Hoppa över navigering
  1.   25

    Frågestund

  2.   26

    Mötet öppnas

  3.   27

    Närvaro

  4.   28

    Justering

  5. Lista över anmälningsärenden publiceras torsdagen innan kommunfullmäktiges sammanträde.

    Bilagor

  6. Ärendet delas ut på sammanträdet.

  7. De svenska och danska fotbollsförbunden avser att i mars 2025 lämna in en preliminär ansökan till UEFA för värdskap för dam-EM i fotboll 2029, vilken följs av definitiv ansökan i augusti 2025. Blir det ett svensk-danskt värdskap tecknar värdstäderna, däribland Stockholms stad, avtal med UEFA. Med ett avtal åtar sig staden att stödja genomförandet samt möta arrangör, utövare och publik med gott värdskap. Stadens budget bedöms uppgå till max 80 mnkr (2025 års penningvärde) att fördelas åren 2026-2029. Ett EM skulle vara ett av de största evenemang som Stockholm stått värd för i modern tid. Den turismekonomiska effekten uppskattas till ca 800 mnkr med tillkommande möjligheter till jobbskapande, samverkan med näringsliv samt stora värden för positioneringen av Stockholm. Ett EM bedöms vara ett evenemang där staden med ett värdskap kan verka för de mål staden bär kopplat till en fortsatt socialt, klimatmässig och ekonomiskt hållbar utveckling.

    Bilagor

  8. Förslaget gäller inte fastigheter med nytt bygglov avseende till- eller ombyggnad då parkering inte berörs i ansökan.

    Bilagor

  9. Trafiknämnden föreslår att Skrubba Malmväg breddas på en cirka 500 meter lång sträcka. Ett busskörfält anläggs i södergående riktning fram till korsningen med Gudöbroleden och busshållplats Solkraftsvägen förlängs och tillgänglighetsanpassas i båda riktningar i syfte att möjliggöra framtida trafikering med ledbuss. Syftet med projeketet är att öka framkomligheten för busstrafiken mellan sydöstra Stockholms stad, Tyresö och Handen och ger restidsvinster på upp emot fem minuter för busstrafiken.

    Bilagor

  10. Trafiknämnden föreslår att gång- och cykelbanorna på den 400 meter långa sträckan Vanadisplan-Norra Stationsgatan på Sankt Eriksgatan breddas i samband med att samtliga träd på sträckan kommer att få nya eller renoverade växtbäddar med möjlighet att fördröja dagvatten. Placeringen av vissa träd förskjuts något i sidled för att ge plats åt både växtbäddar och en bredare gång- och cykelbana. Sammanlagt kommer 55 nya eller renoverade växtbäddar anläggas och cirka 50 träd planteras.

    Bilagor

  11. Storsthlms styrelse har beslutat att rekommendera kommunerna i länet att anta en ny överenskommelse om interkommunal samverkan för svenska för akademiker (Sfx) och har remitterat rekommendationen till Stockholms stad för yttrande. Den nya överenskommelsen innebär ett förtydligande gällande vilka meriter som kvalificerar elever att antas till utbildningen, en ny ersättningsmodell för anordnande kommuner samt att den tidigare rollen samordnare tas bort och ersätts av en samordningsfunktion.

    Bilagor

  12. I Huddinge kommun omvandlas Storängens industriområde till ett nytt bostadsområde med cirka 4000 bostäder. Planarbetet är uppdelat i olika kvarter och inleddes 2017. Området påverkas bland annat av stora dagvattenflöden.

    Då Stockholm Vatten AB har huvudmannaskapet för vatten och avlopp så har bolaget ett lagstadgat krav att tillgodose och säkerställa att behovet av vattentjänster uppfylls i området. Investeringen är en förutsättning för den kommande detaljplanen och exploateringens genomförande. Genomfört projekt innebär cirka 4 000 nya abonnenter för bolaget.

    Föreliggande ärende avser att förändra projektstrukturen inom exploateringen Storängen genom att skapa ett huvudprojekt med ingående delprojekt samt fatta inriktningsbeslut för huvudprojektet Storängen med en sammanlagd investeringsutgift om 1 033 miljoner kronor inklusive förväntad kostnadsutveckling, samt för ingående delprojekt Aspen fatta reviderat inriktningsbeslut med en investeringsutgift om 563 miljoner kronor inklusive förväntad kostnadsutveckling.

