Hoppa över navigering

Möte 2025-05-21

Kommunstyrelsen
15:30 -
Stora kollegiesalen
  1.   1

    Val av justerare och tillkännagivande av tid för justering

  2. Stockholms stads Riktlinjer om mutor och representation togs ursprungligen fram år 2009. Riktlinjerna har därefter reviderats vid två tillfällen, i september 2012 och i december 2015.

    Stadsledningskontorets juridiska avdelning inledde under år 2023 en översyn och uppdatering av nuvarande riktlinjer. Översynen föranleddes bland annat av synpunkter och frågor som inkommit från förvaltningar och bolag inom staden. Av kommunstyrelsens verksamhetsplan 2024 framgår att riktlinjerna ska revideras och att stöd för nämnders och bolagsstyrelsers implementering ska tas fram.

    Bilagor

  3. Enligt 4 kap. 11 § vallagen är kommunen vid val till kommunfullmäktige en enda valkrets. Om en kommun har fler än 36 000 röstberättigade får kommunen delas in i två eller flera valkretsar. En kommun med färre än 36 000 röstberättigade får delas in i valkretsar endast om det finns särskilda skäl. En valkrets bör enligt 4 kap. 12 § utformas så att den får minst 13 fasta valkretsmandat och den ska ha en sammanhängande gränslinje.

    Valnämnden har inkommit med förslag till valkretsindelning för valet till kommunfullmäktige år 2026.

  4. Andrea Hedin (M) föreslår i en motion väckt i kommunfullmäktige att en utredning ska genomföras i syfte att identifiera träffpunkter inom varje stadsdelsnämndsområde där alkoholservering ska vara tillåtet. Motionären anser att Stockholms stad behöver ha ett brett utbud av verksamheter och de öppna träffpunkterna för äldre fyller en viktig funktion för att motverka ensamhet. Historiskt har det varit möjligt att ta ett glas alkoholhaltig dryck på stadens träffpunkter. En möjlighet som successivt försvunnit i Stockholm trots att många seniorer har protesterat.

    Bilagor

  5. Nike Örbrink (KD) har väckt en motion väckt i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att möjligheten att införa anhörigluncher till självkostnadspris ska utredas. Motionären lyfter fram att ofrivillig ensamhet utgör en betydande hälsorisk och betonar måltidens centrala roll i att motverka ensamhet. En gemensam måltid tillsammans med anhörig eller närstående kan bidra till ökad social samvaro, minska känslan av isolering och samtidigt sänka trösklarna för anhörigbesök på vård- och omsorgsboenden.

    Ofrivillig ensamhet har visat sig påverka både den fysiska och psykiska hälsan negativt, och kan leda till bland annat depression, hjärt- och kärlsjukdomar samt demenssjukdomar.

    De lokala förutsättningarna på vård- och omsorgsboenden varierar, vilket påverkar möjligheterna att erbjuda gemensamma måltider för boende och deras anhöriga. På vissa boenden kan det finnas praktiska eller organisatoriska hinder som behöver lösas innan anhörigluncher kan bli verklighet. Därför föreslår motionären en utredning för att identifiera och utvärdera dessa förutsättningar samt undersöka hur en sådan insats skulle kunna genomföras i praktiken.

    Bilagor

  6. Finansdepartementet har remitterat betänkandet AI-kommissionens Färdplan för Sverige (SOU 2025:12) till bland annat Stockholms stad för yttrande.

    Den 7 december 2023 tillsatte regeringen AI-kommissionen för att identifiera behov och föreslå åtgärder för att stärka utvecklingen av artificiell intelligens (AI) i Sverige på ett hållbart och säkert sätt. I november 2024 överlämnade kommissionen sin rapport, AI-kommissionens färdplan för Sverige, som innehåller 75 förslag för att främja AI, inklusive utredningar, myndighetsuppdrag och ekonomiska satsningar.

    Bilagor

  7. Trafikverket har på uppdrag av Regeringen tagit fram ett förslag där kommuner och regioner får ökat inflytande över flyglinjer med allmän trafikplikt. En grundförutsättning är att kommun/region ska ta fullt kostnadsansvar för det kompletterande utbudet.

    Förslaget innebär att kommun/region kan ansöka om utökade krav för trafikplikten i det statliga utbudet av flyglinjer, till exempel fler turer eller stolar. Den andra delen innebär att kommun/region kan avisera behov av ytterligare flyglinjer. Trafikverket tar beslut och kommun/region får därefter själva upphandla och träffa avtal.

    Landsbygds- och infrastrukturdepartementet har remitterat Trafikverkets rapport till staden för yttrande.

    Bilagor

  8. Ärendet blir offentligt efter behandling i borgarrådsberedningen den 21 maj 2025 och publiceras senast med protokollet.

  9. I budget 2022 gavs äldrenämnden i uppdrag att ha en samordnande roll för de specifika funktionerna i syfte att hålla ihop dessa, tydliggöra uppdrag och utveckla gemensamma arbetsmetoder med mera. I juni 2023 beslutades om funktionsbeskrivningar för anhörigkonsulent, fixartjänsten, digitala stödjare och legitimerad dietist (dnr KS 2023/84). Nu kompletteras detta med funktionsbeskrivning för syn- och hörselinstruktör.

    I funktionsbeskrivningen för syn- och hörselinstruktör har syftet med funktionen tydliggjorts, vilka arbetsuppgifter och ansvar som ingår i rollen samt eventuella avgränsningar i uppdraget. Tillvägagångssättet för att uppnå målet med insatsen kan anpassas utifrån stadsdelsnämndernas lokala förutsättningar och behov.

    Bilagor

  10. Gabriel Kroon (SD) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige. Motionären anser att begreppet QALY (Quality-Adjusted Life Year eller kvalitetsjusterade levnadsår) ska användas för att utvärdera nyttan av införandet av miljözoner i Stockholms stad. Motionären anser att det finns skäl att utvärdera den faktiska kostnaden per QALY av införande av miljözoner och föreslår att trafiknämnden ges i uppdrag att beställa en hälsoekonomisk utvärdering av miljözon klass 2 och 3.

    Bilagor

  11.   12

    Valärenden i kommunstyrelsen

  12.   13

    PM: Remittering av motioner väckta till och med den 14 maj 2025

Det finns ingen information att visa

Inget protokoll har publicerats

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.