Sammanträdets öppnande och godkännande av föredragningslistan
Val av protokollsjusterare och tid för justering av protokollet
Beslut om närvarorätt för personalföreträdare samt övriga närvarande
Yttrande över remiss av betänkandet Stärkta drivkrafter och möjligheter för biståndsmottagare (SOU 2025:15)
Yttrande över remiss av promemorian Jobbpremie – ett incitament för att öka drivkrafterna till självförsörjning
Anmälan av månadsrapport per mars
Utsändes senare
Bilagor
Nämndens frågor och skrivelser
Förvaltningsinformation
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) öppnade sammanträdet och föredragningslistan godkändes.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) och ledamoten Per Rosencrantz (M) utsågs att justera dagens protokoll.
Protokollet ska justeras senast den 25 april 2025.
Arbetsmarknadsnämnden gav Johan Welén, Kommunal och Carl Korch, SACO-rådet/Akavia närvarorätt vid dagens sammanträde.
Arbetsmarknadsnämndens underlag för budget 2026 med inriktning för 2027 och 2028 tar upp strategiskt viktiga frågor som berör verksamheten, med fokus på de frågor och faktorer som har störst påverkan på verksamhetens utveckling och ekonomi under perioden 2026-2028. Detta utifrån förändringar i omvärlden och i den egna verksamheten.
I ärendet redovisas verksamhetens utveckling de senaste åren, analyser gällande de kommande årens utveckling samt konsekvenser för staden. Ärendet redovisar också strategiska satsningar som bidrar till kommunfullmäktiges inriktningsmål under den kommande treårsperioden samt prioriteringar, som bedöms behöver göras de kommande åren. Nämndens analys av den kommande utvecklingen inom sina verksamhetsområden utgör underlag i stadens budgetarbete.
Arbetsmarknadsförvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 250411
1. Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) yrkade att nämnden skulle bifalla förvaltningens förslag till beslut.
2. Ledamoten Per Rosencrantz (M) m.fl yrkade att nämnden skulle bifalla Moderaternas förslag till beslut enligt nedan:
Först och främst vill Moderaterna uttrycka uppskattning till nämnden för ett välutformat budgetunderlag som tydligt beskriver de utmaningar som nämnden står inför. En betydande grupp medborgare står långt från arbetsmarknaden, och långtidsarbetslösheten i Stockholm har ökat sedan valet, samtidigt som det råder personalbrist inom många yrken både i näringslivet och offentlig sektor.
Enligt Arbetsförmedlingens kriterier klassas en stor andel av de arbetssökande som tillhörande grupper med svag konkurrensförmåga – omkring 75 procent, vilket tydligt visar på de strukturella problemen på arbetsmarknaden. En orsak till detta är den migrationspolitik som Sverige har haft under många år, en politik som nyligen förändrats, vilket även påverkar Stockholm. Detta framgår också i budgetunderlaget, där det noteras att antalet nyanlända minskar. En annan orsak, som även beskrivs i budgetunderlaget, är att kraven på arbetstagare ökar. Därför är det av största vikt att Stockholm fortsätter att skapa en god arbetsmarknad för jobb som kräver så lite förkunskaper som möjligt, till exempel inom restaurang- och besöksnäringen.
Det är olyckligt att Socialdemokraterna i Stockholm inte stärker just dessa branscher, utan istället verkar motverka deras utveckling. Moderaterna vill betona att ekonomisk tillväxt och en tydlig arbetslinje är avgörande för att arbetsmarknaden ska fungera. Givetvis är det rimligt att staden vidtar åtgärder för att minska arbetslösheten genom exempelvis utbildning, men detta kan inte kompensera för att vänsterstyret har drivit upp den samlade kommunalskatten i Stockholm till den högsta nivån någonsin. Dagens höga kommunalskatt minskar drivkraften att gå från bidrag till arbete och fördjupar utanförskapet.
Vidare vill Moderaterna notera tre saker:
För det första har Socialdemokraterna beslutat att andelen vuxenutbildningar i egen regi ska öka. Tidigare har Moderaterna uttryckt oro över att en ökad andel utbildningar i egen regi medför en ökad riskexponering för staden, vilket även bekräftas i budgetunderlaget: "Det finns ett behov av att se över finansieringen av vuxenutbildningen för att skapa större förmåga att parera fluktuationer i volym samt för att möta den ökade riskexponeringen när egen regi växer." Erfarenheter från andra kommuner visar att kostnaderna kan öka snabbt vid en sådan förändring. Detta är ytterligare ett skäl att ha en pragmatisk syn på frågan om driftsform. Vi anser att det inte är driftsformen som är avgörande, utan resultatet av utbildningarna.
För det andra framgår det i budgetunderlaget att ”förändringen av antalet nyanlända innebär att verksamheten behöver anpassas och att det bör ske i samsyn med stadsdelar och socialförvaltning om nivå och verksamhetens inriktning.” Moderaterna har upprepade gånger försökt adressera detta i fullmäktige och i nämnden, men Socialdemokraterna har undvikit frågan. Detta innebär ytterligare en ekonomisk och organisatorisk risk för nämndens arbete.