    Bilagor

  13. Tapani Juntunen (SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen anförs att skärpta krav för kemtvättar behöver införas på grund av miljö- och hälsoproblem relaterade till kemtvättarnas kemikalieutsläpp. Mot bakgrund av det anförda föreslås i motionen att miljö- och hälsoskyddsnämnden ges i uppdrag att utreda

    1. differentierade krav på lösningsmedelförluster för kemtvättar.

    2. en skärpning av kravet om lösningsmedelförlust för kemtvättar till 1 procent.

    3. hur sanktionsmöjligheterna påverkas av nya skärpta regler för samtliga kemtvättar.

    Ärendet återremitterades på kommunstyrelsens sammanträde den 5 juni 2024 enligt kommunallagens regler om återremiss med motiveringen att miljö- och hälsoskyddsnämnden inte behandlat ärendet.

    Bilagor

  14. Dennis Wedin och Johan Nilsson (båda M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen konstateras att exploateringsnämnden den 24 augusti 2023 beslutade att förlänga markanvisningarna till två aktörer som har för avsikt att uppföra 200 lägenheter i flerbostadshus vid Herrängsskogen. Motionärerna föreslår att kommunfullmäktige ger exploateringsnämnden i uppdrag att avbryta arbetet med den planerade exploateringen vid Herrängsskogen och dra tillbaka de aktuella markanvisningarna inom fastigheterna Långbro 13:1 och Herrängen 1:1 samt att kommunfullmäktige uttalar att Herrängsskogen ska förbli oexploaterad för överskådlig framtid samt ger exploateringsnämnden och stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att inte starta planering för andra/nya exploateringar inom området.

    Bilagor

  15. Jonas Naddebo (C) har skrivit en motion till kommunfullmäktige om en satsning på renare vatten och stadsövergripande vattenamiral.

    I motionen framförs bland annat att staden ska tillsätta en ny tjänst, en vattenamiral, för att ha ett stadsövergripande ansvar för att förbättra vattenkvalitén vid stadens badplatser. Vattenamiralen bör också leda arbetet för att skapa fler badplatser och möjliggöra för fler bastuflottar i Stockholm. Därutöver lämnas följande förslag:

    Att ge kommunstyrelsen och övriga berörda nämnder och bolagsstyrelser i uppdrag att bygga ut stadens dagvattenledningar och utveckla Henriksdal till ett av världens mest effektiva och avancerade reningsverk

    Att ge kommunstyrelsen och övriga berörda nämnder och bolagsstyrelser i uppdrag att säkerställa att de prioriterade skyfallsåtgärderna genomförs samt att skapa incitament för fastighetsägare att genomföra skyfallsåtgärder

    Att ge kommunstyrelsen och övriga berörda nämnder och bolagsstyrelser i uppdrag att förbättra informationen till allmänheten om badvattenkvaliteten

    Att ge kommunstyrelsen och övriga berörda nämnder och bolagsstyrelser i uppdrag att se till att miljökvalitetsnormerna för god ekologisk och kemisk vattenstatus uppnås senast 2027.

    Bilagor

  16. Hanna Wistrand (L) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslår hon att staden bör utreda möjligheten att erbjuda demokrati-praoplatser för stadens högstadieelever, för att på så sätt öka förståelsen och kunskapen i hur lokal demokrati fungerar och hur den genomförs i Stockholm.

    Bilagor

  17. Dennis Wedin (M) anför i en motion till Stockholms stads kommunfullmäktige att Stockholm, trots goda förutsättningar för ett välmående och växande näringsliv, inte befinner sig i toppen av Sveriges kommuner vad gäller företagsklimat.

    Mot bakgrund av det föreslår han att kommunstyrelsen och Stockholm Business Region AB ges i uppdrag att lägga upp en plan för att kommunfullmäktiges ledamöter under en dag ska genomföra totalt 100 företagsbesök i kommunen i syfte att förbättra företagsklimatet.

    Bilagor

  18. Emelie Wassermann (SD) anför i en motion väckt i Stockholms kommunfullmäktige att ensamheten och isoleringen av våra äldre är ett växande problem samtidigt som att glappet ökar mellan den yngre och den äldre generationen och att naturliga mötesplatser saknas. I syfte att motverka detta föreslår motionären att berörda nämnder och utskott ska få i uppdrag att möjliggöra för ålderspensionärer att äta lunch till självkostnadspris i stadens kommunala skolor.

