Hoppa över navigering
  1.   17

    Frågestund

  2.   18

    Mötet öppnas

  3.   19

    Närvaro

  4.   20

    Justering

  5. Ärendet delas ut på sammanträdet.

  6. Projektet Grovrening Sickla del 2 innebär en uppgradering av den mekaniska reningen av inkommande avloppsvatten som görs i Sicklaanläggningen. Den befintliga grovreningen i Sickla är i stort behov av uppgradering då anläggningen har uppnått sin tekniska livslängd samt att arbetsmiljön måste förbättras gällande bland annat luftkvalitet. Uppgraderingen av grovreningen i Sickla har avvaktat ombyggnationen av projektet Stockholms framtida avloppsrening (SFA) för att möjliggöra ett helhetsgrepp och säkra kapacitet, funktion och drift. Projektet bedöms som nödvändigt att genomföra för att upprätthålla funktion.

    Det har visat sig att projektet saknar såväl inriktnings- som genomförandebeslut och tidsramarna som nu är satta i genomförd upphandling möjliggör inte för att nu genomföra moment med exempelvis inriktningsbeslut innan genomförandebeslut.

    Enligt produktionstidplanen ska arbetet påbörjas i juni 2024. Om inte arbetet påbörjas i juni 2024 kan ersättningsanspråk riktas mot bolaget samt SFA-projektet och nedläggningen av Bromma reningsverk förskjutas i tid.

    Ärendet har initierats av Stockholm vatten AB (SVOA).

    Bilagor

  7. Detaljplanen för del av Grimsta 1:2 syftar till att möjliggöra flerbostadshus, cirka 117 lägenheter, med utgångspunkt i att områdets höga kulturmiljövärden ska värnas. Bebyggelsen och närmiljön ska anpassas till platsen vad gäller topografi, naturvärden och kulturmiljö.

    Planen ska bidra till att göra Solleftegatan till ett trivsamt och tryggt rum att röra sig i. Syftet är även att bevara gröna kopplingar i strategiska lägen.

    Marken inom planområdet ägs av Stockholm stad och markanvisades till Wallenstam Fastigheter AB den 13 juni 2019 av exploateringsnämnden. Bostäderna avses upplåtas som hyresrätter.

    Bilagor

  8. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra utbyggnaden av fjärde etappen på Årstafältet till en attraktiv och varierad stadsdel med hög arkitektonisk kvalitet som kopplar samman Årsta och Östberga.

    Detaljplanen möjliggör cirka 1 036 bostäder, en förskola med upp till 16 avdelningar och lokaler för centrumändamål. Bostäderna avses upplåtas som bostadsrätter och hyresrätter. Inom etappen föreslås även en mindre stadsdelspark, Landsvägsparken, som skyddar och lyfter fram fornlämningen Göta landsväg samt ett flertal fickparker i anslutning till bostadskvarteren.

    Stadsbyggnadskontoret har efter dialog med länsstyrelsen under hösten 2023 bedömt att tidigare upprättad plankarta och planbeskrivning, daterad 22 november 2021, behöver revideras inför antagande i kommunfullmäktige avseende bestämmelser för buller. Revideringarna beskrivs i mer detalj i bifogat PM, bilaga 5.

    Bilagor

  9. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra utbyggnad av den östra delen av Årstafältet. Detaljplanen möjliggör cirka 670 nya bostäder som avses uppföras som hyresrätter, en skola för årskurs F till 9 för 900 elever och en särskola för 50 elever. Därutöver syftar planen till att möjliggöra utbyggnaden av gator inom området.

    Detaljplanen är en del av stadens strategi att utveckla Årstafältet till en attraktiv och varierad stadsdel med hög arkitektonisk kvalitet som kopplar samman Årsta och Östberga. Syftet är att skapa en levande stadsdel med välutformade offentliga miljöer och en tydlig bebyggelsefront mot parken.