För det tredje har Moderaterna också synpunkter på kostnaderna för de arbetsmarknadsinsatser som staden genomför, inklusive Jobbtorgen. Med en årlig kostnad på närmare en halv miljard kronor måste vi säkerställa att dessa insatser verkligen leder till långsiktiga resultat. Det är särskilt viktigt att beakta hur verksamheter som Jobbtorg och Arbetsförmedlingen samverkar för att undvika överlappningar och ineffektivitet.
Vår utgångspunkt är att skattemedel ska användas effektivt och att en framgångsrik arbetsmarknadspolitik börjar med rimliga skattesatser som stärker drivkrafterna till arbete. Tyvärr ser vi inte att vänsterstyret har en tydlig plan för att stärka arbetslinjen i Stockholm, och de nuvarande arbetsmarknadsåtgärderna riskerar att inte ge de resultat som behövs.
Vi hänvisar i övrigt till Moderaternas budgetreservation.
3. Ledamoten Christina Tufvesson (L) m.fl. yrkade att nämnden skulle bifalla Liberalernas förslag till beslut enligt nedan:
Liberalismens viktigaste värdering är frihet och alla människor har rätt att leva ett liv i frihet. Det innebär för oss liberaler inte bara att man kan göra vad man vill utan att man också har kapacitet att styra sitt eget öde. En egen försörjning är en förutsättning för att kunna göra det. Målet för en liberal arbetsmarknadspolitik är att se till att så många stockholmare som möjligt har rätt kompetens för att kunna ta ett arbete.
Liberalerna har lämnat ett eget budgetförslag till budget för Stockholms stad kommande år. Det är en budget som värnar frihet och den enskilda individens rätt att själv få bestämma över sitt liv även när det gäller frågor som faller under arbetsmarknadsnämnden. Stockholm är inte bara en stad i världen utan en världsstad. Arbetskraftsinvandring är bra för Stockholms ekonomi och välfärd. Därför ska det vara enkelt at driva företag här och enkelt för företag att anställa människor från andra länder och attraktivt för människor med nyckelkompetens att välja Stockholm.
Vilka utbildningar som kommer att behövas kan vara svårt att överblicka och det råder brist på arbetskraft hos många företag, samtidigt som det finns många individer som är arbetslösa. Det tyder på att det finns en matchningsproblematik på Stockholms arbetsmarknad. Vilka rekryteringsbehov som näringslivet har på kort och lång sikt bör tydligt styra vuxenutbildningens utformning. I detta syfte bör staden fördjupa sin dialog med företrädare för näringslivet i Stockholm. Därför anser vi Liberaler att nära samverkan med näringslivet för fler kvalitativa jobb är viktigt.
Friheten att forma sitt eget liv ska gälla alla, även de som kanske har minst frihet och följaktligen störst behov av en egen försörjning, nämligen kvinnor som befinner sig långt från arbetsmarknaden. Därför är det viktigt för oss liberaler med stärk samverkan mellan jobbtorgen och stadsdelsmammorna.
Att behärska svenska är en viktig frihetsfråga så arbetet med att göra SFI mer flexibelt behöver fortsätta, t.ex. genom en åtgärdsplan för att minska antalet elever som avbryter sina SFI-studier samt samarbete mellan Arbetsmarknadsnämnden och Idrottsnämnden för att nå utrikesfödda vuxna för bättre simkunnighet och kunskaper i svenska.
När det så gäller arbetsmarknadsförvaltningens förslag till budget för 2026 med inriktning 2027 och 2028 kan följande särskilt noteras.
Enligt detta förslag kommer vuxenutbildningen i egen regi att expandera, mer vuxenutbildning är i dag kommer alltså att drivas av staden i egen regi. Vi Liberaler tror inte att vad som i praktiken verkar vara en sorts återkommunalisering av vuxenutbildningen i sig löser de problem som vuxenutbildningen står inför. Vi är pragmatiska i frågan om driftsform – arbetsmarknadsnämndens resurser ska användas effektivt med fokus på resultaten. En förutsättning för detta är samverkan med både privata och offentliga aktörer. Därför bör kommunal vuxenutbildning kunna drivas i såväl privat som egen regi; det viktigaste är att den fungerar väl och ger bra resultat.
Men för oss Liberaler handlar det också om individens frihet att få utöva valfrihet när det gäller val av vuxenutbildning. Att utifrån egna preferenser välja mellan vuxenutbildningar med olika profil och geografiskt läge. Att genom sina individuella val få sätta lite press på de som driver vuxenutbildning så att dessa ständigt försöker förbättra sig genom kreativa och innovativa lösningar.