    Bilagor

  19. Dennis Wedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige där han anför att kommunfullmäktige i Stockholms stad ska besluta att avstyrka alternativet att lägga en arbetstunnel och byggarbetsplats för tunnelbaneutbyggnaden mellan Fridhemsplan och Älvsjö vid Rålambshovsparken. Motionären anför att staden istället ska föra en dialog med Region Stockholm om att hitta en lösning vid Lindhagensplan, som han menar inte skulle ha en lika stor negativ påverkan på bebyggelse, stads- och gaturum samt kulturmiljö.

    Bilagor

  20. Sergej Salnikov (SD) har i kommunfullmäktige väckt en motion där han föreslår att kommunfullmäktige får i uppdrag att ta fram ett bildvisningsverktyg som, utan föranmälan, möjliggör bildvisning i fullmäktigesalen.

    Motionären anför att det redan idag är tekniskt möjligt att visa bilder i fullmäktigesalen. Det kräver dock, enligt motionären, omständliga förberedelser innan sammanträdet. Det krävs att bilden skickas till tekniker i förväg samt kräver ett godkännande från kommunfullmäktiges ordförande. Motionären anser att detta gör det praktiskt sett omöjligt att löpande, under debatter nyttja den funktionen.

    Bildvisningsvertyget skulle enligt motionären kunna möjliggöra tydligare och mer strukturerade presentationer av motioner, interpellationer vilket förbättrar förståelsen av behandlade ärenden. Motionären anser att genom att kunna visa upp relevanta bilder och grafik kan ledamöterna tydligare kommunicera sina ståndpunkter och argument.

    Bilagor

  21. Jonas Naddebo (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige om att idrottsnämnden bör snöröja fler fotbollsplaner vintertid. I motionen föreslås därför att idrottsnämnden får i uppdrag att förbättra förutsättningarna för snöröjning av fotbollsplaner genom att exempelvis investera i mer utrustning och utöka tiden för personal att snöröja.

    Bilagor

  22. Jonas Naddebo (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige där han föreslår att miljö- och hälsoskyddsnämnden ska överta ansvaret för tillståndsgivning vid utskänkning av alkohol från socialnämnden. Syftet, enligt motionären, är att förenkla för restauranger och företag då tillsynen av livsmedelagstiftningen och utskänkningstillstånd utförs av en och samma förvaltning.

    Bilagor

  23. Nike Örbrink (KD) har väckt en motion i kommunfullmäktige där hon föreslår att kommunstyrelsen ges i uppdrag att inrätta Näringslivsforum Stockholm som ett råd under kommunstyrelsen med syfte att förbättra Stockholms företagsklimat genom en kontinuerlig dialog mellan staden och det lokala näringslivet.

    Rådet föreslås bestå av både förtroendevalda och externa representanter som ska följa stadens näringslivsarbete, ge råd, vara remissinstans och yttra sig över relevanta styrdokument.

    Bilagor

  24. Dennis Wedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige om könsseparerade badtider i stadens simhallar. I motionen föreslås att Stockholms stad inte ska tillhandahålla eller stödja könsseparerade badtider i stadens simhallar.

    Bilagor

  25. Jan Jönsson och Christina Tufvesson (båda L) har väckt en motion i kommunfullmäktige där de föreslår att yrkesutbildning för ukrainska medborgare ska genomföras som pilotprojekt i Stockholms stad.

    För asylsökande och personer med tillfälligt skydd från Ukraina är rätten till utbildning begränsad enligt skollagen. Ukrainare har inte rätt till utbildning inom komvux med undantag för utbildning i svenska för invandrare och svenska som andraspråk.

    Från och med den 1 november 2024 blir det möjligt för denna målgrupp att folkbokföra sig. När lagen träder i kraft får ukrainare, som valt att folkbokföra sig, rätt till hela vuxenutbildningens utbud.

    Bilagor

  26. Andréa Hedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige angående läslust och tillgång till böcker bland stadens barn och unga. Motionären föreslår att kommunfullmäktige beslutar att förskolor i egen regi förses med enkla hallbibliotek och tillhörande böcker som barn och deras familjer kan låna hem. I motionen föreslås också att skolor i egen regi delar ut sommarlovspresenter i form av en egen bok varje år under grundskoleåren till sina elever.

