Hoppa över navigering

Möte 2024-06-19

Kommunstyrelsen
15:30 - 15:40
Stora kollegiesalen
  1.   1

    Val av justerare och tillkännagivande av tid för justering

  2. Elin Hjelmestam (L) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen beskrivs hur Taiwan påverkas av försämrade internationella relationer med Kina samtidigt som Sveriges relationer med Taiwan sedan många år tillbaka är goda. Motionären föreslår därför att kommunstyrelsen ska utreda möjligheten för Stockholm att fördjupa relationen med Taiwan genom ett tematiskt partnerskapsprojekt med Taipei samt att kommunstyrelsen ska utreda möjligheten att fördjupa relationen med Taiwan genom ett vänortsavtal med Taipei.

    Bilagor

  3. Dennis Wedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionären anför att stadens nämnder inte ska bidra till ovarsam planering av flerbostadshus i stadens trädgårds-, villa och småhusområden. För att stärka den biologiska mångfalden i Stockholm föreslås i motionen att stadens nämnder ska se över möjligheterna till att instifta fler lokala naturreservat, varav Rissneskogen föreslås vara ett av dessa.

    Bilagor

  4. I en motion till kommunfullmäktige föreslår Dennis Wedin (M) att kommunstyrelsen, tillsammans med exploateringsnämnden, ges i uppdrag att utreda förutsättningar och möjligheter till, samt lämna förslag till, en ”hyrköpsmodell” för friköp av tomträtter.

    Motionären menar att detta möjliggör för fler ägda bostäder samtidigt som staden ges möjlighet till intäkter för de gemensamma tillgångarna som kan bidra till att öka stadens försäljningsinkomster och minska stadens skuldsättning, vilket frigör resurser till andra områden av stadens verksamheter, såsom exempelvis skola och äldreomsorg.

    Bilagor

  5. Trafikförvaltningen i Region Stockholm har remitterat Samråd om lokalisering av Roslagsbanan till city, Universitetet-Odenplan till bland annat Stockholms stad för yttrande.

    Under våren 2022 genomfördes ett samråd gällande lokalisering mellan Universitetet och T-Centralen och därefter beslutades om en korridor för hela sträckan. Efter ytterligare utredningsarbete konstaterades att spårlinjer inom beslutad korridor inte är tekniskt genomförbara på sträckan mellan Universitetet och Odenplan varför nya lokaliseringar nu utreds. Syftet med detta samråd är att informera om och inhämta synpunkter kring nya studerade korridorer för sträckan mellan Universitetet och Odenplan.

    Bilagor

  6. Enligt stadsledningskontorets anvisningar för uppföljning av kommunfullmäktiges budget 2024 ska stadens nämnder upprätta tertialrapport 1 med helårsprognos med fokus på avvikelserapportering samt eventuella åtgärder för att ha en ekonomi i balans och för att uppnå kommunfullmäktiges mål.

    I föreliggande ärende, Uppföljning av budget 2024 – Tertialrapport 1 per den 30 april med helårsprognosuppföljning av budget för Stockholms stad, redogörs för stadsledningskontorets prognostiserade resultat för helåret samt för bedömning av uppfyllelse av verksamhetsområdesmålen för innevarande år, utifrån nämndernas och bolagsstyrelsernas tertialrapporter. Syftet är att genom samlad information om ekonomi och verksamhet ge stadens ledning en helhetsbild av budgethållning, effektivitet och kvalitet i relation till beslutade mål. I ärendet fördelas även vissa medel.

    Utifrån uppföljningen har stadsledningskontoret lämnat en helårsprognos samt bedömt måluppfyllelsen för kommunfullmäktiges respektive mål för helåret.

    Bilagor

  7. Stadsledningskontorets juridiska avdelning har tidigare av kommunstyrelsen erhållit rättegångsfullmakt att företräda kommunstyrelsen där juridiska avdelningen har kommunstyrelsens uppdrag att föra dess talan.