Vidare anges att behovet av arbetskraft med gymnasial yrkesutbildning beräknas öka starkt och att situationen i Stockholm är extra bekymmersam, bl.a. eftersom knappt 13% av eleverna i Stockholm studerar till ett yrkesprogram medan motsvarande siffra för riket är 29%. Det är viktigt att arbetet med kompetensförsörjningsfrågor sker i tät och nära dialog med presumtiva arbetsgivare, såväl privata som offentliga, samt att studerande informeras om och uppmuntras till att studera på yrkesprogram som faktiskt leder till anställningar.
Vi är starkt bekymrade över majoritetens beslut att flytta arbetet med Starta eget och Scale up i budget 2025 till arbetsmarknadsnämnden från Stockholm Business Region. Det tidigare kundvalssystemet för rådgivning, som fungerat väl, har avvecklats under första kvartalet 2025. Vidare har all rådgivning, både för nya kunder och för företag som erhållit företagarrådgivning, satts på paus. Detta visar på avsaknad av konsekvenstänk från majoritetens sida. Innan flytten borde förberedelserna varit klara för hur man tänkt att bedriva verksamheten från dag ett. Flytten från SBR borde dock aldrig skett överhuvudtaget.
I övrigt hänvisar vi till vår budgetreservation i kommunfullmäktige.
4. Ledamoten Ann-Christine Carlberg (SD) yrkade att nämnden skulle bifalla Sverigedemokraternas förslag till beslut enligt nedan:
Den obalans av arbetsmarknadsinsatser stadsdelar emellan kan medföra en kraftigt ökad risk för ungdomskriminalitet i de områden som är underprioriterade.
Fokus Järva är ett exempel på en av Förvaltningens satsningar som är kraftigt överdimensionerad jämfört med andra stadsdelar som också befinner sig i liknande socioekonomiska situation som Järva. Kriminaliteten finns kvar också i dessa områden. Också andra områden måste prioriteras inte bara Järva.
Utöver Förvaltningens insatser kan också nämnas skolpengen per elev som är mycket olika per elev där också Järva ligger på topp.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) ställde yrkandena mot varandra och fann att nämnden beslutade enligt förvaltningens förslag till beslut.
Ledamoten Per Rosencrantz (M) anmälde att samtliga närvarande M-ledamöter reserverade sig mot beslutet till förmån för Moderaternas förslag till beslut.
Ledamoten Christina Tufvesson (L) anmälde att samtliga närvarande L-ledamöter reserverade sig mot beslutet till förmån för Liberalernas förslag till beslut.
Ledamoten Ann-Christine Carlberg (SD) reserverade sig mot beslutet till förmån för Sverigedemokraternas förslag till beslut.
Bilagor
Syftet med arbetsmarknadsrapporten är att beskriva tillståndet inom arbetsmarknadsområdet i Stockholms stad, hur den utvecklas över tid och till viss del analysera utvecklingen. Arbetsmarknadsförvaltningen har samlat in och sammanställt statistikuppgifter, undersökt omvärldsförändringar som påverkar arbetet samt sammanställt en nulägesanalys av arbetet inom arbetsmarknadsförvaltningen och stadsdelsnämndernas arbetsmarknadsverksamhet för att ge en heltäckande bild av stadens arbete.
Arbetsmarknadsförvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 250411
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) yrkade att nämnden skulle bifalla förvaltningens förslag till beslut.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) fann, med instämmande från samtliga ledamöter, att nämnden beslutade enligt förvaltningens förslag till beslut.
Ledamoten Per Rosencrantz (M) m.fl. lämnade följande särskilda uttalande.
Att Stockholm har en arbetslöshet på hela 7,3 procent är problematiskt, särskilt med tanke på att cirka 40 procent är långtidsarbetslösa. Tyvärr saknar Socialdemokraterna en tydlig plan för hur arbetslösheten i staden ska pressas tillbaka.
Moderaterna är särskilt bekymrade över läget i Kista och de långsiktiga konsekvenserna för arbetsmarknaden i staden. Om fler företag lämnar stadsdelen på grund av otrygghet riskerar utanförskapet i Järva att fördjupas ytterligare.
Kistas negativa utveckling visar tydligt att trygghet är en grundläggande förutsättning för tillväxt och en fungerande arbetsmarknad. Därför är det anmärkningsvärt att vänsterstyret har valt att säga upp två av tre ordningsvakter, vilket inte tyder på en seriös hantering av otryggheten i området. Kommunala feriejobb kan inte ersätta de hundratals arbetstillfällen som en stor arbetsgivare som Ericsson står för.
Bilagor
Revisorerna har avslutat revisionen av arbetsmarknadsnämnden och överlämnat Årsrapport 2024 för yttrande. Sammantaget bedöms att arbetsmarknadsnämnden i allt väsentligt bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt sätt och från en ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt. Vidare bedöms att nämndens interna kontroll i huvudsak ha varit tillräcklig. Räkenskaperna bedöms vara upprättade i enlighet med stadens anvisningar.
Arbetsmarknadsförvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 250422.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) yrkade att nämnden skulle bifalla förvaltningens förslag till beslut.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) fann, med instämmande från samtliga ledamöter, att nämnden beslutade enligt förvaltningens förslag till beslut.
Bilagor
Arbetsmarknadsnämnden har mottagit en skrivelse från Moderaterna angående Jobbtorg. Skrivelsen lyfter frågor om hur många som arbetar inom arbetsmarknadsförvaltningen respektive inom stadens jobbtorg, hur många som arbetar aktivt med jobbförmedling samt hur många jobb som förmedlats per anställd.
Arbetsmarknadsförvaltningen redovisar antal anställda. Förvaltningen lyfter även fram att Jobbtorg Stockholms uppdrag är bredare än jobbförmedling och innefattar även motiverande insatser, arbetsförberedande insatser, studievägledande- och studiemotiverande insatser och uppsökande arbete. Därmed är det svårt att ger ett tillförlitligt svar på frågan hur många som arbetar med jobbförmedling men en indikation är antalet årsanställda med tjänster som jobbcoach, koordinator eller arbetskonsulent som alla arbetar aktivt med matchning, vilket är 277 personer.
Arbetsmarknadsförvaltningen instämmer i vikten av uppföljning och utvärdering av resultat av verksamheten samt av behovet av kommunala arbetsmarknadsinsatser i förhållande till den statliga arbetsmarknadspolitiken. Den primära uppföljningen av resultat inom Jobbtorg Stockholm utgår från avslut till arbete eller studier, såväl på insatsnivå som på aggregerad nivå.
Arbetsmarknadsförvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 250411.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) yrkade att nämnden skulle bifalla förvaltningens förslag till beslut.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) fann, med instämmande från samtliga ledamöter, att nämnden beslutade enligt förvaltningens förslag till beslut.
Ledamoten Per Rosencrantz (M) m.fl. lämnade följande särskilda uttalande.
Först och främst vill vi tacka förvaltningen för sitt svar.
Vi vill dock lyfta fram vår oro över att Jobbtorgen inte tycks utvärderas på ett tillräckligt tillförlitligt sätt. Att det inte finns någon statistik över antalet förmedlade jobb per anställd, särskilt när Jobbtorgen kostar skattebetalarna en halv miljard kronor per år, är anmärkningsvärt.
Det kan finnas legitima skäl för staden att satsa på arbetsmarknadsåtgärder, men det är avgörande att dessa åtgärder utvärderas kontinuerligt för att säkerställa att de ger önskade resultat. Svaret visar tydligt att Jobbtorgen behöver reformeras och att effektutvärderingar av verksamheten måste tas på allvar.
Bilagor
Arbetsmarknadsnämnden har tagit emot en skrivelse från Liberalerna och Centerpartiet där de ställer frågan om staden har för avsikt att ta kontakt med folkhögskolor i syfte att etablera samarbete inom yrkesutbildningsområdet.
Arbetsmarknadsförvaltningen har ett visst samarbete med folkhögskolor inom ramen för KAA, kommunens aktivitetsansvar. Där finns möjlighet att upphandla platser på allmän kurs för de elever som behöver den studieformen för att slutföra sin gymnasieexamen.
Vuxenutbildning Stockholm har i dagsläget inget samarbete med folkhögskolor kring yrkesutbildningar och har inte heller fått några sådana förfrågningar. Upphandling och rådande avtal ger begränsningar i möjligheterna att samarbeta med leverantörer utanför dessa. Liknande rättsliga faktorer begränsar också möjligheten till idéburna offentliga partnerskap, IOP, där samverkan skulle kunna strida mot lagar och regler som parterna lyder under.
Arbetsmarknadsförvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 250411.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) yrkade att nämnden skulle bifalla förvaltningens förslag till beslut.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) fann, med instämmande från samtliga ledamöter, att nämnden beslutade enligt förvaltningens förslag till beslut.
Bilagor
Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet har lämnat en skrivelse till arbetsmarknadsnämnden angående arbetsmarknadsnämndens budgetuppdrag att från den 1 januari 2025 överta verksamheten Starta eget och Scale-up från Stockholm Business Region AB (SBR).
I skrivelsen önskar frågeställarna svar på (1) om övergången från SBR till AMN innebär en neddragning av resurser till verksamheterna Starta eget- och Scale-up. Vidare (2) hur länge tror förvaltningen att staden kommer stå utan nyföretagarrådgivning samt (3) om ”projekten” i arbetsmarknadsnämndens regi kommer att innebära en ändrad inriktning, till exempel ”mer mot stadens behov kontra näringslivets behov”.
I detta tjänsteutlåtande redovisar förvaltningen inledande resonemang för uppdragets genomförande och användningen av stadens resurser för entreprenörskap och företagande. Vidare redovisas hur förvaltningen valt att vägleda rådsökande med anledning av att den kundvalsmodell för nyföretagarrådgivning som staden tidigare har erbjudit kommer att avslutas. Ett förslag till en ny verksamhetsinriktning kommer att presenteras för arbetsmarknadsnämnden efter sommaren 2025.
Arbetsmarknadsförvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 250411.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) yrkade att nämnden skulle bifalla förvaltningens förslag till beslut.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) fann, med instämmande från samtliga ledamöter, att nämnden beslutade enligt förvaltningens förslag till beslut.
Ledamoten Christina Tufvesson (L) m.fl. och ledamoten Per Rosencrantz (M) m.fl. lämnade gemensamt in följande särskilda uttalande.
Till att börja med vill vi tacka förvaltningen för skrivelsen.
Vi vill i övrigt påtala att det är märkligt att denna överflyttning av verksamheten gjorts utan plan, att planen fortfarande dröjer och att det är illa att all rådgivning för nya kunder pausats.
Vi ser fram mot att ta del av den verksamhetsinriktning som kommer att presenteras efter sommaren men vi befarar att den kommer att präglas av det rödgröna styrets negativa inställning till företagande.
Man bör fundera över om inte det bästa är att ta över det kundvalssystem som SBR byggt upp.
Bilagor
Kommunstyrelsen har skickat ett reviderat förslag på Stockholm stads program för inköp på remiss. De viktigaste förändringarna i förslaget är
Arbetsmarknadsförvaltningen ställer sig generellt positiv till de gjorda revideringarna. Förvaltningen har synpunkter bland annat på att det inte framgår hur samverkan och samordning ska ske i de olika delar som bidrar till exempelvis sunda affärer. Vad gäller frågan om hur bolag och förvaltningar ska samverka saknar förvaltningen en tydlig process. Förvaltningen anser vidare att en detaljerad rapporteringsväg, en plan för en tydligare eskaleringsprocess, och en definierad process för samarbete med andra myndigheter borde tas fram för att säkerställa att välfärdsbrott upptäcks och att lämpliga åtgärder vidtas.
Förvaltningen anser också att kontroll och uppföljning är en så central och viktig del i inköpsarbetet att detta borde lyftas upp som ett eget avsnitt eftersom det berör samtliga områden som rätt kvalitet, sunda affärer och kostnadseffektivitet.
Arbetsmarknadsförvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 250411.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) yrkade att nämnden skulle bifalla förvaltningens förslag till beslut.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) fann, med instämmande från samtliga ledamöter, att nämnden beslutade enligt förvaltningens förslag till beslut.
Bilagor
Yttrande över remiss av Revidering av program med mål och riktlinjer för utförare av kommunala angelägenheter
Om kommunala angelägenheter utförs av privata utförare ska kommunfullmäktige för varje mandatperiod anta ett program med mål och riktlinjer som gäller för samtliga utförare av sådana angelägenheter. I programmet ska också anges hur kommunfullmäktiges mål och riktlinjer ska följas upp och hur allmänhetens insyn i de privata utförarnas verksamhet ska tillgodoses.
I förslaget om reviderat program hålls mål och riktlinjer på en övergripande nivå. Arbetsmarknadsförvaltningen delar bedömningen att programmet inte kan innehålla detaljerade mål och riktlinjer för samtliga verksamhetsområden. Förvaltningen ser därför inga problem med att man i programmet hänvisar till stadens ordinarie beslutade system för styrning och ledning. Likaså framhåller förvaltningen att fördelen med denna lösning är att programmet förenklar sökandet för den som önskar ta del av den här typen av information, vilket underlättar för privata utförare att hitta övergripande information i ett samlat särskilt styrdokument.
Arbetsmarknadsförvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 250411.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) yrkade att nämnden skulle bifalla förvaltningens förslag till beslut.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) fann, med instämmande från samtliga ledamöter, att nämnden beslutade enligt förvaltningens förslag till beslut.
Ledamoten Christina Tufvesson (L) m.fl. lämnade följande särskilda uttalande.
Liberalerna ställer sig i grunden positiva till den föreslagna revideringen av programmet med mål och riktlinjer för utförare av kommunala angelägenheter. Vi välkomnar att programmet nu även omfattar verksamhet som bedrivs i egen regi, i enlighet med ändringar i kommunallagen. Det är ett viktigt steg mot att säkerställa likvärdiga villkor mellan privata och offentliga utförare.
Liberalerna har vid upprepade tillfällen lyft betydelsen av tydliga mekanismer för transparens, kontroll och uppföljning inom välfärdsverksamheter, särskilt i syfte att förebygga och bekämpa välfärdsbrottslighet. I detta sammanhang spelar programmet en central roll. Det är avgörande att både medborgare och beslutande organ har tillgång till tydlig information om hur resurser används och hur kvalitet säkerställs oavsett vem som utför tjänsten.