    Stadsbyggnadskontoret har efter dialog med länsstyrelsen under hösten 2023 bedömt att tidigare upprättad plankarta och planbeskrivning, daterad 22 november 2021, behöver revideras inför antagande i kommunfullmäktige avseende bestämmelser för buller. Revideringarna beskrivs i mer detalj i bifogat PM.

    Bilagor

  10. Stockholms stads idrottspolitiska program och strategi för det rörliga friluftslivet 2018-2022 antogs av kommunfullmäktige 2018. I Budget 2022 fick idrottsnämnden i uppdrag att ta fram ett nytt idrottspolitiskt program och en ny strategi för det rörliga friluftslivet.

    I det program som tagits fram har det som tidigare var stadens idrottspolitiska program (dnr KS 2018/228) slagits samman med stadens mål och strategier för utveckling av friluftslivet (dnr KS 2017/1764). Det nya programmet heter Stockholms stads program för idrott, motion och friluftsliv 2024-2028.

    Stockholms stads program för idrott, motion och friluftsliv bygger på global, nationell och lokal forskning om fysisk aktivitet och dess påverkan på individ- och befolkningsnivå.

    Bilagor

  11. Kompetensförsörjningen till välfärden är en av de viktigaste frågorna för kommuner och regioner. Ett viktigt led i det arbetet är goda anställningsvillkor som innefattar att heltid är norm. Därför ska alla som idag arbetar deltid inom Stockholms stad erbjudas heltid så snart möjlighet finns och vid behov av nyrekrytering ska tjänster erbjudas dem som idag arbetar deltid. För att ytterligare öka takten i att göra heltid till norm föreslås att inga deltidsanställningar ska kunna göras från och med 1 juli 2024.

    I förslaget ingår att alla lediga tjänster ska som norm annonseras som heltidstjänster. En ökning av andelen tillsvidare anställda på heltid ger ett betydande tillskott i verksamheten både vad gäller kvalitet och kontinuitet samt är en viktig jämställdhetsinsats för den svenska arbetsmarknaden.

    Bilagor

  12. Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd har till kommunfullmäktige hemställt förslag till ändring i de allmänna ordningsföreskrifterna för Stockholms kommun för godkännande. Ändringarna rör etablering av två nya hundrastplatser i form av hundrastgårdar i stadsdelsnämndsområdet.

    Bilagor

  13. I en motion från Jan Jönsson och Anne-Lie Elfvén (båda L) till kommunfullmäktige om att återinföra Vällingbyteamet, föreslås att Vällingbyteamets arbetsmodell snarast återinförs och ges resurser för att bedrivas inom ordinarie verksamhet samt att möjligheten att sprida arbetssättet till hela staden utreds.

    Bilagor

  14. Jan Jönsson och Anne-Lie Elfvén (båda L) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att stadens socialtjänst ska få i uppdrag att i större utsträckning arbeta uppsökande och analysera hur större del av socialtjänsten kan flyttas ut i olika verksamheter närmare invånarna. Motionärerna föreslår också att socialnämnden ska utreda och möjliggöra för fler stödinsatser utan föregående utredning.

    Bilagor

  15. Dennis Wedin (M) har i kommunfullmäktige väckt en motion där han föreslår att kommunstyrelsen i samverkan med berörda nämnder samt Stockholms Hamn AB ska ta fram förslag på platser i staden där det är lämpligt att anlägga badplatser.

    Motionären föreslår även att en badgeneral inrättas med syftet att förenkla tillståndsprocesser och aktivt arbeta för att fler badplatser etableras i staden.

    Bilagor

  16. Kristin Jacobsson (C) har skrivit en motion till kommunfullmäktige med ett antal förslag som hon anser att kommunfullmäktige ska anta. I motionen föreslår hon att Stockholms stad ska undersöka möjligheterna att över huvudmannaskapet för Kompotten. Hon föreslår även att Stockholm ska verka för införandet av en nationell samordningsfunktion mellan kommuner för att erbjuda boende till våldsutsatta i hela landet. Vidare föreslår hon att Stockholms stad ska verka för att fler kommuner ingår i Kompotten.

