Val av justerare och tillkännagivande av tid för justering
Bilagor
PM: Anmälan om svar på remiss av Avgränsningssamråd strategisk miljöbedömning av nationell plan för transportinfrastrukturen 2026–2037
Trafikverket har remitterat Avgränsningssamråd strategisk miljöbedömning av nationell plan för transportinfrastrukturen 2026–2037 bland annat till Stockholms stad för yttrande.
Trafikverket förbereder inför regeringens uppdrag om att ta fram förslag på nationell plan för transportinfrastrukturen 2026 – 2037.
Avgränsningssamrådet avser miljökonsekvensbeskrivningens omfattning. Syftet med avgränsningen är att inrikta miljöbedömningen för nationell plan på de miljöfrågor som är relevanta för det aktuella planeringsskedet.
På grund av kort remisstid har Stockholms stad besvarat remissen med ett gemensamt tjänsteutlåtande från stadsledningskontoret, stadsbyggnadskontoret, exploateringskontoret, trafikkontoret och miljöförvaltningen, framtaget i samråd med Stockholms Stadshus AB.
Bilagor
Stadens äldreombudsman verkar för att äldre personer i Stockholms stad ska ha goda levnadsförhållanden och bevakar på en stadsövergripande nivå äldres intressen och rättigheter inom stadens alla verksamhetsområden. Äldreombudsmannen svarar för information, rådgivning och omvärldsbevakning inom sitt verksamhetsområde.
Äldreombudsmannen ska vartannat år lämna en rapport till kommunfullmäktige om sin verksamhet samt om de frågor rörande äldres levnadsvillkor som ombudsmannen bedömer att kommunfullmäktige behöver ha kännedom om. Äldreombudsmannen lämnar rekommendationer för stadens fortsatta arbete kring äldres levnadsvillkor samt exempel på aktiviteter inom ramen för äldreombudsmannens verksamhet.
Områden som belyses i rapport 2024 är bland annat äldres delaktighet och inflytande, digital inkludering, motverkande av social isolering och ensamhet samt bostäder för äldre.
Jonas Nilsson m.fl. (alla M) har lämnat in en skrivelse till kommunstyrelsen där de lyfter ett antal frågor som är kopplade till införandet av det stadsgemensamma systemstödet för ärende- och dokumenthantering eDok och appen Meetings Plus och publicering av stadens handlingar och protokoll samt digital justering av protokoll.
Bilagor
Lägesrapport för Stockholm Vatten AB:s projekt Stockholms Framtida Avloppsrening ska föreläggas koncernstyrelsen för Stockholms Stadshus AB två gånger per år.
Koncernstyrelsen beslutade den 16 december 2024 att godkänna anmälan av bifogad lägesrapport avseende Stockholm Vatten AB:s projekt Stockholms Framtida Avloppsrening, och att överlämna lägesrapporten till kommunstyrelsen för kännedom.
Bilagor
I en motion väckt i kommunfullmäktige yrkar Gabriel Kroon (SD) på att kommunfullmäktige ska ge stadsdelsnämnderna i uppdrag att driva och administrera lokala facebookgrupper.
Bilagor
I en motion väckt i kommunfullmäktige anför Jonas Naddebo (C) att Stockholms stads klimat- och miljöarbete ska vara ett föredöme för andra städer och att många företag i Stockholmsregionen har en stark profil inom miljöområdet. Samtidigt framhåller motionären att regelbördan för företagen behöver minskas och att staden på olika sätt bör uppmuntra och stödja företag som bidrar till att utveckla miljöarbetet.
Jonas Naddebo (C) föreslår att kommunstyrelsen, som ett led i stadens klimatarbete, ska inrätta gröna företagslotsar samt underlätta för gröna företag att bli leverantörer till staden.
Bilagor
Kommunstyrelsen beslutar om förordnande av förvaltningschefer.
Förordnandet som förvaltningschef vid Skarpnäcks stadsdelsförvaltning har förhandlats enligt 11 § MBL den 20 februari 2025.
Bilagor
Stadsbyggnadsnämnden gavs i budget 2022 i uppdrag att i samråd med kommunstyrelsen ta fram en ny energiplan för Stockholm. Energistrategin är en del i att säkerställa en långsiktigt hållbar energi- och elförsörjning och att bedriva planeringsarbetet i enlighet med lagen om kommunal energiplanering (SFS 1977:439) som anger att kommunen ska ha en aktuell plan för tillförsel, distribution och användning av energi i kommunen. Kommunen har i lag inget utpekat ansvar för elleverans, energistrategin är däremot ett viktigt verktyg för att på en övergripande nivå beskriva och ge vägledning i hur kommunen arbetar med energistrategiska frågor.