Liberalerna är dock kritiska till att programmets mål och riktlinjer hålls på en så pass övergripande nivå. Att hänvisa till redan existerande styrdokument utan att ge en konkret beskrivning av mål, förväntningar och uppföljningsmetoder riskerar att göra programmet tandlöst. Det finns en uppenbar risk att formuleringarna blir så allmänna att de förlorar sitt värde och blir svåra att följa upp på ett meningsfullt sätt. Detta kan i sin tur försvåra möjligheterna att utkräva ansvar när målen inte nås eller när kvalitetsbrister uppstår.
Liberalerna anser därför att mål och riktlinjer bör förtydligas, konkretiseras och kompletteras med tydliga indikatorer för uppföljning. Endast då kan programmet bli ett effektivt verktyg för styrning och transparens i kommunens samlade verksamhet.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat utredningen Fler vägar till arbetslivet (SOU 2024:74) till arbetsmarknadsnämnden för yttrande.
Utredningens förslag syftar till att göra stora förändringar i gymnasieskolan, bland annat inom introduktionsprogrammen samt genom införandet av treåriga 1900-poängs utbildningar med en tydlig yrkesinriktning. Elever som idag inte kommer in på de nationella programmen ska ges större valmöjligheter genom att erbjudas plats på de nya yrkesprogrammen med lägre behörighetskrav. Om utredningens förslag blir verklighet kan det täcka upp en del av behovet av yrkesutbildning för elever som annars inte skulle klarat av gymnasiet och kommer till kommunens aktivitetsansvar, KAA.
Arbetsmarknadsförvaltningen ser positivt på införandet av de nya yrkesprogrammen men ser ett behov av att utbildningens längd ska kunna anpassas efter elevens önskemål och förutsättningar samt lyfter vikten av flexibel programstart för elever som kommer från KAA.
Vidare instämmer arbetsmarknadsförvaltningen i utredningens förslag att införa ett individuellt förberedelseprogram som fortsatt står öppet för de elever som har behov av stöd och anpassningar som är svåra att tillgodose på ett nationellt utformat program. Arbetsmarknadsförvaltningen ställer sig även positiva till utredningens förslag om höjda behörighetskrav för programinriktat val (IMV) men anser att möjligheten att anordna IMV för enskild elev ska kvarstå.
Arbetsmarknadsförvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 250411.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) yrkade att nämnden skulle bifalla förvaltningens förslag till beslut.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) fann, med instämmande från samtliga ledamöter, att nämnden beslutade enligt förvaltningens förslag till beslut.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat Regeringskansliets promemoria Avveckling av studiestartsstödet till arbetsmarknadsnämnden för yttrande. I promemorian föreslås att lagen (2017:527) om studiestartsstöd upphävs den 1 januari 2026.
Arbetsmarknadsförvaltningen avstyrker förslaget om avveckling av studiestartsstödet. En avveckling av stödet skulle ge negativa konsekvenser för kortutbildades möjligheter att studera och för stadens möjligheter att motivera arbetslösa till studier. Regeringen bör istället utreda möjligheterna att förändra utformningen av stödet så att det fortsatt stärker arbetslösas möjligheter till etablering på arbetsmarknaden genom studier.
Arbetsmarknadsförvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 250410.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) yrkade att nämnden skulle bifalla förvaltningens förslag till beslut.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) fann, med instämmande från samtliga ledamöter, att nämnden beslutade enligt förvaltningens förslag till beslut.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat betänkandet Tid för undervisningsuppdraget – åtgärder för god undervisning och läraryrkenas attraktivitet (SOU 2025:26) till arbetsmarknadsnämnden för yttrande.
Utredningens huvudförslag är att reglera undervisningsuppdragets omfattning genom att ange en gräns för hur mycket tid en lärare ska lägga på undervisning respektive planering och uppföljning av undervisning. Förslaget är att en timmes undervisning minst ska motsvara en timmes planering och uppföljning.
Arbetsmarknadsförvaltningen delar inte utredningens syn på vad som är lämpliga åtgärder för att uppnå syftet. Förvaltningen menar att en organisation som har tillit till professionen, en god dialog mellan lärare och rektor och ett utvecklingsinriktat arbetssätt bör vara fokus för diskussionen kring utformning av läraruppdraget, inte att räkna timmar och minuter.
Utredningen föreslår bland annat att ta bort skrivningen om extra anpassningar ur skollagen i syfte att minska lärares dokumentationsbörda. Arbetsmarknadsförvaltningen tycker att det är bra att lärares tid ska gå till rätt saker men att ta bort det enda verktyg som vuxenutbildningen har för att säkerställa att elever får det stöd som de har rätt till och att det finns dokumenterat för uppföljning är inte rätt väg att gå.
Arbetsmarknadsförvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 250411.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) yrkade att nämnden skulle bifalla förvaltningens förslag till beslut.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) fann, med instämmande från samtliga ledamöter, att nämnden beslutade enligt förvaltningens förslag till beslut.
