Hoppa över navigering
  1.   22

    Frågestund

  2.   23

    Mötet öppnas

  3.   24

    Närvaro

  4.   25

    Justering

  5. Ärendet delas ut på sammanträdet.

  6. Ärendet gäller det genomförandeavtal som Stockholms stad, genom dess exploateringsnämnd och trafiknämnd, och Region Stockholm har träffat med anledning av utbyggd tunnelbana mellan Älvsjö och Fridhemsplan som överenskommits inom Sverigeförhandlingen 2017.

    Genomförandeavtalet omfattar de mark- och vattenområden som exploateringskontoret och trafikkontoret äger eller ansvarar för och som tunnelbaneprojektet berör. Syftet med genomförandeavtalet är att på ett övergripande sätt reglera principer för att säkerställa genomförandet av tunnelbana Älvsjö – Fridhemsplan och den samordning som krävs med pågående och planerade stadsutvecklingsprojekt.

    Bilagor

  7. Projektet Uppförande av Bäverdalens idrottshall innebär att en ny idrottshall byggs i Rågsved längs Bjursätragatan inom stadsdelsnämndsområdet Enskede-Årsta-Vantör. Idrottshallens namn blir Bäverdalens idrottshall. Projektet finansieras av den så kallade idrottsmiljarden som avsatts under mandatperioden.

    Den nya idrottshallen kommer rymma två basketplaner samt en roller derby-bana. Basketplanerna kommer att kunna delas av. Byggnaden kommer uppföras i två våningar och innehålla läktare, toaletter, förråd, omklädningsrum, föreningscafé, uthyrningsbart kansli samt driftlokaler.

    Projektet väntas vara färdigställt till det tredje kvartalet 2026.

    Bilagor

  8. Fastigheten Spelbomskan 16 består av Stadsbiblioteket och de intilliggande basarerna utmed Sveavägen. Stadsbibliotekets framtid har varit en aktuell fråga under hela 2000-talet. Flera ansatser till utveckling, upprustning och modernisering har gjorts men inte realiserats.

    Det pågår för närvarande tre projekt på samma fastighet med olika inriktningar, omfattning och tidsplaner. Det aktuella ärendet berör en teknisk upprustning samt en verksamhetsanpassning. I upprustningen ingår byggnadens tekniska installationer (el, VA-ledningar, värme samt eventuell kyla), tak, fasad och fönster. Även insatser för att stärka tryggheten i utemiljön kring stadsbiblioteket är inkluderat i projektet.

    Projektet inkluderar anpassningar av byggnaden för att bättre möta dagens behov. Bland annat är den nuvarande barn- och ungdomsavdelningen för liten och inte anpassad för den diversifierade målgruppen 0 - 18-åringar. Fler WC och HWC samt ytor för barnvagnar i entréplan tillskapas. Ny scenlösning skapas för att erbjuda en mobil lösning åt verksamheten efter deras behov gällande antal personer. Nya informationsdiskar för personalen som har bättre siktlinjer och arbetsmiljö, vilket skapar ett tryggare bibliotek.

    Projektet planeras övergå i ett realiserade i början av 2025 och tillträde är tänkt att ske två år senare. Ett halvår därefter är planen att biblioteket ska öppna för allmänheten.

    Bilagor

  9. AB Stockholmshem har ett pågående nyproduktionsprojekt som avser 96 nya hyresrätter på en tidigare parkeringsyta inom den egna fastigheten Örtuglandet 1 i Bromma. Projektet byggstartade april 2022. Nyproduktionen består av sex punkthus med fyra och sex våningar om totalt 96 lägenheter. Under kvartersmarken byggs ett garage.

    Det förändrade världsmarknadsläget har medfört kraftigt ökade investeringsutgifter, samtidigt som marknadsvärdet minskat. Det innebär att projektutgiften överstiger marknadsvärdet med 165 mnkr för AB Stockholmshem. Trots detta bedöms risken för nedskrivning som låg. Nyproduktionen utgörs av ett förtätningsprojekt inom en av bolagets befintliga fastigheter med bokförda värden som bedöms tåla underskottet. Ett rimligt antagande är också att fastighetsvärdet kommer att öka över tid.

