Hoppa över navigering

Möte 2025-06-18

Kommunstyrelsen
15:30 -
Stora kollegiesalen
  1.   1

    Val av justering och tillkännagivande av tid för justering

  2. Regeringen har gett Post- och telestyrelsen (PTS) och Myndigheten för digital förvaltning (Digg) i uppdrag att analysera och föreslå hur Diggs uppgifter kan överföras samt inordnas i PTS, i syfte att effektivisera statsförvaltningen och stärka digitaliseringen.

    Myndigheterna har svarat på uppdraget i en utredning som har remitterats till bland annat Stockholms stad för yttrande.

    Bilagor

  3. I en motion väckt i kommunfullmäktige framför Jonas Naddebo (C) att Stockholms stad måste prioritera idrotten i den kommande stadsutvecklingen i Frihamnen, Värtahamnen och på Loudden. I motionen framförs vidare att staden kan effektivisera användningen av mark och skapa en tryggare, mer aktiv och levande stad genom att uppföra tillfälliga idrottsplatser på dessa platser fram till dess.

    Bilagor

  4. Dennis Wedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att kommunfullmäktige uppdrar till stadsbyggnadsnämnden att initiera en detaljplaneändring för att Riddersvikshallen i Hässelby Villastad ska få en permanent placering på dess nuvarande plats.

    I motionen framförs att Riddersvikshallen endast har tillfälligt bygglov som längst kan förlängas fram till och med år 2030. Idrottshallen är populär och bör därför få en permanent placering på platsen. Detta ska ske genom att detaljplanen ändras så att det blir möjligt att ge hallen ett permanent bygglov.

    Bilagor

  5. I en motion av Jonas Naddebo (C) väckt i kommunfullmäktige framförs att basket är relativt jämställd sport med lika stora andelar flickor och pojkar bland utövarna. Vidare är sporten spridd i olika socioekonomiska grupper. Stockholms stad bör bland annat mot den här bakgrunden satsa mer på basket och då med fördel i nära dialog med föreningar.

    I motionen framförs att flera planer bör kunna rustas upp för att skapa bättre förutsättningar för basket i staden. Tre exempel som nämns är Kronobergsparken, S:t Eriks gymnasiums skolgård samt basketplanerna vid Åsö gymnasium. Slutligen föreslås att fler 3 mot 3-planer anläggs.

    Bilagor

  6. Jonas Naddebo och Johan Kling (båda C) har väckt en motion i Stockholms kommunfullmäktige om att förbättra feriejobben i Stockholms stad för att bättre rusta ungdomar för den reguljära arbetsmarknaden. Motionärerna föreslår två saker, dels att det införs en obligatorisk CV-kurs för ungdomar som erhåller feriejobb via staden, dels att det ska utredas en lämplig utökad ansökningsprocess för feriejobben som bättre efterliknar den övriga arbetsmarknaden exempelvis genom krav på personligt brev eller övrig motivering.

    Bilagor

  7. Andréa Hedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen framförs att den psykiska ohälsan bland barn och unga har ökat markant de senaste åren och att en av orsakerna är elevernas mobilanvändande. I motionen föreslås därför att Stockholms kommunala grundskolor ska vara helt mobilfria under en testperiod om tre år alternativt fram till att ett nationellt förbud träder i kraft samt att effekterna av ett sådant förbud ska utvärderas efter testperioden.

    Bilagor

  8. Jan Jönsson och Christina Tufvesson (båda L) har väckt en motion i Stockholms kommunfullmäktige där de föreslår att Stockholms stad ska ta initiativ och verka för bildandet av teknikcollege i Stockholmsregionen.

    Bilagor

  9. Utbildningsdepartementet har remitterat betänkandet av utredningen om Fler vägar till arbetslivet (SOU 2024:74) till bland annat Stockholms stad för yttrande. På grund av kort remisstid har staden svarat med stadsledningskontorets tjänsteutlåtande.

    Utredningen föreslår bland annat att nya nationella yrkesprogram som omfattar 1 900 gymnasiepoäng införs med samma yrkesämnen som dagens yrkesprogram men med mindre omfattning av gymnasiegemensamma ämnen. Målgruppen är de som inte har de godkända betyg som krävs för behörighet till ett nationellt program som omfattar minst 2 500 gymnasiepoäng men som har minst tre godkända betyg från grundskolan. För de yrkesprogram som omfattar 2 700/2 800 gymnasiepoäng föreslår utredningen en höjning av behörighetskraven så att de blir desamma som till de högskoleförberedande programmen.

    Bilagor

  10. Socialdepartementet har remitterat promemorian Administrativa sanktioner i socialförsäkringen till bland annat Stockholms stad för yttrande. I promemorian har Socialdepartementet lämnat förslag på hur ett system med administrativa sanktioner och bidragsspärr kan utformas. Socialdepartementets promemoria innehåller endast en delredovisning av uppdraget. Uppdraget ska slutredovisas senast den 2 mars 2026.

    Bilagor

  11. Stockholms stad har sedan många år en praxis att bevilja serveringstillstånd till serveringsställen med sittplatser enbart utomhus. Detta under förutsättning att det finns ett fullt utrustat kök och att övriga lagkrav är uppfyllda. Det kan gälla exempelvis säsongsbetonade serveringar som vissa takbarer, boulebarer, minigolfbarer eller trädgårdsserveringar. Efter en dom från kammarrätten i Göteborg, dom 2024-04-03 mål nr 7347-23, begränsas nu möjligheten att bevilja sådana serveringstillstånd, om serveringsställena saknar sittplatser inomhus (serveringslokal).

    Domen innebär att staden numera nekar denna typen av serveringar. Serveringar av detta slag är ett uppskattat inslag i stadsmiljön och bidrar till en levande stad. Risken för alkoholpolitiska olägenheter är vidare låg. Staden vill undanröja onödiga hinder för näringsidkare att bedriva sin verksamhet och vill därför se en ändring i alkohollagen som möjliggör denna typ av servering.

    Socialnämnden föreslår därför att kommunfullmäktige hemställer till regeringen att föreslå en mindre ändring i alkohollagen enligt bilaga.

    Bilagor

  12. Gabriel Kroon m.fl. (SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att kommunfullmäktige ger de kommunala bostadsbolagen i uppdrag att utveckla ett aktivt arbetssätt för vräkningar av kriminella. I motionen framförs att de allmännyttiga bostadsbolagen måste ställa om sin tjänstemannaorganisation och arbeta aktivt med att fånga upp och vräka kriminella individer. Motionärerna hänvisar till den lagändring som trädde i kraft i juli 2024, vilken ger hyresvärdar ökade möjligheter att säga upp hyresgäster som begår brott som påverkar tryggheten i bostadsområden. Motionärerna anser att de kommunala bostadsbolagen bör anpassa sin verksamhet och införa striktare rutiner för att identifiera och avhysa kriminella individer.

    Bilagor

  13. I en motion till kommunfullmäktige av Sergej Salnikov (SD) föreslås att Stockholms stad, tillsammans med de allmännyttiga bostadsbolagen AB Svenska Bostäder, AB Stockholmshem, AB Familjebostäder och Micasa Fastigheter i Stockholm AB, utvecklar och inför rutiner för bakgrundskontroller vid nya hyreskontrakt. Motionären föreslår att dessa kontroller ska omfatta en granskning av om bostadssökande har en historik av störningar, olaglig verksamhet eller annan problematik som kan påverka tryggheten i bostadsområdet.

    Bilagor

Det finns ingen information att visa

Inget protokoll har publicerats

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.