Bilagor
Yttrande över remiss av betänkandet Stärkta drivkrafter och möjligheter för biståndsmottagare (SOU 2025:15)
Kommunstyrelsen har remitterat betänkandet Stärkta drivkrafter och möjligheter för biståndsmottagare till arbetsmarknadsförvaltningen för yttrande. Utredningen har haft i uppdrag att utreda och föreslå åtgärder för att bryta långvarigt biståndsmottagande samt öka drivkrafter och möjligheter till egen försörjning för personer som får försörjningsstöd. Utredningen lämnar förslag på flera områden. Arbetsmarknadsförvaltningen avgränsar sitt svar till de förslag som har direkt koppling till arbetsmarknadsverksamhet eller vuxenutbildning. Förvaltningens synpunkter är i korthet:
Avslutningsvis vill arbetsmarknadsförvaltningen framhålla att tak eller andra begränsningar i försörjningsstödet möjligen kan stärka de ekonomiska drivkrafterna att arbeta för vissa biståndsmottagare, men för de flesta biståndsmottagare handlar det snarare om att förutsättningarna eller möjligheterna att få ett arbete saknas.
Arbetsmarknadsförvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 250416.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) yrkade att nämnden skulle bifalla förvaltningens förslag till beslut.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) fann, med instämmande från samtliga ledamöter, att nämnden beslutade enligt förvaltningens förslag till beslut.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat betänkandet Ett likvärdigt betygssystem (SOU 2025:18) till arbetsmarknadsförvaltningen för yttrande. Betygsutredningen har föreslagit förändringar i betygssystemet och systemet för meritvärdering för ansökan till högre skolformer. Syftet är att betygen ska bli mer likvärdiga mellan skolor. Ett av förslagen är att införa en meritvärdeskalibreringsmodell där elevens sammanlagda meritvärde justeras utifrån skolans genomsnittliga betygs- och provvärde. Modellen ska inte gälla för komvux.
Utredningen föreslår ett nytt system för nationella slutprov. Proven ska vara ämnessammanfattande och kunna genomföras efter elevens sista nivå i ämnet oavsett om det är nivå 1 eller senare. Proven ska genomföras vid två tillfällen under året inom komvux. För elever som tar ut examen eller kompletterar behörighet på komvux föreslår utredningen att det endast är elevens resultat på de nationella slutproven som kan utgöra meritvärde vid ansökan till högskolan. Lärarsatta betyg från komvux kan användas för att styrka behörighet till högskolan men inte för urval i antagningen.
Utredningen föreslår dessutom en ny tio-gradig betygsskala där steg 4 och uppåt motsvarar godtagbara kunskaper och högre.
Arbetsmarknadsförvaltningen anser att förslagen kraftigt försämrar förutsättningarna för komvux och eleverna som sökt sig dit för att få en ny möjlighet att fullfölja sin gymnasieutbildning och ta sig vidare till högre studier och arbetsmarknaden.
Arbetsmarknadsförvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 250416.
1. Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) yrkade att nämnden skulle bifalla förvaltningens förslag till beslut.
2. Ledamoten Christina Tufvesson (L) m.fl. yrkade att nämnden skulle bifalla Liberalernas förslag till beslut enligt nedan:
Utredningen (SOU 2025:18) om ett likvärdigt betygssystem har haft i uppdrag att analysera och lämna förslag på förändringar i betygssystemet och systemet för meritvärdering.
Vi liberaler välkomnar betygsutredningens förslag till hur betyg och meritvärden från grundskolan, specialskolan och gymnasial nivå blir mer likvärdiga och på ett rättvisande sätt ska spegla elevers ämneskunskaper. På så sätt kan de fungera som ett rättssäkert instrument för urval till nästa utbildningsnivå. Den tiogradiga skalan som betygsutredningen föreslår ska ersätta A-F-systemet kommer på ett bättre sätt kunna fånga upp elevernas kunskapsnivåer.
Arbetsmarknadsförvaltningen menar att grundproblemen som föranlett betygsutredningen kommer att kvarstå även med ett nytt betygssystem. Det kommer att finnas många olika huvudmän, vårdnadshavare som sätter press på lärare och svårigheter att göra bedömningen av om kunskaper ligger på F eller E respektive 3 eller 4.
För att undvika orättvisor på grund av betygsinflation föreslår betygsutredningen att snittvärdet på de lärarsatta betygen justeras så att skolans genomsnittliga lärarsatta betyg motsvarar skolans genomsnittliga resultat på nationella proven. Om de lärarsatta betygen är högre eller lägre än snittet för de nationella proven justeras elevens betygsvärde upp eller ner. Till detta kommer att de nationella proven ska rättas och betygen justeras efter att sommarlovet redan börjat. Detta torde minska incitamenten för föräldrar att försöka påverka betygssättningen eftersom betygen kalibreras mot objektiva provresultat.