    Bilagor

  10. Detaljplanens syfte är att möjliggöra för utökad byggrätt inom fastigheten Hasselbacken 1 på södra Djurgården. Byggrätten inom Hasselbacken 1 föreslås placeras i lägen där byggnader tidigare stått, Moriska paviljongen, musikpaviljongen och Gubbhyllan. Byggrätten föreslås innehålla hotell, restaurang och kulturändamål. Syftet är även att bekräfta befintliga byggnader inom Konsthallen 2 och 15 samt att lägga lämpliga varsamhetsbestämmelser på fastigheten Hasselbacken 1 och Konsthallen 15.

    Tidigare föreslagen detaljplan för utveckling av platsen upphävdes av Länsstyrelsen Stockholm den 15 december 2022 på grund av att riksintresse för kulturmiljövården och Nationalstadsparken inte tillräckligt tillgodosetts. Ett reviderat planförslag skickades ut på förnyad granskning mellan den 17 januari och 15 februari 2024. Nuvarande föreslagen detaljplan har sedan dess anpassats i enlighet med inkomna synpunkter.

    Bilagor

  11. Exploateringsnämnden initierade exploateringsprojektet ”Bromstensstaden” i nordvästra Stockholm år 2003. När Bromstensstaden är färdigutbyggd beräknas området innehålla cirka 2 500 lägenheter, parker, förskola och lokaler för verksamheter och service.

    Exploateringen av Bromstensstaden är uppdelad i två etapper, Etapp 1 och Etapp 2. Etapp 1 av projektet, som detta förslag till reviderat genomförandebeslut omfattar, är i slutskedet och innefattar cirka 620 lägenheter.

    Bromstensstaden har komplexa markförhållanden och exploateringen kräver omfattande ledningsarbeten och därtill hörande anläggningar såsom fördröjningsmagasin och pumpstationer. Förutsättningarna är utmanande och projektet drivs under flera år.

    Detta ärende avser förslag till beslut på reviderat genomförandebeslut på 494 miljoner kronor, inklusive förväntad kostnadsutveckling, vilket innebär en utökning med 208 miljoner kr, varav 108 miljoner kronor utgörs av kostnadsutveckling under genomförandetiden.

    Etapp 2 har en budget på 54 miljoner kronor, och beräknas färdigställas under 2024 inom beslutad budget.

    Bilagor

  12. Exploateringsnämnden påbörjade planeringen för Hjorthagen, Värtan och Frihamnen i syfte att bilda den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden år 2000. När hela området är utbyggt kommer cirka 12 000 nya bostäder och 35 000 arbetsplatser ha skapats. I exploateringsnämndens projekt är Stockholm Vatten och Avfall AB:s (SVOA:s) arbeten uppdelade i två huvudprojekt som i sin tur består av olika delprojekt.

    Detta ärende omfattar huvudprojektet norra Djurgårdstadens norra del där i nuläget 13 av de 16 delprojekten är färdigbyggda. I de tre återstående delprojekten pågår fortfarande exploateringsnämndens arbete med planering, projektering och byggande.

    Under arbetet med stadsutvecklingen har det blivit nödvändigt med omtag vilket också föranleder behovet av ett reviderat genomförandebeslut om 558 mnkr. Det innebär en utökning med 208 mnkr, varav 75 mnkr utgörs av index, dvs. bedömning av en framtida kostnadsutveckling till projektets färdigställande.

    Sammantaget beror kostnadsökningarna på längre genomförandetid, omprojekteringar av detaljplaner samt behov av ny separat spillvattenledning som förlagts i Lidingövägen. Under de drygt åtta år sen det förra reviderade genomförandebeslutet togs har även prisutvecklingen varit hög.

    Bilagor

  13. Trafiknämnden har genomfört en tillståndsbedömning av Västerbrons konstruktionsdelar samt arbetat fram förslag till åtgärder för att förlänga Västerbrons tekniska livslängd med 80 år. I detta ärende föreslås genomförande av renoveringsåtgärder i etapp 1, i syfte att förhindra att den pågående nedbrytningen av brons konstruktionsdelar eskalerar. Detta gör att mer omfattande renoveringsarbeten i kommande etapp 2 kan skjutas 5-10 år fram i tid.