Syftet med energistrategin är att beskriva de huvudsakliga utmaningarna för stadens energiförsörjning. Energistrategin lägger särskild vikt vid el och eleffekt på grund av det ökande elbehovet och kapacitetsutmaningarna som tydligast präglar stadens energiförsörjning. Andra energislag hanteras i den utsträckning det behövs för att systemperspektivet ska bibehållas. Energistrategin formulerar utifrån stadens huvudsakliga utmaningar strategier som samlas under fyra fokusområden; samverkan och samordning, fysisk planering, effektiv energianvändning och lokal produktion samt laddinfrastruktur och elektrifiering av transporter. Dessa fokusområden ska vara till stöd i stadens energiplanering. Planeringshorisonten är år 2030 och framåt. Den huvudsakliga målgruppen är stadens tekniska förvaltningar och bolag, men även externa energiaktörer som verkar i staden.
Bilagor
PM: Anmälan om svar på remiss av Förslag till Skolverkets föreskrifter om erkännande av yrkeskvalifikationer samt villkor för behörighet och legitimation för lärare och förskollärare med utländsk utbildning
Skolverket föreslår nya föreskrifter om erkännande av yrkeskvalifikationer samt villkor för behörighet och legitimation för lärare och förskollärare med utländsk utbildning. Förslaget om nya föreskrifter görs mot bakgrund att översyn av nuvarande föreskrifter inte har gjorts sedan 2016. De nya föreskrifterna ska bättre stämma överens med nationella och EU-rättsliga krav och då särskilt yrkeskvalifikationsdirektivet. Syftet med direktivet är att underlätta för en person med yrkeskvalifikationer som har förvärvats och erkänts av en stat inom EES eller av Schweiz och som vill arbeta inom ett reglerat yrke i en annan av dessa stater.
Skolverket har remitterat förslaget till bland annat Stockholms stad för yttrande. På grund av kort remisstid har Stockholms stad besvarat remissen med stadsledningskontorets tjänsteutlåtande.
Bilagor
PM: Betänkandet - Ämneskunskaper och lärarskicklighet – en reformerad lärarutbildning (SOU 2024:81)
Utbildningsdepartementet har remitterat betänkandet Ämneskunskaper och lärarskicklighet – en reformerad lärarutbildning (SOU 2024:81) till bland annat Stockholms stad för yttrande. Utredningen har haft i uppdrag att lämna förslag om hur antagningskraven till lärar- och förskollärarutbildningarna kan höjas, hur ämneslärarutbildningen kan stärkas, exempelvis genom ökade samarbeten, och hur vissa ämnen kan koncentreras till färre lärosäten i syfte att höja kvaliteten samt hur utbildningsinnehållet kan reformeras med ökat fokus på ämneskunskap, kognitionsvetenskap och praktisk metodik.
Bilagor
Jonas Naddebo (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionären framhåller att alltför många barn dras in i kriminella gäng och att när det är sommarlov så är det allt fler barn som driver runt i staden och blir ett enkelt byte för de kriminella gängen. Motionären lyfter att det under 1900-talet var vanligt att låta stadsbarn flytta till familjer på landsbygden under sommarloven. Motionären anser att detta koncept ska återinföras för att möta nutida behov med barn och unga som dras in i kriminalitet. Motionären föreslår att berörda nämnder ges i uppdrag att utreda möjligheten att återinföra konceptet sommarbarn/feriebarn i modern tappning med syfte att möta dagens utmaningar.
Bilagor
Andréa Hedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionären beskriver hur utsatthet för våld i nära relation och psykiskt och ekonomiskt våld i synnerhet kan leda till att den våldsutsatta normaliseras i våldet och förlorar makten över sitt liv. Motionären framhåller att genom att tidigt identifiera och stödja den våldsutsatta att återta makten över sitt liv så möjliggörs ett uppbrott från en destruktiv relation. Motionären framhåller att boende är en central fråga för att säkerställa trygghet och stabilitet för den som blivit utsatt för våld i nära relation.
Motionären föreslår kommunfullmäktige besluta att Stockholms stad tillsammans med AB Familjebostäder, Stockholmshem AB och Svenska Bostäder AB får i uppdrag att göra en översyn av uthyrningspolicyn för att underlätta/säkerställa att den som utsatts för misshandel inte vräks.
Bilagor
Motion om att inrätta en central oberoende instans för äldre och anhöriga att kunna lämna individuella synpunkter och klagomål inom äldreomsorgen
Anette Hellström (M) föreslår i en motion väckt i kommunfullmäktige att staden utreder att det inrättas handläggare centralt inom äldrenämnden för hantering av synpunkter och klagomål inom äldreomsorgen.
Bilagor