    Bilagor

  27. Per Rosencrantz (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige där han föreslår att alla nämnder och bolag inom Stockholms stad ska införa en standard där arbetsgivaravgiftens storlek klart och tydligt specificeras på de anställdas lönebesked.

    Motionären anser att förslaget skulle främja ökad transparens och förståelse för skattesystemet bland de anställda och sätta ett exempel för andra kommuner och organisationer att följa.

    Bilagor

  28. Jonas Naddebo (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige om att bygga en evenemangshall.

    I motionen framförs att en ny evenemangshall med en publikkapacitet om cirka 5000 - 7 000 platser bör byggas i Stockholm. Motivet är att stärka Stockholm som evenemangsstad och i det behöver större idrottsevent främjas.

    Bilagor

  29. Linnéa Vinge (SD) har inkommit med en motion till kommunfullmäktige, i vilken hon anför att skilda förutsättningar till språkutveckling är det största hindret för en mer jämlik utbildning, och att det är av stor vikt att barn tidigt ges goda förutsättningar att utveckla sina språkkunskaper.

    I motionen lyfts att Stockholms stads förskolerapport har slagit fast att mer behöver göras för att höja kompetensen i svenska hos personalen och att nuvarande insatser behöver utvärderas. Motionären förordar att staden kartlägger vilka förskolor som har problem med bristande svenskkunskaper hos personalen, för att på ett bättre sätt kunna rikta de befintliga utbildningarna dit de behövs.

    I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar att berörda nämnder ges i uppdrag att genomföra en kartläggning av i vilka förskolor som det föreligger problem med bristande svenskkunskaper hos personalen.

    Bilagor

  30. Maurice Forslund (KD) föreslår i en motion väckt i Stockholms kommunfullmäktige att språktest införs för all pedagogisk personal vid stadens för-, grund- och gymnasieskolor samt övrig social verksamhet i egen regi som riktar sig till barn och ungdomar. Vidare anförs i motionen att anställd personal som inte uppnår språkkraven ska erbjudas utbildningsinsatser som syftar till att kraven nås.

    Bilagor

  31. Andréa Hedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar om att relevanta föräldraskapsstödsutbildningar anpassas i syfte att kunna hållas i och tillsammans med grundskolorna samt att modellen testas som ett pilotprojekt på några utvalda grundskolor.

    Bilagor

  32. Gabriel Kroon (SD) och Emelie Wassermann (båda SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige där de framför att det finns indikationer på att behovet av ledsagning/ledsagarservice och biträde av kontaktperson bedöms olika inom staden. Mot bakgrund av detta föreslår motionärerna att kommunfullmäktige ger berörda nämnder i uppdrag att upprätta en centraliserad funktion för handläggning av ledsagning/ledsagarservice och biträde av kontaktperson.

    Bilagor

  33. Jan Jönsson m.fl. (alla L) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att utreda och att tillskapa sociala bostäder i Stockholm. I motionen föreslås att Stockholm bör utveckla metoder för att säkerställa rätten till bostad, särskilt för socioekonomiskt svaga hushåll som har svårt att köpa egen bostad.

    Bilagor

  34. Therese Lindström (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar dels att kyrkogårdsnämnden ska bli en beställare av byggprojekt från fastighetsnämnden, dels att fastighetsnämnden ska ta över uppdraget att projektera nybyggnationer för kyrkogårdsnämnden och att kyrkogårdsnämndens investeringsbudget ska föras över till fastighetsnämnden.

    Bilagor

  35. Gabriel Kroon m.fl. (SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionärerna föreslår att trafiknämnden i samråd med kulturnämnden samt relevant stadsdelsnämnd får i uppdrag att skapa en permanent matmarknad på en central plats i staden.

    Bilagor

  36. Jonas Naddebo (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige om en handlingsplan för en ökad energilagring. I motionen föreslås att kommunstyrelsen, tillsammans med berörda nämnder, får i uppdrag att ta fram en handlingsplan för att öka energilagringen och värmelagringen i stadens egna fastigheter samt i privata aktörers fastigheter samt av överskottsel från stadens egna elproduktion.