    Bilagor

  14. Dennis Wedin (M) har i kommunfullmäktige väckt en motion där han föreslår att kommunstyrelsen i samverkan med berörda nämnder samt Stockholms Hamn AB ska ta fram förslag på platser i staden där det är lämpligt att anlägga badplatser.

    Motionären föreslår även att en badgeneral inrättas med syftet att förenkla tillståndsprocesser och aktivt arbeta för att fler badplatser etableras i staden.

    Bilagor

  15. Kristin Jacobsson (C) har skrivit en motion till kommunfullmäktige med ett antal förslag som hon anser att kommunfullmäktige ska anta. I motionen föreslår hon att Stockholms stad ska undersöka möjligheterna att över huvudmannaskapet för Kompotten. Hon föreslår även att Stockholm ska verka för införandet av en nationell samordningsfunktion mellan kommuner för att erbjuda boende till våldsutsatta i hela landet. Vidare föreslår hon att Stockholms stad ska verka för att fler kommuner ingår i Kompotten.

    Kommunnätverket Kompotten är en överenskommelse om samverkan mellan kommuner kring stöd vid byte av bostadsort för personer som utsatts för våld av närstående. Socialstyrelsen har i uppdrag att under perioden 2022–2025 bidra till samordning och utveckling av Kompotten i nära dialog med nätverkets styrgrupp.

    Bilagor

  16. Gabriel Kroon och Anders Edin (båda SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige i vilken de anser att Stockholms stad bör avbryta detaljplanearbetet för fastigheten Mariehamn 1, återta fastigheten i egen regi samt utreda hur fastigheten kan renoveras för att åter husera dagligvaruhandel och samhällsservice.

    Bilagor

  17. Gabriel Kroon och Anders Edin (båda SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige om att exploateringsnämnden ska ta ställning till om tomträttsinnehavaren till fastigheten Lillsjönäs 2, Lillsjönäs gård, har brustit i sina åtaganden avseende tomträttsavtalet och att staden eventuellt ska återta tomträtten.

    Bilagor

  18. Ashna Ibrahim (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att en ekodukt eller sociodukt som förbinder östra Älvsjöskogen med västra Älvsjöskogen ska byggas över stambanan. Detta för att stärka de ekologiska värdena i skogen och för att möjliggöra tillgång till skogen.

    Västra stambanan utgör en barriär. Kopplingar över och under stambanan som stärker sociala och ekologiska samband är möjliga åtgärder i enlighet med stadens strategiska planering. En sociodukt på aktuell plats har beräknats till 240 miljoner kronor.

    Bilagor

  19. Jonas Naddebo (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige där han föreslår en permanent sommaruteservering på Stadshusets borgargård.

    Under Stadshusets jubileumsvecka iordningställdes tillfälligt en uteservering på borgargården och motionären menar att denna bidrog till att levandegöra och aktivera borgargården och blev ett bra tillskott för såväl restauratörerna som allmänheten.

    Bilagor

  20. Dennis Wedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionären föreslår att kommunfullmäktige ska uppdra åt trafiknämnden att dels möjliggöra för permanenta uteserveringar kopplat till Hötorgshallen, dels se över vilka fler torg där restaurangverksamheten kan ges större plats och bättre förutsättningar.

    Bilagor

  21. Gabriel Kroon m.fl. (alla SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige där de refererar till ett uppdrag i budget 2023 avseende stadens arrendeavtal med Swedavia och framtiden för Bromma flygplats.

    I motionen föreslås att:

    Kommunfullmäktige ges i uppdrag att inte avsluta det kommunala markavtalet för Bromma flygplats i förtid.

    Kommunfullmäktige ges i uppdrag att inte höja arrendet för det kommunala markavtalet.

    Kommunfullmäktige ställer sig bakom inriktningen att arbeta för att behålla Bromma flygplats.

    Bilagor

  22. Gabriel Kroon m.fl. (alla SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige där de anför att bristen på hyresrätter försvårar rekryteringen av poliser och anställda inom kritiska välfärdsyrken, och att en trygg bostadssituation för dessa yrkesgrupper är nödvändig för att de ska kunna fokusera på sitt arbete och bidra till stadens utveckling. Mot denna bakgrund föreslås att förtur införs till hyresrätter i den kommunala bostadskön för dessa yrkesgrupper.