    Under sommaren sker personalförändringar inom avdelningen. Juridiska avdelningen behöver därför inhämta en ny rättegångsfullmakt från kommunstyrelsen.

    Bilagor

  8. Kommunfullmäktige beslutade den 6 maj 2024, § 16, att bl.a. godkänna Stockholms stads säkerhetsprogram. Beslutet har överklagats och staden har av förvaltningsrätten förelagts att yttra sig över överklagandet.

    Bilagor

  9. Stockholms stad förvaltar sedan 1924 Drottninghusstiftelsen. Drottninghustiftelsens avkastning ska enligt föreskrifterna tillfalla Stiftelsen Drottningshuset för att efter Drottningshusdirektionens bestämmande, under vissa villkor, användas till den stiftelsens drift och underhåll. Stiftelsen Drottninghuset har framfört önskemål om att överta förvaltningen av Drottninghusstiftelsen. För att kunna genomföra detta krävs tillstånd av Kammarkollegiet.

    Om ansökan beviljas så upphör Drottninghusstiftelsen när tillgångarna förbrukats.

    Bilagor

  10. Kommunfullmäktiges beslut att anta detaljplan för del av fastigheten Norra Djurgården 1:1, Uggleviksreservoaren, i stadsdelen Norra Djurgården är föremål för prövning i Svea hovrätt, Mark- och miljööverdomstolen. Stockholms kommun har, efter föreläggande från domstolen, yttrat sig över överklagandena. Mark- och miljööverdomstolen har därefter berett kommunen tillfälle att yttra sig över ytterligare handlingar från de klagande. Kommunen har erhållit anstånd med att inkomma med yttrande till den 20 juni 2024.

    Bilagor

  11. Kommunfullmäktige beslutade den 11 december 2023 att anta detaljplan för fastigheten Yxan 4 (Norra Högalid) i stadsdelen Södermalm. Beslutet har överklagats till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt, som har gett Stockholms kommun tillfälle att yttra sig över ett av överklagandena. Staden har erhållit anstånd med att inkomma med yttrande till den 20 juni 2024.

    Bilagor

  12. År 2021 tillsatte regeringen en kommitté i form av en delegation vars uppdrag, som redovisas i delbetänkandet, har varit att: följa upp och analysera myndigheters samverkan mot arbetslivskriminalitet, utreda förutsättningarna för en myndighetsgemensam tipsfunktion samt undersöka framgångsrika arbetssätt nationellt och internationellt och se om och hur dessa kan tillämpas.

    För att minska brott inom välfärden föreslås i betänkandet bland annat att myndighetssamverkan ska förbättras och fortsatt prioriteras och att det ska inrättas en gemensam tipsfunktion för myndigheter. Delegationen föreslår att Arbetsmiljöverket fortsatt ska samordna uppdraget och att det ytterligare en period ska styras av ett regeringsuppdrag.

    Arbetsmarknadsdepartementet har remitterat delbetänkandet till bland annat Stockholms stad för yttrande.

    Bilagor

  13. Leif Söderström (SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionären föreslår att Stockholms stad utreder möjligheten att upphandla en tjänst, som för stadens skolor tillhandahåller specialsökhundar för återkommande sökinsatser mot narkotika och vapen på överenskomna tider och platser.

    Bilagor

  14. I en skrivelse till kommunstyrelsen lyfter Jan Jönsson (L) att andelen placerade barn i skolåldern som klarar målen i kärnämnena i grundskolan har försämrats drastiskt. Motionären är särskilt oroad över pojkarnas resultat, inte minst då många gärningspersoner i förra årets våldsvåg i Stockholm var just minderåriga pojkar som varit eller fortsatt var placerade.

    Motionären menar att Stockholms stad behöver vidta åtgärder snarast för att de barn och unga som omhändertas också ges möjlighet att klara skolgången och ställer med anledning av det två frågor.