Det nya betygssystemet kan medföra att fler blir behöriga för yrkesprogram på gymnasiet, något vi välkomnar. Det är inte bra, vare sig ur individ- och samhällssynpunkt, om ungdomar slås ut redan i grundskolan. Siffror vad gäller livschanser visar att en gymnasieexamen är nödvändig för att klara sig bra längre fram i livet. Därför är det centralt, oavsett utformningen av betygssystem, att alla ungdomar redan från grundskolan får med sig de kunskaper som behövs för att klara sig på gymnasiet.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) ställde yrkandena mot varandra och fann att nämnden beslutade enligt förvaltningens förslag till beslut.
Ledamoten Christina Tufvesson (L) anmälde att samtliga närvarande L-ledamöter reserverade sig mot beslutet till förmån för Liberalernas förslag till beslut.
Bilagor
Yttrande över remiss av promemorian Jobbpremie – ett incitament för att öka drivkrafterna till självförsörjning
Kommunstyrelsen har remitterat regeringskansliets promemoria Jobbpremien – ett incitament för att öka drivkrafterna till självförsörjning till arbetsmarknadsnämnden för yttrande. Promemorian föreslår en tidsbegränsad statlig ersättning (jobbpremie) till den som under en viss tid fått försörjningsstöd och som efter det får inkomst av anställning.
Arbetsmarknadsförvaltningen tar inte ställning till om en jobbpremie ska införas eller inte. Om en jobbpremie införs anser förvaltningen att det är lämpligt att Försäkringskassan ansvarar för hanteringen av premien. Det är också viktigt att jobbpremien utvärderas för att ta reda på om förändringen påverkar biståndsmottagares övergång till arbete och i vilken utsträckning. Arbetsmarknadsförvaltningen vill framföra att de ekonomiska drivkrafter som en jobbpremie kan skapa inte alltid påverkar utsikterna att få ett jobb för personer som haft ekonomiskt bistånd länge. Individer med långvarigt ekonomiskt bistånd har i många fall svårt att komma in på arbetsmarknaden och för denna grupp har en jobbpremie sannolikt begränsad betydelse.
Arbetsmarknadsförvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 250416.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) yrkade att nämnden skulle bifalla förvaltningens förslag till beslut.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) fann, med instämmande från samtliga ledamöter, att nämnden beslutade enligt förvaltningens förslag till beslut.
Ledamoten Per Rosencrantz (M) m.fl. lämnade följande särskilda uttalande.
Förvaltningen skriver i sitt svar att utredningen riskerar att överskatta betydelsen av ekonomiska incitament. Moderaterna vill här, med stöd i den samlade nationalekonomiska forskningen, snarare understryka det motsatta: problemet i svensk arbetsmarknadspolitik är den genomgående underskattningen av ekonomiska drivkrafter för att människor ska kunna ta steget från bidrag till arbete.
Samtidigt finns det i dag en stor grupp långtidsarbetslösa som står långt ifrån arbetsmarknaden och saknar de kvalifikationer som krävs. Det är viktigt att – särskilt på individnivå – erkänna hur utmanande den situationen är. I många fall krävs mer än ekonomiska incitament för att närma sig målet om egen försörjning. Här spelar både kommuner och staten en avgörande roll genom insatser inom rehabilitering, utbildning och arbetsträning.
Ekonomiska drivkrafter är inte allt, men de är en nödvändig grund. Om vårt socialförsäkringssystem och skattesystem utformas utan dessa i åtanke skulle Sverige ha väsentligt högre arbetslöshet, färre arbetade timmar och ett lägre välstånd.
Bilagor
Nämnden lämnar i denna rapport en prognos i linje med budgeten. Intäkterna från både Skolverket och Migrationsverket kommer dock överkrida intäktskraven i budgeten. Nämnden avser att begära budgetjustering för intäktskraven i Tertialrapport 1. Prognosen för vuxenutbildningen är mycket osäker beroende på att antalet studerande både inom sfi samt grundläggande- och gymnasial utbildning sjunker. Dessutom innnebär de nya avtalen som trädde i kraft vid årsskiftet sammantaget ökade kostnader.
Nämndens investeringar förväntas uppgå till cirka 6,7 mnkr, i enlighet med budget.
Arbetsmarknadsförvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 250411.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) yrkade att nämnden skulle bifalla förvaltningens förslag till beslut.
Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) fann, med instämmande från samtliga ledamöter, att nämnden beslutade enligt förvaltningens förslag till beslut.
Arbetsmarknadsnämnden la sammanställningen av delegationsbeslut samt listan för inkomna och upprättade ärenden till handlingarna.
Bilagor
Arbetsmarknadsnämnden la protokollet från arbetsmarknadsnämnden den 25 mars 2025 till handlingarna.
Bilagor
Arbetsmarknadsnämnden la protokollet från rådet för funktionshinderfrågor den 9 april 2025 till handlingarna.
Bilagor
Arbetsmarknadsnämnden la protokollet från förvaltningsgruppen den 16 april 2025 till handlingarna.
Ledamoten Ann-Kristin Carlberg (SD) överlämnade nedan skrivelse till nämnden för beredning.
Skrivelse angående Jobbtorg
AMF 2025/567
Förvaltningschefen informerade om
Bilagor