    Bilagor

  23. Jonas Naddebo och Claes Nyberg (båda C) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att staden ska införa ett gemensamt system för skolval där familjer kan söka till alla skolor, inklusive friskolor, vid samma tillfälle inom en angiven period.

    Bilagor

  24. Linnéa Vinge och Gabriel Kroon (båda SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionärerna framför att staden bör verka för en stärkt polisiär närvaro vid skolor, som en del i det brottsförebyggande arbetet. I motionen föreslås att kommunfullmäktige ger berörda nämnder i uppdrag att införa kostnadsfria luncher för blåljuspersonal på Stockholms stads skolor samt tar fram ett system för att kompensera skolorna för de eventuella merkostnader som detta kan innebära.

    Bilagor

  25. Dennis Wedin och Torbjörn Erbe (båda M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionärerna föreslår att uppdra åt trafiknämnden att redovisa en konsekvensanalys av hur stängningar av några av stadens tunnlar påverkar trafiksituationen för biltrafiken samt att uppdra åt trafiknämnden att återkomma med en fördjupad utredning om hur trafiken i Söderledstunneln kan öppnas upp.

    Bilagor

  26. Gabriel Kroon (SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen framhålls att många migranter frivilligt vill återvandra. Motionären föreslår därför att ge berörda nämnder i uppdrag att vara en aktiv part med ambitionen att delta i gemensamma projekt med Migrationsverket kring frivillig återvandring.

    Bilagor

  27. Elin Hjelmestam (L) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen beskrivs hur Taiwan påverkas av försämrade internationella relationer med Kina samtidigt som Sveriges relationer med Taiwan sedan många år tillbaka är goda. Motionären föreslår därför att kommunstyrelsen ska utreda möjligheten för Stockholm att fördjupa relationen med Taiwan genom ett tematiskt partnerskapsprojekt med Taipei samt att kommunstyrelsen ska utreda möjligheten att fördjupa relationen med Taiwan genom ett vänortsavtal med Taipei.

    Bilagor

  28. Dennis Wedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionären anför att stadens nämnder inte ska bidra till ovarsam planering av flerbostadshus i stadens trädgårds-, villa och småhusområden. För att stärka den biologiska mångfalden i Stockholm föreslås i motionen att stadens nämnder ska se över möjligheterna till att instifta fler lokala naturreservat, varav Rissneskogen föreslås vara ett av dessa.

    Bilagor

  29. I en motion till kommunfullmäktige föreslår Dennis Wedin (M) att kommunstyrelsen, tillsammans med exploateringsnämnden, ges i uppdrag att utreda förutsättningar och möjligheter till, samt lämna förslag till, en ”hyrköpsmodell” för friköp av tomträtter.

    Motionären menar att detta möjliggör för fler ägda bostäder samtidigt som staden ges möjlighet till intäkter för de gemensamma tillgångarna som kan bidra till att öka stadens försäljningsinkomster och minska stadens skuldsättning, vilket frigör resurser till andra områden av stadens verksamheter, såsom exempelvis skola och äldreomsorg.

    Bilagor

  30. Leif Söderström (SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionären föreslår att Stockholms stad utreder möjligheten att upphandla en tjänst, som för stadens skolor tillhandahåller specialsökhundar för återkommande sökinsatser mot narkotika och vapen på överenskomna tider och platser.

    Bilagor

  31. Linnéa Vinge och Anders Lindman (båda SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige där de framför att bedrägerier mot äldre blir allt vanligare. Motionärerna föreslår att kommunfullmäktige ska ge berörda nämnder i uppdrag att genomföra en informationskampanj i syfte att motverka bedrägerier mot äldre.

    Bilagor

  32. Dennis Wedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige i vilken han föreslår att kommunstyrelsen, i samarbete med exploateringsnämnden, utarbetar en modell för avbetalning och hyrköp av mark vid upplåtelse för bostadsrätter och ägarlägenheter. Dessutom ska förutsättningar och möjligheter för ytterligare förändringar av stadens markprismodell undersökas, med målet att underlätta för byggaktörer av bostäder, särskilt under ekonomiskt svåra tider.

