveras och medel omfördelas till utbildningsnämndens förfogande.

    Bilagor

  47. Jan Jönsson (L) har väckt en motion i kommunfullmäktige om fler biståndsbedömda trygghetsboenden för äldre. Motionären beskriver hur antalet personer över 80 år i Stockholm förväntas fördubblas fram till 2040 vilket ställer stora krav på äldreomsorgen. Därmed behöver stadens kapacitet att erbjuda moderna och ändamålsenliga bostäder till äldre öka.

    Bilagor

  48. Nike Örbrink (KD) har väckt en motion i Stockholms stads kommunfullmäktige där hon föreslår att kommunfullmäktige beslutar att ge kommunstyrelsen och Stockholm Business Region i uppdrag att återuppta samverkan med det flygförbindelsefrämjande samverkansprojektet Connect Sweden samt övriga flygfrämjande samarbeten.

    Bilagor

  49. Jan Jönsson, Björn Ljung och André Nilsson (alla L) föreslår i en motion väckt i Stockholms kommunfullmäktige att staden utreder och kartlägger den samhällsekonomiska kostnaden för kommunen som beror på att människor befinner sig i strukturell hemlöshet och att staden tar fram en plan för hur man kan motverka och hjälpa människor ur den, som inkluderar exploaterings-, stadsbyggnads- och socialnämnden samt Bostad Stockholm.

    Bilagor

  50. I en motion till kommunfullmäktige föreslår Gabriel Kroon och Anders Edin (båda SD) att stadsbyggnadsnämnden ska ges i uppdrag att i samråd med lokalbor upprätta en ny detaljplan för Stockholms stads trädgårdsstäder och bevarandevärda egnahemsområden. Motionärerna menar att generösa regleringar i äldre detaljplaner möjliggjort ovarsam exploatering i dessa miljöer. Motionärerna vill med förslaget begränsa ytterligare förtätning i dessa miljöer.

    Bilagor

  51. Dennis Wedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige om könsseparerade badtider i stadens simhallar. I motionen föreslås att Stockholms stad inte ska tillhandahålla eller stödja könsseparerade badtider i stadens simhallar.

    Bilagor

  52. André Nilsson och Björn Ljung (båda L) har väckt en motion i kommunfullmäktige där de framhåller att Stockholm behöver fler bostäder i city. Motionären betonar att det är viktigt för Stockholm att ta ett samlat grepp för att skapa en levande och grön stadskärna med ett tillräckligt utbud av bostäder.

    Bilagor

  53. Linnéa Vinge (SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige där hon föreslår att berörda nämnder ges i uppdrag att:

    Ta fram förslag på en handlingsplan/handlingsplaner i syfte att förebygga övergrepp mot barn inom kommunala verksamheter.

    Att initiera en utbildning för personal som arbetar med barn för att öka kunskapen om hur sexuella övergrepp mot barn lättare kan upptäckas.

    Bilagor

  54. Jan Jönsson och Christina Tufvesson (båda L) har väckt en motion i kommunfullmäktige där de föreslår att yrkesutbildning för ukrainska medborgare ska genomföras som pilotprojekt i Stockholms stad.

    För asylsökande och personer med tillfälligt skydd från Ukraina är rätten till utbildning begränsad enligt skollagen. Ukrainare har inte rätt till utbildning inom komvux med undantag för utbildning i svenska för invandrare och svenska som andraspråk.

    Från och med den 1 november 2024 blir det möjligt för denna målgrupp att folkbokföra sig. När lagen träder i kraft får ukrainare, som valt att folkbokföra sig, rätt till hela vuxenutbildningens utbud.

    Bilagor

  55. Hanna Wistrand (L) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslår hon att staden bör utreda möjligheten att erbjuda demokrati-praoplatser för stadens högstadieelever, för att på så sätt öka förståelsen och kunskapen i hur lokal demokrati fungerar och hur den genomförs i Stockholm.

    Bilagor

  56. Emelie Wassermann (SD) anför i en motion väckt i Stockholms kommunfullmäktige att ensamheten och isoleringen av våra äldre är ett växande problem samtidigt som att glappet ökar mellan den yngre och den äldre generationen och att naturliga mötesplatser saknas. I syfte att motverka detta föreslår motionären att berörda nämnder och utskott ska få i uppdrag att möjliggöra för ålderspensionärer att äta lunch till självkostnadspris i stadens kommunala skolor.

    Bilagor

  57. Jan Jönsson (L) anför i en motion väckt i Stockholms kommunfullmäktige att studieroteam som arbetsmodell snarast testas som pilotverksamhet i ett par skolor som identifierat låg studiero som ett betydande problem samt att möjligheten att sprida arbetssättet till hela staden utreds och möjliggörs om utvärderingen av piloten blir framgångsrik.

    Bilagor

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.