    Bilagor

  37. Jonas Naddebo (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige där han framför att Stockholms stad borde satsa på och prioritera att införa fler tätortsnära betesdjur som skötselmetod och ekosystemtjänst samt att betesdjur är ett viktigt kulturmiljöinslag. I motionen föreslås kommunfullmäktige att besluta om att ge kommunstyrelsen och berörda nämnder och bolagsstyrelser i uppdrag att införa fler tätortsnära betesdjur som ekosystemtjänst i staden till exempel i Bällsta gård, Grimstafältet, Järvafältet och Kräppladiket.

    Bilagor

  38. Andréa Hedin och Sophia Granswed Baat (båda M) har inkommit med en motion till kommunfullmäktige, i vilken de lyfter förskolan som en viktig grund för barns framtida skolgång och anför att införandet av karriärtjänster i skolan har medfört en ökad professionalisering av lärarkåren. Motionärerna anser att samma möjligheter till meritering och karriärsutveckling även bör möjliggöras för förskollärare och att möjligheter att erhålla statsbidrag för syftet bör undersökas.

    I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar att stadsledningskontoret, tillsammans med berörda nämnder, ges i uppdrag att utforma karriärtjänster i Stockholms stads förskolor.

    Bilagor

  39. Andréa Hedin (M) har i kommunfullmäktige väckt en motion där hon lyfter utmaningar med trygghet och studiero i Stockholms skolor och betonar akutskolornas roll i att motverka ordningsproblem genom att erbjuda miljöombyte för elever i behov av detta. Motionären föreslår därför att Stockholms stad ska säkerställa att befintliga akutskolor har tillräckliga resurser samt att akutskolorna ska öppna upp för platser från årskurs 4.

    Bilagor

  40. I en motion till kommunfullmäktige föreslår Andréa Hedin och Dennis Wedin (båda

    M) att Stockholms stad inrättar en nattborgmästare. Motionärerna anser att Stockholm, likt andra städer i Europa och USA, bör inrätta en nattborgmästare som kan leda förändringsarbetet för att göra Stockholm mer attraktivt samt främja och skydda stadens nattliv. En nattborgmästare skulle kunna agera länk mellan olika aktörer och arbeta för att skapa en mer välkomnande miljö genom att minska kommunala begränsningar såsom öppettider och ljudnivåer.

    Bilagor

  41. Dennis Wedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige där han föreslår att eldning av eget trädgårdsavfall ska tillåtas även utanför de nuvarande angivna bestämmelserna i kommunens avfallsföreskrifter. Motionären föreslår även att stadsledningskontoret ska initiera en dialog med kommunerna i Stockholms län i syfte att hitta en enhetlighet i regelverket kring eldning av trädgårdsavfall i egna trädgårdar.

    Bilagor

  42. I en motion väckt i kommunfullmäktige föreslår Gabriel Kroon (SD) att stadens fakturor och betalflöden ska granskas med hjälp av artificiell intelligens (AI) för att upptäcka felaktiga fakturor och utbetalningar i stadens betalningsflöden.

    Bilagor

  43. I en motion väckt i kommunfullmäktige föreslår Gabriel Kroon (SD) att Stockholms stad ska ta fram ett strategidokument för att stimulera fler verksamheter att söka EU-medel. Motionären föreslår även att Stockholms stads EU-policy revideras med skärpta skrivningar om att verka för ökad fördelning av EU-stöd till Stockholm.

    Bilagor

  44. Jan Jönsson och Isabel Smedberg-Palmqvist (båda L) har väckt en motion i kommunfullmäktige med förslag om att andelen fackutbildade skolbibliotekarier måste öka. I motionen framhålls skolbibliotekens roll i att främja läsning, språkutveckling och i att stödja elevernas inlärning enligt läroplanen. Skolbiblioteken erbjuder en plats för studier och återhämtning samt tillhandahåller material till undervisningen. Utbildade skolbibliotekarier hjälper elever att förstå källor, hitta rätt litteratur och navigera i medielandskapet. Enligt motionen visar forskning att skolbibliotekarier förbättrar elevers medie- och kommunikationskunnighet. I motionen lyfts även fram att man har funnit positiva samband mellan heltidsanställda, kvalificerade skolbibliotekarier och elevers provresultat i att läsa och skriva.

    Bilagor

  45. Dennis Wedin (M) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att kommunstyrelsen ska ta fram en strategi för Stockholms stads samordning med Frivården om arbetsplatser för samhällstjänst samt inrätta en samordningsfunktion med uppdrag att utveckla samverkan mellan staden och Frivården.