    Bilagor

  33. I en motion till kommunfullmäktige om återköp av Sätra centrum anför Gabriel Kroon m.fl. (SD) att bolaget som äger Sätra centrum har gått i konkurs. Motionärena föreslår att staden bör överväga att återköpa centrum och andra strategiska centrumfastigheter i utsatta områden för att ta ett långsiktigt ekonomiskt och socialt ansvar.

    Bilagor

  34. Jan Jönsson och Björn Ljung (båda L) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionärerna föreslår att gator och parken i anslutning till den ryska ambassaden i Stockholm ändrar namn som en tydlig markering på vår gemenskap med Ukraina och deras kamp. En del av Gjörwellsgatan, mellan Fyrverkarbacken och Wivalliusgatan, utanför ryska ambassaden föreslås ges namnet Fria Ukrainas Gata. Promenadvägen som startar vid Fria Ukrainas Plats och löper genom parken söderut, ner mot sjön och vidare västerut föreslås namnges Fria Ukrainas Promenad eller Fria Ukrainas Stig. Parken öster/sydost om ryska ambassaden föreslås namnges Fria U krainas Park.

    I motionen konstateras att det ukrainska folket kämpar för sin egen, vår frihet och sin rätt att få leva fredligt och vara en del av det demokratiska Europa. Motionärerna föreslår att, som en tydlig markering på vår gemenskap med Ukraina och deras kamp, gator och parken i anslutning till den ryska ambassaden i Stockholm ändrar namn.

    Bilagor

  35. Johan Nilsson (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen beskrivs att i Stockholms trädgårds-, villa- och småstugeområden regleras byggande och förtätning genom mycket gamla detaljplaner samt att vissa styrmedel gått förlorade när tomter har friköpts. Motionären anser att staden behöver göra en översyn av de gamla detaljplanerna, att de upphävs och att nya detaljplaner tas fram och föreslår att stadsbyggnadsnämnden ges i uppdrag att utarbeta en plan och organisation för en sådan översyn och påbörja arbetet.

    Bilagor

  36. Gabriel Kroon (SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige i vilken han framhåller vikten av att medborgarna får möjlighet att göra sina röster hörda när staden planeras och utvecklas. Motionären anser att mer måste göras för att informera berörda närboende och föreslår att kommunfullmäktige ska ge stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att stärka samrådsprocessen genom ökad fysisk annonsering.

    Bilagor

  37. Anne-Christine Carlberg (SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionären skriver i sin motion att svenskspråkiga äldre som önskar ett äldreboende med svensktalande personal och svenska traditioner idag inte finns. Motionären föreslår att kommunfullmäktige ska ges i uppdrag att inrätta somatiska- och demensboenden med svenska språket och kulturen som profilinriktning.

    Bilagor

  38. Anette Hellström (M) anför i en motion till kommunfullmäktige att det idag råder en ojämn kunskapsnivå inom äldreomsorgen för de anställda vad gäller matlagning med och för de äldre. Det kan finnas en okunskap i exempelvis hur maten ska serveras och vilka tillbehör man bör servera för en fullgod måltid. Genom att utbilda personalen inom näringslära kan Matlyftet fortsätta att utvecklas för en bättre tillvaro för våra äldre.

    Bilagor

  39. Gabriel Kroon och Linnéa Vinge (båda SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige om att stoppa flytten av Medeltidsmuseet till nya lokaler i Börshuset, Gamla stan. I motionen anförs att Stockholms stad bör framställa en begäran till riksdagsförvaltningen om att Medeltidsmuseet ska fortsätta hyra lokalerna och verka på Helgeandsholmen. Motionärerna menar att Stockholms stad bör begära att Medeltidsmuseet ska få fortsätta verksamheten på Helgeandsholmen då flytten av museet skulle innebära att verksamheten kommer att sakna viktiga föremål och minska i attraktivitet.

    Bilagor

  40. Gabriel Kroon, Anders Lindman och Liliane Åkerlund (alla SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionärerna föreslår att berörda nämnder får i uppdrag att utveckla en modell för samfinansiering av bullerskydd mellan kommun och fastighetsägare samt att samordna arbetet mellan Trafikverket, fastighetsägare och staden själv för att minska bullernivåerna på Essingeleden.

    Bilagor

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.