    Kommunnätverket Kompotten är en överenskommelse om samverkan mellan kommuner kring stöd vid byte av bostadsort för personer som utsatts för våld av närstående. Socialstyrelsen har i uppdrag att under perioden 2022–2025 bidra till samordning och utveckling av Kompotten i nära dialog med nätverkets styrgrupp.

    Bilagor

  17. Gabriel Kroon och Anders Edin (båda SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige i vilken de anser att Stockholms stad bör avbryta detaljplanearbetet för fastigheten Mariehamn 1, återta fastigheten i egen regi samt utreda hur fastigheten kan renoveras för att åter husera dagligvaruhandel och samhällsservice.

    Bilagor

  18. Gabriel Kroon och Anders Edin (båda SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige om att exploateringsnämnden ska ta ställning till om tomträttsinnehavaren till fastigheten Lillsjönäs 2, Lillsjönäs gård, har brustit i sina åtaganden avseende tomträttsavtalet och att staden eventuellt ska återta tomträtten.

    Bilagor

  19. Ashna Ibrahim (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att en ekodukt eller sociodukt som förbinder östra Älvsjöskogen med västra Älvsjöskogen ska byggas över stambanan. Detta för att stärka de ekologiska värdena i skogen och för att möjliggöra tillgång till skogen.

    Västra stambanan utgör en barriär. Kopplingar över och under stambanan som stärker sociala och ekologiska samband är möjliga åtgärder i enlighet med stadens strategiska planering. En sociodukt på aktuell plats har beräknats till 240 miljoner kronor.

    Bilagor

  20. Jonas Naddebo (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige där han föreslår en permanent sommaruteservering på Stadshusets borgargård.

    Under Stadshusets jubileumsvecka iordningställdes tillfälligt en uteservering på borgargården och motionären menar att denna bidrog till att levandegöra och aktivera borgargården och blev ett bra tillskott för såväl restauratörerna som allmänheten.

    Bilagor

  21. Dennis Wedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionären föreslår att kommunfullmäktige ska uppdra åt trafiknämnden att dels möjliggöra för permanenta uteserveringar kopplat till Hötorgshallen, dels se över vilka fler torg där restaurangverksamheten kan ges större plats och bättre förutsättningar.

    Bilagor

  22. Gabriel Kroon m.fl. (alla SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige där de refererar till ett uppdrag i budget 2023 avseende stadens arrendeavtal med Swedavia och framtiden för Bromma flygplats.

    I motionen föreslås att:

    Kommunfullmäktige ges i uppdrag att inte avsluta det kommunala markavtalet för Bromma flygplats i förtid.

    Kommunfullmäktige ges i uppdrag att inte höja arrendet för det kommunala markavtalet.

    Kommunfullmäktige ställer sig bakom inriktningen att arbeta för att behålla Bromma flygplats.

    Bilagor

  23. Gabriel Kroon m.fl. (alla SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige där de anför att bristen på hyresrätter försvårar rekryteringen av poliser och anställda inom kritiska välfärdsyrken, och att en trygg bostadssituation för dessa yrkesgrupper är nödvändig för att de ska kunna fokusera på sitt arbete och bidra till stadens utveckling. Mot denna bakgrund föreslås att förtur införs till hyresrätter i den kommunala bostadskön för dessa yrkesgrupper.

    Bilagor

  24. Jonas Naddebo och Claes Nyberg (båda C) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att staden ska införa ett gemensamt system för skolval där familjer kan söka till alla skolor, inklusive friskolor, vid samma tillfälle inom en angiven period.

    Bilagor

  25. Linnéa Vinge och Gabriel Kroon (båda SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionärerna framför att staden bör verka för en stärkt polisiär närvaro vid skolor, som en del i det brottsförebyggande arbetet. I motionen föreslås att kommunfullmäktige ger berörda nämnder i uppdrag att införa kostnadsfria luncher för blåljuspersonal på Stockholms stads skolor samt tar fram ett system för att kompensera skolorna för de eventuella merkostnader som detta kan innebära.

    Bilagor

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.