    Motionären vill också att Stockholms stad uppdrar åt trafiknämnden och servicenämnden att där det är möjligt och säkert ordna arbetsplatser dugliga för Frivårdens klienter. Prioriterade arbetsplatser bör vara inom park- och naturskötsel, gaturenhållning samt klottersanering.

    Bilagor

  46. Dennis Wedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att staden förbättrar förutsättningarna för de företag som hyr ut elsparkcyklar och vidtar åtgärder som gör att elsparkcyklarna blir så användarvänliga som möjligt. Motionären anser att tillståndsprocessen är onödigt komplex och att tillstånden gäller alltför kort tid, vilket innebär att aktörerna inte kan planera sina verksamheter på lång sikt och att deras kompetensförsörjning försvåras.

    I motionen föreslås trafiknämnden få i uppdrag att förlänga tillstånden för elsparkcykelföretagen till 1 år i stället för dagens 6 månader. Trafiknämnden föreslås även få i uppdrag att anpassa stadens regelverk med syfte att likabehandla cykel med elsparkcykel i fråga om hastighetsbegränsningar, inom ramen för kommunens rådighet i frågan.

    Bilagor

  47. Jonas Naddebo (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige där han föreslår att Stockholms stads samtliga förvaltningar inför så kallade onödighetsinventeringar, det vill säga listor på arbetsuppgifter som inte skapar värde för kommunen eller för medborgarna. Förvaltningarna föreslås även att, i ett så kallat ”anti-pilotprojekt”, under en begränsad period avstå från de uppgifter som identifierats i inventeringen samt att utvärdera effekterna av att dessa arbetsuppgifter slopats.

    Bilagor

  48. Jan Jönsson och Elin Hjelmestam (båda L) har väckt en motion i kommunfullmäktige där de föreslår att kommunfullmäktige beslutar om att staden ska utreda och plantera vertikala planteringar/artificiella träd. I motionen framförs att Stockholm kan vara en bra plats för att testa vertikala planteringar/artificiella träd. I motionen framförs även att dessa har bättre uppsugningsförmåga av luftföroreningar än vanliga träd, de ger ett tillskott till stadsmiljön samtidigt som de bidrar till att sänka temperaturen i takt med att somrarna blir allt varmare.

    Bilagor

  49. Gabriel Kroon (SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att kommunfullmäktige ger berörda nämnder i uppdrag att aktivt delta i internationella samverkansprojekt riktat mot klimat- och miljöförbättringar i utvecklingsländer. Motionären föreslår även att kommunfullmäktige tar ställning för en ”donationspolicy” där duglig teknisk utrustning alltid ska prövas för sin lämplighet i syfte att doneras till ett utvecklingsland.

    Bilagor

  50. Jan Jönsson (L) föreslår i en motion väckt i kommunfullmäktige att staden tar fram ett koncept för värderingsarbete i förskolan och skolan som bemöter destruktiva mansnormer i samhället i stort och på sociala medier.

    Bilagor

  51. Jan Jönsson (L) anför i en motion väckt i kommunfullmäktige att skolan är den främsta skyddsfaktorn för unga människors liv och framtida livschanser och att socialtjänsten ska stötta skolans lärande uppdrag. För att hjälpa elever med hög frånvaro tillbaka till klassrummet finns i dag flera skolsociala team i Stockholms ytterstadsområden som huvudsakligen stöttar elever med skolfrånvaroproblematik.

    Jan Jönsson (L) föreslår att kommunfullmäktige beslutar att arbetsmodellen skolsociala team sprids till samtliga stadsdelar, att rutiner utvecklas så att skolsociala teamen får en naturlig koppling till socialtjänstens utredningsenheter och att uppdraget till de skolsociala teamen breddas från endast skolfrånvaro till att kunna arbeta med elever som uppvisar beteenden som på andra sätt är svåra för skolorna att hantera på egen hand.

    Bilagor

  52. Jonas Naddebo och Svante Linusson (båda C) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att Stockholms stad ska tredubbla antalet bilpoolsplatser i samtliga stadsdelar till år 2027 samt ta fram en bilpoolsplan som pekar ut var dessa bilpoolsplatser ska prioriteras. Vidare föreslås att 20 procent av befintliga parkeringsplatser på gatumark ska göras om till fastighetsmark i samband med detaljplanändringar för att möjliggöra reserverade parkeringsplatser för bilpooler och delningstjänster. Det föreslås också att Stockholms stad ska påverka regeringen att uppdatera reglerna att reservera parkeringsplatser på gatumark till bilpooler och bildelningstjänster.