    Vilka åtgärder kommer att vidtas med anledning av de låga skolresultat för placerade barn och unga som framgår av årsredovisningen?

    Hur kommer de omhändertagna barnens skolgång att följas upp?

    Bilagor

  15. I betänkandet En utvärdering av förändringar i sjukförsäkringens regelverk under 2021 och 2022 (SOU 2024:26) från Socialdepartementet presenteras resultat och överväganden från utvärderingar av reformer som infördes i sjukförsäkringen 2021 och 2022. I utredningen konstateras att flera av reformerna inte har uppnått avsett syfte. Återgången i arbete har minskat och det noteras att ingenting tyder på att reformerna har haft några effekter för individernas hälsa. De förslag som framförs i utredningen innebär till stor del en återgång till det regelverk som gällde innan reformernas genomförande. Den reform som i utredningen anses bör behållas avser sjukersättning för äldre.

    Socialdepartementet har remitterat betänkandet till bland annat Stockholms stad för yttrande.

    Förslaget är att förändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2025.

    Bilagor

  16. I en skrivelse till kommunstyrelsen vill Jan Jönsson (L) att kommunstyrelsen ska utreda följande:

    Att kommunstyrelsen tillsätter en granskning rörande Stockholm stads stöd till och bristande tillsyn av pojkhemmet Eolshäll.

    Att kommunstyrelsen utreder hur staden kan ge upprättelse till de drabbade barnen, som idag är vuxna.



    Stadsledningskontoret har tillsammans med socialförvaltningen och stadsarkivet undersökt frågan genom att bland annat gå genom tidigare utredningar som har gjorts i staden.

    Bilagor

  17. Region Stockholm har skickat en remiss till Stockholms stad för yttrande. Remissen avser en bruttolista med förslag på trafikförändringar i kollektivtrafiken och skärgårdstrafiken inför tidtabellsskiftet i december 2024 (T25). Bruttolistan innehåller förslag avseende bland annat linjesträckningar, turtäthet och trafikeringstid. Den har tagits fram i samarbete med trafikutövarna och bygger bland annat på kommunala bebyggelseplaner, resandestatistik samt input från kommunerna inom ramen för trafikförvaltningens kommundialog. Alla förslag som finns i remissen kommer inte att genomföras.

    Bilagor

  18.   20

    PM: Remittering av motioner väckta till och med den 12 juni 2024

  19. EU-kommissionen har under 2024 publicerat vitboken Hur kan vi bemästra Europas behov av digital infrastruktur?. Vitboken redogör för ett antal olika åtgärder grupperade i tre huvudområden

    Främjande av innovativ teknik genom samarbete,

    färdigställande av den digitala inre marknaden samt

    säkra och resilienta digitala infrastrukturer för Europa.

    Till detta presenteras tolv scenarier med olika typer av insatser och förslag för att säkerställa målet om Europas framtida säkra och motståndskraftiga digitala infrastruktur och samtidigt främja såväl utbyggnad som utveckling.

    Därtill öppnade kommissionen upp ett offentligt samråd för att ta del av synpunkter till framtida förslag och eventuella lagstiftningsförfaranden på området och vitbokens förslag till möjliga åtgärder inleder därmed kommissionens diskussion om framtida policyutveckling. Samrådet avslutas den 30 juni 2024.

    I samband med vitboken presenterade kommissionen en rekommendation om säker och resilient undervattenskabelinfrastruktur. Rekommendationen, som inte är rättsligt bindande, syftar till att förbättra säkerheten och motståndskraften hos undervattensinfrastruktur för elektronisk kommunikation genom bättre samordning inom EU, både när det gäller styrning och finansiering.

    För Stockholms stad är det av stor betydelse att vara med och påverka och utforma inriktningen för EU:s digitala infrastruktur, då det berör många av stadens verksamheter. I ärendet föreslås att Stockholms stad svarar på samrådet i enlighet med bilaga till denna promemoria.

    Bilagor

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.