    Bilagor

  53. Dennis Wedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige där han föreslår att kommunfullmäktige uppdrar till berörda nämnder att utreda möjligheterna till att skapa en Förbifart Skarpnäck inom ramen för den pågående stadsutvecklingen i Bagarmossen–Skarpnäck.

    Bilagor

  54. I en motion väckt i kommunfullmäktige föreslår Gabriel Kroon m.fl. (alla SD) att exploateringsnämnden ska införa ett demokrativillkor på samtliga arrenden och försäljningar till föreningar, stiftelser, religiösa samfund och andra icke-vinstdrivna aktörer.

    Bilagor

  55. I en motion väckt i kommunfullmäktige föreslår Jonas Naddebo (C) att Stockholms stad ska medverka till att en flaggstång sätts upp på Fria Ukrainas plats utanför Ryska ambassaden.

    Bilagor

  56. Dennis Wedin (M) föreslår i en motion att kommunfullmäktige beslutar att uppdra till exploateringsnämnden att undanta Fredhällsparken som eventuell ersättningsplats för den 7-spelsplan som behöver ersättas.

    Bilagor

  57. Rasmus Jonlund (L) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen beskrivs platsbildningen nedanför gamla Arkitekturskolan. Motionären anser att platsen är anonym och förtjänar ett namn. I motionen lyfts Gunnar Henrikssons betydelse fram. Han verkade bland annat som professor vid KTH, huvudarkitekt för den nya Arkitekthögskolan och sedemera stadsarkitekt i Stockholms stad.

    Motionären förslår att kommunfullmäktige beslutar att låta platsen framför Arkitekturskolan, mellan Karlavägen, Rådmansgatan och Uggleviksgatan uppkallas efter en individ som haft betydelse för området och att en informationsskylt om namnet och dess bakgrund placeras på platsen.

    Bilagor

  58. Dennis Wedin och Henrik Virro (båda M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att berörda delar av staden ska påbörja en försäljningsprocess avseende fastigheten Beridarebanan 10 samt att staden ska inleda en dialog med närliggande fastighetsägare i syfte att starta en platssamverkan kring Hötorget.

    Bilagor

  59. Jan Jönsson (L) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen presenteras Liberalernas program Skolfrid samt förslag till uppdrag åt kommunfullmäktige att arbeta fram ett program i enlighet med programmet.

    För ett upprättande av Skolfrid, som innebär en utvidgning av frågan om trygghet och studiero, krävs enligt motionären en kontinuerlig process med flera inblandade parter. För att eleven ska vara trygg på väg till skolan, i klassrummet, på rasten och när eleven går hem från skolan krävs att lärare, skolledning, elevhälsa, elever, föräldrar, socialtjänst, polis och andra aktörer involveras.

    Förslagen syftar till att uppnå ett bättre lärande, utnyttja undervisningstiden mer effektivt, förbättra arbetsmiljön för både elever och lärare samt återupprätta lärares profession som proffs när det gäller undervisning och andra professioner som proffs när det gäller socialt förebyggande arbete.

    Bilagor

  60. Jan Jönsson (L) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionären lyfter flera utmaningar kopplade till gymnasieskolans yrkesprogram och föreslår mot den bakgrunden dels att staden inrättar ett yrkesprogramråd, dels att staden utreder försök med yrkesprogram på skolor i innerstaden med teoretisk profil.

    Bilagor

  61. I en motion till kommunfullmäktige föreslår Jan Jönsson och Anne-Lie Elfvén (båda L) att fullmäktige utreder införandet av en funktion Samordnare krisstöd i beredskap (SKiB), likt den funktion som finns i Malmö. Motionärerna anser att Stockholms stads krisstöd har fungerat bristfälligt vid några tillfällen när samhället har drabbats av det ökande våldet kopplat till gängkriminella. Utöver en utredning om en SKiB-funktion önskar de motionärerna att fullmäktige även utreder om stadens beredskapsfunktioner behöver stärkas ytterligare.

    Bilagor

  62. Gabriel Kroon och Anders Lindman (båda SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionärerna anser att undersidorna av stadens broar i många fall är bortglömda och skulle kunna bidra till ökad trygghet om de gestaltas med hög kvalitet. De föreslår därför att trafiknämnden ska ta fram en policy om att broar ska ses som konstverk samt möjliggöra tillfälliga muralmålningar. De föreslår också att trafiknämnden ges i uppdrag att utarbeta ett pilotprojekt för muralmålning av
    S:t Eriksbron och Barnhusbron.

    Bilagor

  63. Gabriel Kroon och Anders Lindman (båda SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen framförs att mikromobilitet är ett viktigt komplement till gång, cykel, kollektivtrafik och bil. De nya riktlinjer avseende uppställning, krav och tilldelning av plats för aktörer som bedriver uthyrning av fordon, som antagits av trafiknämnden, uppges ha kritiserats av företag som bedriver verksamhet med elsparkcyklar och elyklar. Motionärerna anser att regelverket behöver ses över och utformas i samråd med branschaktörerna och föreslår att kommunfullmäktige ska ge trafiknämnden i uppdrag att utarbeta nya och mer tillåtande riktlinjer för friflytande fordon i samråd med branschföretagen.

    Bilagor

  64. Therese Lindström och Theréz Randquist (båda M) har väckt en motion i fullmäktige om att stadsodling borde inkluderas och vidareutvecklas mer i staden än de alternativ som finns idag. I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar om att uppdra till berörda nämnder att utreda vilka naturreservat i Stockholms stads ägo som idag inte har stadsodling i anslutning till sig samt analysera vilka platser som skulle kunna erbjudas som möjliga odlingslotter till de boende i staden.

    Bilagor

  65. Jan Jönsson och Isabel Smedberg-Palmqvist (båda L) har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit att Stockholms stad ska införa en kulturbonus inom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) med rabatterat inträde enligt Kulanpremiens modell samt se till att det finns ett stort utbud av kulturupplevelser tillgängliga utifrån de olika deltagarnas behov.

    Bilagor

  66. Petra Gardos Ek (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionären anser att staden i högre utsträckning behöver säkra att fordon inte skymmer eller blockerar sikten för de som ska korsa övergångsställen genom att tydligare markera i gatan och/eller på trottoaren hur långt fram ett fordon får stå. I motionen föreslås att trafiknämnden ska ges i uppdrag att kartlägga platser i staden där vägmarkeringar vid parkerings- och övergångsställen saknas samt att åtgärda detta skyndsamt.

    Bilagor

  67. Gabriel Kroon m.fl. (alla SD) har inkommit med en motion till kommunfullmäktige i vilken de anför att en granskning som Eskilstuna kommun nyligen har genomfört visar att det finns en betydande risk att ideella föreningar används som ekonomiska frizoner. Det medför att firmatecknare har möjlighet att undanhålla ekonomiska förutsättningar för handläggare inom ekonomiskt bistånd.

    Motionärerna menar att Stockholms stad bör följa Eskilstuna kommun och stärka sitt metodstöd till handläggare inom ekonomiskt bistånd genom att se över Skatteverkets rekommendationer samt Eskilstunas tillämpning.

    Bilagor

  68. Linnéa Vinge (SD) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige. I motionen föreslås att frågor om svenskkunskaper hos medarbetarna ska inkluderats i den årliga förskoleundersökningen som besvaras av vårdnadshavare i alla förskolor i Stockholm.

    Bilagor

  69. Andréa Hedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen framhålls att läsförmågan bland unga i Sverige sjunker, särskilt bland dem med utländsk bakgrund och att den utvecklingen behöver hejdas. Motionären hänvisar till att resultat från PISA och PIRLS visar på en nedåtgående trend över lång tid. Motionären anser att god läsförmåga behövs i samtliga ämnen och att läsvana behöver komma tidigt i ungas liv. Motionären föreslår därför att utbildningsnämnden ges i uppdrag att:

    utforma nya kvantitativa mål för läsförståelse i den kommunala grundskolan

    implementera standardiserade mätmetoder för läsförståelse i den kommunala grundskolan

    ta fram en handlingsplan för att utöka fokus på läsning och läsförståelse i förskoleklass

    Bilagor

  70. Jan Jönsson och Åsa Nilsson Söderström (båda L) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige om samspel i förskolan. Motionärerna föreslår att staden ska utveckla arbetet med samspel i förskolan samt tillämpa Världshälsoorganisationens (WHO) och Socialstyrelsens rekommendationer för minimal skärmanvändning i förskolan.

    Bilagor

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.